ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΝεστόριο

Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Τα θέματα που συζητήθηκαν (φωτο – υπόμνημα)

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 27 Μαρτίου, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου τέθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα και τις υποδομές της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Στη συνάντηση, η όποια έγινε παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνου Τσιάρα συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γεώργιος Αμανατίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας  Αθανάσιος Τάσκας.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα αιτήματα που κατατέθηκαν μέσω σχετικού υπομνήματος από τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς στις 26 Μαρτίου 2025, με στόχο την εξεύρεση λύσεων και την προώθηση των απαραίτητων παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, τα θέματα αφορούσαν :

  1. Ένταξη και κατασκευή του Φράγματος και του Αρδευτικού Διποταμίας στο νέο ΠΑΑ
    Έργο προϋπολογισμού 31.000.000€, το οποίο θα αρδεύει 3.500 στρέμματα στις περιοχές Διποταμίας, Κομνηνάδων και Χιονάτου, ενισχύοντας τη γεωργία και κτηνοτροφία, με αειφόρο διαχείριση υδάτινων πόρων.
  2. Ένταξη του Αρδευτικού Δικτύου Αμμουδάρας – Αμπελοχωρίου – Βοτανίου στο νέο ΠΑΑ
    Έργο ύψους 7.035.000€, που αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου αρδευτικού δικτύου για 2.247 στρέμματα, αξιοποιώντας τα ύδατα του ποταμού Αλιάκμονα.
  3. Αλλαγή Κανονισμού ΕΛΓΑ – Προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες
    • Δυνατότητα δηλώσεων ζημίας σε καλλιέργειες φασολιού όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 35°C για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.
    • Υποβολή δηλώσεων ζημίας λόγω παγετού στο προανθικό στάδιο των δενδρωδών φυτών.
    • Αποζημιώσεις για ζημίες από άγρια ζώα, όπως αγριογούρουνα και ζαρκάδια.
  4. Ένταξη των Δ.Ε. Καστοριάς και Άργους Ορεστικού στις Περιοχές με Ειδικά Μειονεκτήματα
    Η επανένταξη αυτή θα διασφαλίσει την πρόσβαση των παραγωγών σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία και ενισχύσεις.

Από την πλευρά του, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος επικεντρώθηκε στα κάτωθι :

  1. Ζητήματα που αφορούν τον Κανονισμό και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όπως:
    • Η ένταξη στον κανονισμό αποζημιώσεων για καταστροφές που προκαλούνται από τα αγριογούρουνα.
    • Η ενίσχυση του κλάδου των επαγγελματιών αλιέων λόγω της απώλειας εισοδήματος.
  2. Τα αρδευτικά έργα, τα οποία θα υποβληθούν στην επικείμενη πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
  3. Η παραχώρηση εκτάσεων κάτω από 100 στρέμματα, ένα ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας για όσους επιθυμούν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα.
  4. Τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, για τα οποία τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
  5. Το ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τον αραβόσιτο στην περιοχή του Αμυνταίου και σε συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες, όπου δεν καταβάλλονται σε παραγωγούς. Αναλύθηκαν τα βήματα και οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος.
  6. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις χρονιές 2023-2025, καθώς και η κάλυψη ζημιών σε δενδροκαλλιέργειες ροδακίνων, κερασιών και καρυδιών.
  7. Η χρηματοδότηση των Σχεδίων Βελτίωσης, με αξιοποίηση των απεντάξεων δικαιούχων, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναγνώρισε τη σημασία των θεμάτων που τέθηκαν και δεσμεύθηκε να τα εξετάσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τόνισε, ότι το Υπουργείο στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και εργάζεται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των παραγωγών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προοπτική ένταξης των προτεινόμενων έργων στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στην αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Το υπόμνημα που κατατέθηκε:

 

 

 

Back to top button