Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας (R&I)
Η Δυτική Μακεδονία αποτέλεσε “Kέντρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας” το τριήμερο 8 με 10 Απριλίου, όπου πραγματοποιήθηκαν στην Καστοριά οι εργασίες της συνάντησης του έργου SMART CON EUROPE (Interreg Europe).
Στο έργο συμμετέχει ως εταίρος, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του Εργαστηρίου MaterLab (Καθηγητής Ιωάννης Μπακούρος, Δρ. Αμαλία Κούσκουρα, Υπ. Δρ. Ελένη Καλλιοντζή) μαζί με εταίρους και θεσμικούς φορείς από 6 συνολικά χώρες.
Ο βασικός στόχος της πρωτοβουλίας υπήρξε η ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) σε Ευρωπαϊκά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας (R&I).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς κος Δημήτριος Σαββόπουλος χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους των Περιφερειακών και Τοπικών Φορέων και των 8 διαφορετικών Ευρωπαϊκών Οργανισμών στην πόλη της Καστοριάς και συμμετείχε ενεργά με παρουσίαση καίριων πρωτοβουλιών και ενεργειών στην ΠΕ Καστοριάς, σε αναπτυξιακούς τομείς και στην επιχειρηματικότητα.
Οι εταίροι του έργου, παρουσίασαν τα διαθέσιμα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει η κάθε χώρα και η κάθε Ευρωπαϊκή Περιφέρεια στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της και μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρίες, πρωτοβουλίες για τον επιχειρηματικό κόσμο και την καινοτομία.
Επίσης, επισκέφτηκαν επιχειρήσεις της περιοχής και πιο συγκεκριμένα την εταιρεία Ditsios και το οινοποιείο του κτήματος Στεργίου, όπου συνομίλησαν με τους επιχειρηματίες συγκεκριμενοποιώντας τις ανάγκες και τις ευκαιρίες που μπορεί το SMART CON EUROPE να αναδείξει και να προσφέρει.
Οι συμμετέχοντες έμειναν εντυπωσιασμένοι από το επιχειρηματικό επίπεδο αυτών των επιχειρήσεων που ευθέως συγκρίνονται με υψηλού επιπέδου επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις 10 Απριλίου 2025, οι εργασίες του συνεδρίου μεταφέρθηκαν στην πόλη της Κοζάνης, στην Πανεπιστημιούπολη, στο κτίριο της Διοίκησης.
Εκεί, είχαμε την τιμή και την χαρά να παραβρεθούν ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Μεταφορών, κος. Νικόλαος Λυσσαρίδης, καθώς και οι Αντιπρυτάνεις Έρευνας κος. Στέργιος Μαρόπουλος και Διεθνοποίησης, Εξωστρέφειας & Ολιστικής Μέριμνας, κα. Ελένη Γρίβα.
Με τους εγκάρδιους χαιρετισμούς τους, έγινε παρουσίαση του έργου και των χρηματοδοτήσεων από την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας για τις επιχειρήσεις αλλά και των στοχευμένων ερευνητικών και εφαρμοσμένων πρακτικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας για τις ενίσχυση της εξωστρέφειας και καινοτομίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρουσίαση των επιτυχημένων spin off επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου, METAMIND INNOVATIONS και INNORA καθώς και Red Consulting οι οποίες αποτελούν πρότυπα καινοτομίας και επιχειρηματικής εξέλιξης.
Θερμές ευχαριστίες στον Καθηγητή κo. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη, υπεύθυνο για την METAMIND INNOVATIONS, καθώς και στον Καθηγητή κο. Δημήτριο Στημονιάρη, υπεύθυνο για την INNORΑ για την υποστήριξή τους και την πολύτιμη συνεισφορά με τις παρουσιάσεις τους στο έργο.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τους επιχειρηματίες της Καστοριάς κο. Ναούμ Δίτσιο Ναούμ και κα. Αθηνά Δίτσιου για την ξενάγηση και φιλοξενία στην επιχείρηση τους. Η εμπειρία τους και η γνώση που μοιράστηκαν μαζί μας για την ιστορία της γούνας, αλλά και τα σύγχρονα βήματα που κάνουν στον τομέα εντυπωσίασαν τους συμμετέχοντες – εταίρους των χωρών. Ο τρόπος που συνδυάζουν την παράδοση με τις νέες πρωτοβουλίες τους αποτελεί ένα σημαντικό πρότυπο για τον επιχειρηματικό κόσμο (https://ditsios.com/)
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον κο. Σωτήρη Στεργίου και την κα. Αφροδίτη Στεργίου για την ξενάγηση στον αμπελώνα δίπλα στο οινοποιείο, στον χώρο παραγωγής και εμφιάλωσης καθώς και τη γευστική δοκιμή. Η στοχοπροσήλωση της οικογένειας Στεργίου, η αφοσίωση και το πάθος για την ποιότητα αλλά και την παράδοση του κτήματος ενέπνευσε και εντυπωσίασε τους επισκέπτες – εταίρους των χωρών. (https://www.ktimastergiou.gr/).
Αμαλία Κούσκουρα