
Πολλές αντιδράσεις και οργισμένα σχόλια έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η σοβαρή ζημιά, που προκλήθηκε την Παρασκευή εν μέσω και ισχυρών νοτιάδων, σε ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα, στον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τμήμα της τοιχογραφίας με τα δελφίνια που δεσπόζει στο μινωικό ανάκτορο κατέρρευσε, προκαλώντας θλίψη σε όσους αντίκρισαν την εικόνα. Φυσικά πρόκειται για το αντίγραφο, καθώς η αυθεντική τοιχογραφία φιλοξενείται στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ωστόσο και πάλι το γεγονός έχει προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τα θέματα συντήρησης στο πλέον φημισμένο μνημείο της Κρήτης και από τα πιο γνωστά παγκοσμίως. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται αν το σύμβολο της Κρήτης… καταρρέει!
Όπως λένε οι ειδικοί το συγκεκριμένο τμήμα της τοιχογραφίας των δελφινιών είναι μεν αντίγραφο του Έβανς, ωστόσο τοποθετήθηκε εκεί στις αρχές του 20ου αιώνα κατά τη διάρκεια της ανάπλασης του Μινωικού ανακτόρου, γεγονός που το καθιστά “τμήμα της ιστορίας του χώρου” και συνιστά αναπόσταστο μέρος του αρχαίου μνημείου, η αναστήλωση του οποίου αντιμετωπίζεται από τους αρχαιολόγους ως ένα ενιαίο σύνολο.
Επισημαίνεται επίσης ότι δεν μπορεί να αποκολλήθηκε απο τους ανέμους γιατί το συγκεκριμένο κομμάτι είναι κονίαμα και προφανώς η πτώση προκλήθηκε από την ελλιπή συντήρηση.
Όλα αυτά την ώρα που είναι σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό η συζήτηση για ένταξη της Κνωσού στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.