Κόσμος

Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος πρόεδρος της Γαλλίας

Ο σοσιαλφιλελεύθερος Εμανουέλ Μακρόν είναι ο επόμενος πρόεδρος της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το νεανικό πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν εμφανίσθηκε στις τηλεοράσεις στις οκτώ ακριβώς ώρα Γαλλίας, εν μέσω αλαλαγμών των οπαδών του, που έχουν δώσει ραντεβού στον περίβολο του Λούβρου. «Η Γαλλία μπορεί να είναι περήφανη», φωνάζει μια νεανική παρέα, «θα έχουμε το νεότερο και τον καλύτερο Πρόεδρο στην Ευρώπη», «ο Μακρόν θα πετύχει ότι δεν πέτυχε ο Ολάντ, θα την αλλάξει αυτήν την Ευρώπη».

Οι Γάλλοι έχουν πλήρη συναίσθηση ότι ο κόσμος όλος και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι, παρακολούθησαν με προσοχή την έκβαση αυτής της προεδρικής εκλογής. Η νίκη του Μακρόν αντιμετωπίζεται με ανακούφιση από πολλούς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν και ως ένα ενθαρρυντικό μήνυμα «υποχώρησης» του ακροδεξιού λαϊκισμού.

«Η Γαλλία τα κατάφερε», ο Μακρόν, τα κατάφερε με 66,01% έναντι 33,99% για την Λεπέν με μεγάλη διαφορά στα ποσοστά από την αντίπαλό του, σε μια εκλογή όμως, με το υψηλότερο ποτέ ποσοστό αποχής σε προεδρική εκλογή.

Η υψηλή αποχή θα μπορούσε να αποδοθεί σε διάφορα αίτια: Πρώτ’ απ’ όλα στην χωρίς προηγούμενο πολιτική προσφορά του δεύτερου γύρου: με ένα Εθνικό Μέτωπο που δεν ήταν ποτέ στην εξουσία και έναν Εμανουέλ Μακρόν που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν άγνωστος για τους πολλούς. Το άλλο στοιχείο είναι ότι τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν αποκλεισθεί από το δεύτερο γύρο, με συνέπεια να μη δραστηριοποιηθούν ιδιαίτερα και οι μηχανισμοί τους για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων.

Θα μπορούσε επομένως να θεωρηθεί ο Μακρόν, ως ένα «χαμηλά» εκλεγμένος πρόεδρος. Πολλοί τον ψήφισαν όχι για το πρόγραμμα, αλλά για να μπει φραγμός στην Λεπέν. Ήταν ψήφος κρίσης, ψήφος δυσαρέσκειας. Η Γαλλία έχει βγει θρυμματισμένη από τη φετινή εκστρατεία και ο Μακρόν θα πρέπει να επιδείξει ταλέντα μεγάλου «μαέστρου», για να επανενώσει τα κομμάτια της χώρας που προέρχονται από τα τέσσερα πολιτικά μπλοκ του πρώτου γύρου: Μακρόν, Λεπέν, Φιγιόν, Μελανσόν. Τέσσερα πολιτικά μπλοκ που έχουν αποδειχθεί ασυμφιλίωτα.

Όση δυναμική πάντως έχει κερδίσει ο Μακρόν από τη σημερινή εκλογή, θα πρέπει να τη διατηρήσει και αξιοποιήσει άμεσα, για τον λεγόμενο «τρίτο γύρο» των βουλευτικών στις 11 και 18 Ιουνίου. Με τη ελπίδα ότι οι Γάλλοι θα έχουν τα ίδια αντανακλαστικά που έχουν γενικά επιδείξει σε κάθε προεδρική εκλογή, και που είναι να προσφέρουν στον νέο Πρόεδρο την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τα πρώτα βήματα και την εφαρμογή του προγράμματός του.

Επικοινωνία Μακρόν – Λεπέν 

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν είχαν μια “σύντομη” και “φιλική” τηλεφωνική συνδιάλεξη, σύμφωνα με το περιβάλλον του νέου προέδρου της Γαλλίας.

Σημαντικό προβάδισμα στην ψήφο εξωτερικού  

Σαφέστατη η επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν στα εκλογικά τμήματα της Αμερικής και των γαλλικών υπερπόντιων περιοχών (Dom – Τom), με βάση τα exit polls που δημοσιεύουν γαλλόφωνα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάλπες στις περιοχές αυτές έκλεισαν το Σάββατο και τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία δεν δεσμεύονται από τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων πριν την περάτωση της εκλογικής διαδικασίας στηδημοσιεύουν τα πρώτα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που έγιναν μετά την ψηφοφορία.

Στις και ειδικότερα στα εκλογικά τμήματα της Νέας Υόρκης, της Βοστόνης και του Σικάγου, ο κεντρώος – σοσιαλφιλελεύθερος Εμ. Μακρόν λαμβάνει ποσοστά άνω του 90%, οπως άλλωστε και στα εκλογικά τμήματα της Οττάβας και του Μοντρεάλ στον Καναδά. Σε ό,τι αφορά τα Dom – Tom, που ανήκουν στη γαλλική επικράτεια, στη Γουαδελούπη και στη Μαρτινίκα κινείται γύρω στο 75%, ενώ στη Γουιάνα και στον Άγιο Μαρτίνο γύρω στο 66%.

Πάνω απο ένα εκατομμύριο Γάλλοι ψηφίζουν στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα. Στην Ευρώπη ψηφίζουν σήμερα, οι περισσότεροι δε εξ αυτών στο Λονδίνο, όπου ειναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους περιπου 70.000 Γάλλοι πολίτες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο κ. Μακρόν είχε λάβει στα εκτός Γαλλίας εκλογικά τμήματα ποσοστά που υπερέβαιναν κατά μέσο όρο τα ποσοστά του στη Γαλλία. Στην Ευρώπη οι περισσότερες κάλπες κλείνουν, οπως και στη Γαλλία, στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν αρνείται διαπιστεύσεις σε 12 ΜΜΕ

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Γαλλία κατήγγειλαν ότι τους «απαγορεύτηκε» να παραστούν και να καλύψουν τη βραδιά των εκλογών στο στρατόπεδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου. Ως ένδειξη αλληλεγγύης η εφημερίδα Liberation και το περιοδικό Inrocks ανακοίνωσαν «μποϊκοτάζ».

Με αναρτήσεις τους στο Twitter, δημοσιογράφοι των ενημερωτικών ιστότοπων Buzzfeed, Mediapart, Les Jours, Rue89, StreetPress, Politico, Bondy Blog, Explicite, Brut, Konbini, όπως επίσης του περιοδικού Politis ή της εκπομπής Quotidien του TMC κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν διαπιστεύσεις από το ακροδεξιό κόμμα.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στον ιστότοπο Mediapart, στην εκπομπή Quotidien και στον δημοσιογράφο του περιοδικού Marianne, που συνέγραψε το βιβλίο – έρευνα για τη Μαρίν Λεπέν, είχε απαγορευτεί η είσοδος στη βραδιά των εκλογών στο Ενίν Μπομόν (Πα ντε Καλαί).

«Ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας, η ομάδα σύνταξης της Libération, που δεν γνωρίζει έως αυτή την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές εάν θα αντιμετωπίσει το ίδιο μέτρο, αποφάσισε να μην πάει στη βραδιά που οργανώνει το ακροδεξιό κόμμα. Αυτά τα αντιδημοκρατικά μέτρα, που αντίκεινται στην ελευθερία της ενημέρωσης

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, στις 22.15 ώρα Ελλάδος θα τοποθετηθεί επί του αποτελέσματος ο υποψήφιος της Κεντροαριστεράς για την προεδρία της Γαλλίας, Μπενουά Αμόν, ο οποίος συνετρίβη στον α’ γύρο και ο οποίος, στον δεύτερο, υποστηρίζει την ψήφο στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, ώστε να φραχθεί ο δρόμος στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Με πληροφορίες απ’ το ΑΠΕ – ΜΠΕ 

koutipandoras.gr

Back to top button