Ένα μήνυμα αισιοδοξίας δίνει “Η σκληρή κυρία Πλάκα”, ανεβαίνοντας στη σκηνή του αμφιθεάτρου του νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα αλληγορικό παραμύθι γραμμένο από μια νεαρή γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας, τη Βερόνικα – Στυλιανή Αποστόλου, στην προσπάθειά της να απομυθοποιήσει την πάθησή της και να μοιράσει στους αναγνώστες αισιοδοξία, όνειρα και δύναμη.
Το παραμύθι, για το οποίο η συγγραφέας βραβεύτηκε από την UNESCO με την αιτιολογία ότι μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα μέσω του πολιτισμού, θα ανεβάσει στη σκηνή η Θεατρική Ομάδα Άργους Ορεστικού, στις 2 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος επιστημονικής ημερίδας με θέμα: “Πολλαπλή Σκλήρυνση: Άλλος τρόπος ζωής”.
Στη διάρκεια της ημερίδας, ειδικοί επιστήμονες θα δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα για την πολλαπλή σκλήρυνση, που βασανίζουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους αλλά και τους θεράποντες γιατρούς.
Η κ. Αποστόλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της από την πάθησή της, αναφέρει ότι διαγνώστηκε τον Φεβρουάριο του 2012, όταν ακόμη ήταν τελειόφοιτη στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, στη Φλώρινα. Ένας επίμονος πυρετός που δεν υποχωρούσε παρά τα αντιβιοτικά που έπαιρνε, το μούδιασμα στα χέρια και η νευραλγία τριδύμου ήταν τα πρώτα συμπτώματα. Δύο μήνες μετά τα πρώτα συμπτώματα κι έπειτα από παρακέντηση και μαγνητική τομογραφία, βγήκε η διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και άρχισε τη θεραπεία. Στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, η κ. Αποστόλου τελείωσε τις σπουδές της, έκανε μεταπτυχιακό, το 2013 ίδρυσε τον Σύλλογο Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς, παντρεύτηκε τον Ιούλιο του 2017 και σήμερα είναι φοιτήτρια Νομικής και σε λίγο καιρό θα γεννήσει ένα κοριτσάκι.
“Μέσω του Συλλόγου που ίδρυσα έχω άμεση επαφή και με τους ασθενείς και με την ασθένεια. Προβληματίζομαι συνεχώς, παίρνω δύναμη. Άλλες φορές αισθάνομαι λίγο άσχημα, γιατί βλέπω ότι μερικοί τα παρατούν. Το 2016, έπειτα από ένα έντονο βράδυ πόνου, που είχα λόγω των παρενεργειών της θεραπείας, αποφάσισα να γράψω ένα παραμύθι για να μοιράσω αισιοδοξία, όνειρα και δύναμη, αλλά και με σκοπό να απομυθοποιηθεί η σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι έγραψα το παραμύθι με τον αλληγορικό τίτλο: “Η σκληρή κυρία Πλάκα”. Ηρωίδες του παραμυθιού είναι μια μητέρα πρώην μπαλαρίνα, η οποία έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και η κόρη της, η οποία ζωγραφίσει τα δικά της όνειρα και προσπαθεί να μοιάσει στη μητέρα της και να γίνει μπαλαρίνα. Η κόρη φοβάται μήπως αρρωστήσει και αυτή, αλλά η μητέρα της τη στηρίζει και την καθησυχάζει, λέγοντάς της ότι η αρρώστια θα μείνει στην ίδια. ‘Η καρδιά μου χτυπά και το μυαλό μου σκέφτεται, μπορεί να μην κινούμαι όπως παλιά, αλλά αυτά είναι το ίδιο δυνατά και μπορώ να σε στηρίξω σε ό,τι θέλεις’ λέει στην κόρη της. Νομίζω ότι η κάθε μητέρα, η κάθε γυναίκα με αναπηρία, ζητεί σεβασμό, αγάπη και κατανόηση και μέσα από αυτό το παραμύθι πιστεύω ότι αυτό επιτυγχάνεται” αναφέρει η κ. Αποστόλου.
Εύγε