Σε θεματικά πάρκα προσέλκυσης Ελλήνων επισκεπτών αλλά και σύνδεσης της τουριστικής δραστηριότητας με την τοπική οικονομία μπορούν να μετατραπούν τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας.
Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, που όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του, Λεωνίδας Σπυρόπουλος, το εν λόγω κέντρο μετατρέπεται σε ένα θεματικό πάρκο, με υπηρεσίες που ξεφεύγουν τις απολύτως συνδεδεμένες με το χιόνι, αλλά προσφέρονται και αυτές που έχουν να κάνουν με την εστίαση, τις βόλτες στο δάσος, της διαμονής με τη συνεργασία των ξενοδόχων κ.λπ.
Την ίδια στιγμή έχουν προστεθεί νέες πίστες για άτομα που απλώς θέλουν να απολαύσουν τη βόλτα στο χιόνι, τόσο με έλκηθρα όσο και με ειδικά μηχανοκίνητα μέσα σε σχεδιασμένα μονοπάτια.
Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ξεπέρασε τις 20.000 επισκέπτες και είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Δεκεμβρίου ο δρόμος που οδηγούσε στο κέντρο έκλεισε για κάποιες ώρες εξαιτίας της κίνησης.
Ενδεικτικό της δυναμικής που μπορεί να προσδώσει ένα χιονοδρομικό στην εγχώρια τουριστική δραστηριότητα της εκάστοτε περιοχής είναι το γεγονός ότι μέσω αυτού, τοπικές βιομηχανίες μπορούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους, κάτι που ήδη συμβαίνει στο χιονοδρομικό των Καλαβρύτων.
Μάλιστα με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, ειδικές εφαρμογές μέσω των ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών επικοινωνίας, ο υποψήφιος πελάτης μπορεί να κλείσει οτιδήποτε έχει να κάνει με την επίσκεψή του στο χιονοδρομικό. Κάρτες εισόδου στο κέντρο, εξοπλισμό αλλά και διαμονή στην γύρω περιοχή, όπως εξηγεί ο κ. Σπυρόπουλος.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι για να «χτυπηθεί» η φυγή Ελλήνων επισκεπτών σε χιονοδρομικά του εξωτερικού όπως αυτό του Μπάνσκο στη Βουλγαρία, απαραίτητες είναι οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες και οι καλές τιμές. Το χιονοδρομικό των Καλαβρύτων, όπως τονίζει ο κ. Σπυρόπουλος προσφέρει πακέτα άκρως ανταγωνιστικά. Μια κάρτα διαρκείας κυμαίνεται σε 165 ευρώ, ενώ τιμές για μια οικογένεια εκκινούν από 35 ευρώ.
ΑΠΕ
Η στρατηγική του σκέψη είναι σωστή. Και το θεωρώ φυσικό να πετύχει αν δεν γίνουν λάθη στην εφαρμογή της. Μάλιστα θα μπορεί να δουλέψει και το καλοκαίρι. Δεν πηγαίνουν όλοι στη θάλασσα ή δε πηγαίνουν για όλο το χρονικό διάστημα. Όλα έχουν σχέση με το τι προσφέρεις και πως το προσφέρεις. Αν ο δρόμος έκλεισε λόγω κίνησης, σημαίνει Ότι χρειάζεται καλύτερο δρόμο. Κανένας δε θέλει μποτιλιαρισματα. Αυτά τα προσέχεις.