Το κόλλυβο είναι βρασμένο σιτάρι, το οποίο σιτάρι είναι σύμβολο του ανθρώπινου σώματος, επειδή το ανθρώπινο σώμα τρέφεται και αυξάνει με το σιτάρι. Είναι ένα γλύκισμα το οποίο προσφέρεται εις μνήμη των νεκρών.
Η λέξη προέρχεται από τον κόλλυβο (αρχαία ελληνικά), που αρχικά σήμαινε κόκκο δημητριακών καρπών (και με την έννοια αυτή πέρασε στα κόλλυβα) και έπειτα το πολύ μικρό νόμισμα.
Στο Συνοδικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε το Σάββατο στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς προς τιμήν των πεσόντων στο Μακεδονικό Αγώνα, εντύπωση προκάλεσε το κόλλυβο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από όλους ως έργο τέχνης.
Είναι δημιουργία το εφημέριου του Ι. Ν. Αγίου Νικάνορα πατέρα Βσίλειου Μπογιατζή και είναι εμπνευσμένο από το ψηφιδωτό που κοσμεί το μνημείο του Μητροπολίτου Γερμανού Καραβαγγέλη στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου της Μητροπόλεως Καστορίας.
Οι φωτογραφίες από το romfea.gr
Οι φωτογραφίες από το romfea.gr
Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι αιρέσεις, ερμηνείες, απεικονίσεις και παρερμηνείες. Επειδή είμαστε λαός με βαθιές δημοκρατικές καταβολές που φτάνουν στην Αρχαιότητα, θα πρότεινα μαζί με τις θρησκευτικές τιμές που αποδίδονται στους Παύλο Μελά και Μητροπολίτη Καραβαγγέλη να μοιράζονται στο χριστεπώνυμο κόσμο της Καστοριάς, μαζί την Καινή Διαθήκη, τα απομνημονεύματα των δυο μεγάλων Μακεδονομάχων.
Μεγάλη μου τιμή που το fouit.gr βρήκε ενδιαφέρουσα την ανάρτηση, που έκανα στις 17.2.18 στην προσωπική μου σελίδα στο fb και προβαίνει σήμερα στην παραπάνω δημοσίευση σχετικά με το κόλλυβο κατά την επιμνημόσυνη δέηση για τον Π. Μελά στην Μητρόπολη Καστοριάς.
https://www.facebook.com/sokampouri/posts/2026483734058858?pnref=story
Ευχαριστώ πολύ!
Σοφία Καμπούρη-Γκίτσου
δασκάλα