Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά ευρωπαϊκά παραμύθια είναι αυτό της Κοκκινοσκουφίτσας. Ποιος δεν γνωρίζει το κορίτσι με το κόκκινο σκουφάκι-κάπα που πάει φαγητό στην άρρωστη γιαγιά του και έρχεται αντιμέτωπο με τον μοχθηρό κακό λύκο. Αν και σίγουρα όλοι έχουν διαβάσει ή ακούσει κάποια στιγμή το γνωστό παραμύθι, υπάρχουν πράγματα που δεν είναι και πολύ γνωστά για την πολυδιαβασμένη ιστορία.
Το παραμύθι ανήκει στην προφορική παράδοση διάφορων ευρωπαϊκών περιοχών και ανάγεται στον 14ο αιώνα. Υπήρξε αφορμή, για να δημιουργηθούν αμέτρητα έργα τέχνης και επηρέασε πολύτροπα τον χώρο.
Το παραμύθι κυκλοφορεί γραπτώς σε πολλές παραλλαγές. Από τις πλέον δημοφιλείς είναι αυτή του Σαρλ Περώ που κυκλοφόρησε το 1697 στην Γαλλία και έπειτα η παραλλαγή των αδερφών Γκριμ που κυκλοφόρησε το 1857 στη Γερμανία. Ο Ίταλο Καλβίνο, ένας από τους σημαντικότερους Ιταλούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα, όμως κυκλοφόρησε μια παρόμοια ιστορία με τίτλο «Η ψεύτικη γιαγιά» στη συλλογή παραμυθιών του.
Στην παλαιότερη γραπτή εκδοχή αυτήν του Σαρλ Περώ το παραμύθι δεν έχει αίσιο τέλος. Και με αφορμή την περιπέτεια της Κοκκινοσκουφίτσας ο συγγραφέας κλείνει το παραμύθι με ένα ηθικό δίδαγμα, ότι τα κορίτσια πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά και ότι δεν πρέπει να ακούνε τους ξένους, γιατί τότε ο Λύκος θα βρει ευκαιρία να πάρει το δείπνο του. Μάλιστα ξεχωρίζει τους λύκους σε κακούς και ευγενικούς παρατηρώντας πως οι ευγενικοί είναι οι χειρότεροι και πιο επικίνδυνοι και αυτούς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα. Με αφορμή το δίδαγμα αυτό νεότεροι μελετητές επηρεασμένοι από την φροϋδική θεωρία παρατήρησαν ότι το παραμύθι συμβολίζει την σεξουαλική ωρίμανση. Το κόκκινο χρώμα της κάπας του κοριτσιού το ταυτίζουν με την έμμηνο ρύση και την είσοδο στην εφηβεία που εμπεριέχει και το ερωτικό στοιχείο. Έτσι το κορίτσι εισέρχεται στο άγνωστο δάσος για να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα συναισθήματα. Έτσι ο λύκος είναι ο πονηρός άνθρωπος που καραδοκεί να ξεγελάσει την αθώα και ανώριμη ψυχή.
Η εκδοχή των αδερφών Γκριμ αρχικά φέρεται να κυκλοφορούσε σε δύο παραμύθια που μετέπειτα οι συγγραφείς ένωσαν σε ένα. Στην πρώτη η Κοκκινοσκουφίτσα και η γιαγιά σώζονται από τον κυνηγό και στη δεύτερη οι δύο γυναίκες έχοντας το διδακτικό πάθημα της αρχικής εκδοχής καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν τον κακό λύκο. Άλλαξαν πολλές φορές την ιστορία τους σε νεότερες επανεκδόσεις, με πιο γνωστή αυτή που ο κυνηγός αντικαταστάθηκε με ξυλοκόπο. Το γνωστό παραμύθι κυκλοφορεί και στα ελληνικά σε πολλές εκδοχές με μεγάλη, διαχρονική δύναμη!