ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η Καστοριά στον φακό του Ελβετού φωτογράφου Frederic Boissonnas το 1919

Στον εκθεσιακό χώρο του βιβλιοπωλείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της  Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) στη Θεσσαλονίκη, λαμβάνει χώρα μια έκθεση με φωτογραφίες του Ελβετού φιλέλληνα φωτογράφου F. Boissonnas. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχει και η Αγγλική έκδοση της σειράς λευκωματων με τίτλο “Η εικόνα της Ελλάδας” του 1921. Το συγκεκριμένο αφορά την Δυτική Μακεδονία και φωτογραφίες του θέρους του 1919. Τα λευκώματα αυτά ήταν παραγγελίες του Ελληνικού κράτους στον φωτογράφο, ούτως ώστε να προβληθούν στο εξωτερικό οι ομορφιές των νέων χωρών και η ” ελληνικότητα” τους.
Μαζί με τον φωτογράφο είναι και ο συγγραφέας και πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης D.Baud- Bovy, ο οποίος ενθουσιασμένος για τα ταξίδια αυτά σε άγνωστα μέρη γράφει: “αισθάνομαι ελεύθερος να δω την Ελλάδα, όπως πραγματικά είναι, με τα δάση, τα γιγαντιαία πλατάνια, τις γαργάρες πήγες, τα άγνωστα χωριά, τους ζευγολάτες και τους βοσκούς…. ”
Στο εξώφυλλο του τεύχους για τη Δυτική Μακεδονία, βλέπουμε μια φωτογραφία της Καστοριάς, στην αρχή του καλοκαιριού, με την φύση να έχει θεριέψει.
Μπροστά μας το εξαφανισμένο τέμενος Χασαν Κατη, τα τείχη του λαιμού, ο μενδρεσές, όλη η νοτιοδυτική πλευρά της πόλης και στο βάθος επιβλητικό το ολοκαίνουργιο καμπαναριό της Μητρόπολης. Μπορούμε να φανταστούμε τους δύο αυτούς πρωτοπόρους, να ανεβαίνουν μέσα στη ζέστη του μεσημεριού φορτωμένους τα ογκώδη μέρη και το γυάλινο αρνητικό της μεγάλης ξύλινης μηχανής και αφού πάρουν μια ανάσα καθότι ήταν τότε ήδη σαραντάρηδες να χαζέψουν για λίγο το θέαμα που απλωνόταν μπροστά στα πόδια τους.
Αυτό που πλέον μόνο χάρη σε τέτοιες συναισθηματικές εικόνες μπορούμε να θαυμάσουμε. Σήμερα όγκοι τσιμέντου και ασφάλτου μπλοκάρουν το βλέμμα.

Ρωμύλος Μαντζούρας

 

Παλιες φωτογραφιες της Καστοριας.

One Comment

  1. Νομίζω ότι από το δημοσίευμά σας απουσιάζουν κάποιες βασικές πληροφορίες όιπως, ο τίτλος και η διάρκεια της έκθεσης. Υπάρχει ακόμα, τελείωσε, μέχρι πότε μπορεί να την επισκεφθεί κάποιος; Επίσης απουσιάζει η πηγή από την οποία αντιγράφετε το παράθεμα που δίνετε μέσα σε εισαγωγικά.
    Πληρέστερες δημοσιεύσεις είναι πιο υπεύθυνες δημοσιεύσεις και αγγίζουν καλύτερα τους αναγνώστες σας.

Back to top button