Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι “πέθανε” ο διάσημος Έλληνας σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, την οποία αναπαρήγαγαν και πολλά ελληνικά sites. Το enikos.gr επικοινώνησε με το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Γαλλία και μας είπαν χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για “fake news” και ότι ο Κώστας Γαβράς “ζει και βασιλεύει”.
Την “είδηση” του θανάτου υποτίθεται ότι έκανε γνωστή η νέα υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, μέσω Twitter.
«Επείγον. Μόλις ενημερώθηκα από το Παρίσι την είδηση του θανάτου του Ελληνα σκηνοθέτη και παραγωγού Κώστα Γαβρά. Οι επίσημες ανακοινώσεις σε λίγο», ανέφερε το συγκεκριμένο tweet.
Αμέσως, η είδηση κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα στο διαδίκτυο. Λίγο αργότερα στον επίμαχο λογαριασμό του Twitter εμφανίστηκε νέο tweet που ανέφερε ότι ο λογαριασμός έχει δημιουργηθεί από τον Ιταλό δημοσιογράφο Tommasso Debenedetti.
Ο 49χρονος δημοσιογράφος Tommasso Debenedetti είναι γνωστός για τα fake news που γράφει κατά καιρούς. Είναι επίσης δάσκαλος σε σχολείο της Ρώμης και έχει δύο παιδιά. Στο παρελθόν έχουν δημοσιευθεί και ψεύτικες συνεντεύξεις που έχει “πάρει”, από τους Γκορμπατσόφ, Δαλάι Λάμα και Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’.
Από το 2011, ο Debenedetti έχει δημιουργήσει ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter διάσημων προσωπικοτήτων παγκοσμίως, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις. Το 2012 “ανακοίνωσε” τον θάνατο του Προέδρου της Συρίας, Ασάντ, δημιουργώντας έτσι παγκόσμια αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Άλλες περιπτώσεις διασποράς fake news τα οποία έχει δημιουργήσει, έχουν αναπαραχθεί από σημαντικά ΜΜΕ, όπως οι εφημερίδες The New York Times, The Guardian, και USA Today. Θύματα των ψευδών ειδήσεών του έχουν πέσει και διάσημοι παγκόσμιοι ηγέτες και οργανισμοί, πιστεύοντας τις φάρσες του, τις οποίες ξεκίνησε το 2000 ενώ εργαζόταν σε ιταλικές εφημερίδες. Περισσότερες από 60 συνεντεύξεις σε εφημερίδες που πραγματοποιήθηκαν από τον Debenedetti πιστεύεται ότι έχουν δημοσιευθεί.
Ο Debenedetti εξήγησε ότι το κάνει αυτό “για να δείξει πόσο εύκολο είναι να κοροϊδέψεις τον Τύπο την εποχή των social media”.