Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου δίπλα στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό και συγκεκριμένα στο νεοκλασικό ξενοδοχείο του Ωρολογόπουλου, έγινε μια εξαιρετική έκθεση παλαιάς φωτογραφίας από την εξαιρετική συμπολίτισσα μας καθηγήτρια φιλόλογο Αθηνά Γγκοτζινοπούλου – Παπαντίνα. Το περιβάλλον, ο χώρος, ο χρόνος, τα εκθέματα και ο κόσμος που την επισκέφθηκε απέδειξαν ότι Καστοριά έχει όλα εκείνα τα στοιχεία, που μπορούν να την αναδείξουν σαν ένα διαχρονικό ανοιχτό μουσείο σε όσες γειτονιές γλύτωσαν από την λαίλαπα της αντιπαροχής και της τσιμεντοποίησης.
Η έκθεση αυτή παλαιάς φωτογραφίας μας έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε την παλιά Καστοριά την περίοδο του μεσοπολέμου, αποτείνοντας συνάμα, τρόπο τινά φόρο τιμής στην οικογένεια Πηχιών και όχι μόνο, για την προσφορά της στον Μακεδονικό Αγώνα, αφού οι περισσότερες σπάνιες αυτές φωτογραφίες, προέρχονται από το αρχείο της οικογένειας. Τέτοιου είδους δράσεις και παρουσιάσεις δεν αναδεικνύουν μόνο την ιστορία του τόπου μας, αλλά καταδεικνύουν και την αγάπη και την νοσταλγία των συμπατριωτών μας, που βρίσκονται μακριά από την γενέτειρά τους, όπως η Αθηνά, που ως καθηγήτρια υπηρετεί και προσφέρει στην γνώση, διδάσκει εκτός των άλλων, κυρίως ήθος στην εκπαίδευση των νέων της πατρίδας μας.
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΟ ΝΤΟΛΤΣΟ:
ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΓΑΚΗ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Ποια είναι λοιπόν η Αθηνά Γγκοτζινοπούλου – Παπαντίνα:
Γεννήθηκε στην Καστοριά, και μεγάλωσε στο αρχοντικό Παπαντίνα στην πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ στο Ντολτσό. Φοίτησε μέχρι την 2α τάξη στο Γυμνάσιο Καστοριάς και το 1976 αποφοίτησε από Μαράσλειο Γυμνάσιο Θηλέων Αθηνών. Σπούδασε στην φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ και πήρε το πτυχίο της με άριστα. Φοίτηση στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Παρισίων (Paris IV – La Sorbonne), πτυχίο Maitrise στη Γαλλική Γλώσσα με κατεύθυνση Λογοτεχνία. Μεταπτυχιακές σπουδές στο ΕΚΠΑ στην Οργάνωση και Διοίκηση στην Εκπαίδευση.
Διετέλεσε ακόμη:
2006-2011: Διευθύντρια του 2ου ΓΕ.Λ. Αθηνών, 2011-2017: Διευθύντρια του 18ου ΓΕ.Λ. Αθηνών και 2017-2020: Διευθύντρια του Μαρασλείου Γενικού Λυκείου Αθηνών.
2014: Τακτικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Α΄ Αθήνας ως Συμβουλίου Επιλογής Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
2012-2015: Μέλος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων.
2014-2015: Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ) για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 5ης Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Αθηναίων.
2010: Μέλος στην Περιφερειακή Εκπαίδευση Αττικής της Επιτροπής επιλογής εκπαιδευτικών για τη συμμετοχή τους ως συνοδοί στο πρόγραμμα Euroscola στο Στρασβούργο.
2014,2015: Μέλος στη Δ.Δ.Ε. Α΄Αθήνας στην Επιτροπή εγκρίσεως προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
Επί σειρά ετών μέλος Λυκειακών Επιτροπών, μέλος Επιτροπών Εξετάσεων προσλήψεων στο Δημόσιο και μέλος Εφορευτικών Επιτροπών για τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Από το 2006 Πρόεδρος Λυκειακών Επιτροπών Γενικών Εξετάσεων και Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων, Πρόεδρος Διαγωνισμών ΑΣΕΠ και Πρόεδρος Εφορευτικών Επιτροπών για τις εκλογές Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Ημερίδες- Συνέδρια: Συμμετοχή σε ημερίδες και διεθνή συνέδρια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο Παρίσι είτε ως Γραμματέας, είτε με ανακοινώσεις, αναρτήσεις κλπ. παιδαγωγικού κυρίως χαρακτήρα και για τη διοίκηση στην Εκπαίδευση. Αδιάλειπτη παρακολούθηση των ετήσιων συνεδρίων της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων.
Άρθρα σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου και συμμετοχή στη συγγραφή ηλεκτρονικών βιβλίων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
Άρθρα σε Ελληνικά και Διεθνή Επιστημονικά περιοδικά, κυρίως φιλοσοφικού περιεχομένου και συμμετοχή στη συγγραφή ηλεκτρονικών βιβλίων στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
Μέλος: της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (Π.Ε.Φ.), της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, και πολλές άλλες δραστηριότητες εμπλουτίζουν το 4- σέλιδο βιογραφικό της.
Είπαμε και στο παρελθόν το γράψαμε και το επαναλαμβάνουμε. Η Ιστορία δεν καταγράφεται απλώς για να την θυμόμαστε να την νοσταλγούμε ή οτιδήποτε άλλο. Η ιστορία, όπως είπε ο δεύτερος σε αξία μετά τον Θουκυδίδη Έλληνας ιστορικός Πολύβιος και το επαναλαμβάνει ο σύγχρονος μεγάλος ιστορικός Σαράντος Καργάκος, δεν πρέπει να περιορίζεται σε μια αντικειμενική – έστω – περιγραφή των γεγονότων, αλλά να επεκτείνεται σε μια άντληση διδαγμάτων από το παρελθόν που θα είναι χρήσιμα για το μέλλον. Έτσι η ιστορία αποκτά διδακτική σημασία γι’ αυτό και οι πολιτικοί και γενικά όσοι συμμετέχουν στην εξουσία και κυρίως στην λήψη των αποφάσεων δεν θα πρέπει να είναι ανιστόρητοι.
Εμείς πάντως που μείναμε εδώ να φυλάμε Θερμοπύλες, χαιρόμαστε που υπάρχουν συμπατριώτες μας εκτός Καστοριάς και κάνουν υποδειγματική καριέρα μακριά από τον τόπο τους, αλλά τον θυμούνται και το κάνουν αυτό με έμπρακτες ενέργειες όπως η εν λόγω συμπατριώτισσά μας. Ευχόμαστε στην Αθηνά η οποία εργάζεται σεμνά, αθόρυβα και μας κάνει όλους υπερήφανους, καλή συνέχεια στον κόσμο της γνώσης του πνεύματος και της πολιτισμικής και ιστορικής έρευνας.
Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος: Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας, προϊστάμενος του Ερευνητικού Τομέα Τεχνολογίας Γούνας και δέρματος του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας (ΚΤΕ) Δυτικής Μακεδονίας, με σημαντικό συγγραφικό έργο και αρθρογραφία σχετικά με τον κλάδο της Γούνας και όχι μόνο.