Ένα φαινόμενο, ένας μεσογειακός κυκλώνας, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Ο «Ζορμπάς», όπως ονομάστηκε, βρίσκεται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αναμένεται να προσεγγίσει την Πελοπόννησο το πρωί του Σαββάτου και ενδέχεται είτε να συνεχίσει την πορεία του προς την Αττική (όπου θα φτάσει το βράδυ της ίδιας μέρας), είτε προς την Κρήτη.
Σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων ο «Ζορμπάς» μπορεί να αναβαθμιστεί σε κυκλώνα κατηγορίας 1, ακόμη και σε κυκλώνα κατηγορίας 2 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμπσον, καθώς θα έχει ριπές ανέμου που θα φτάσουν και ίσως ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα (για να γίνει αντιληπτή η ένταση, αρκεί να πούμε πως η μεγαλύτερη ριπή που καταγράφηκε στην Ελλάδα έως το μεσημέρι της Τετάρτης είναι τα 127 χλμ. στην Παξιμάδα Καρύστου ενώ στον μετεωρολογικό σταθμό Πατησίων η ισχυρότερη ριπή έφτασε τα 46.7 χλμ.), μαζί με μεγάλες ποσόστητες υετού (βροχής).
Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».
Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο.
Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτησή του στο Facebook, κάνει λόγο για «μεσογειακό» κυκλώνα και εφιστά την προσοχή, ειδικά στη δυτική Ελλάδα.
«Προσοχή!
Συνεχίζουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να θέλουν τον σχηματισμό ενός βαθέος βαρομετρικού χαμηλού στα ανοιχτά του Ιονίου από την ερχόμενη Παρασκευή «βγάζοντας και μάτι» στο κέντρο του!
Είναι πολύ νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα στο αν αυτό το σύστημα θα μετατραπεί τελικά σε Μεσογειακό Κυκλώνα ή όχι και ποια θα είναι η τελική του πορεία! . Καλό θα είναι πάντως οι κάτοικοι του Ιονίου, της δυτικής Στερεάς και κυρίως της Πελοποννήσου να ενημερώνονται τακτικά από τα δελτία καιρού των επομένων ημερών, γιαυτό και αν δεν σας κάνει κόπο κοινοποιήστε το ποστ σε φίλους και γνωστούς!», έγραψε.
Από την πλευρά του κι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Ταφύλλης, τονίζει ότι βρίσκεται πάντα σε επιφυλακή.
«Υπάρχει διαδικασία για αξιολόγηση αυτών των δεδομένων και των στοιχείων της ΕΜΥ και ειδική υπηρεσία επεξεργάζεται τον χάρτη επικινδυνότητας, για αυτό κι αν υπάρξει κάποια κίνηση, ενδεχόμενο ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή θα προκύψει ανακοίνωση. Γίνεται πολύ προσεκτική εκτίμηση και των μετεωρολογικών προγνώσεων».