Υλικά:
πίτα:
10 αυγά χωρισμένα
10 γεμάτα κουτάλια καρυδόψιχα τριμμένη (200γρ)
10 κουτάλια ζάχαρη
10 κουτάλια φρυγανιά τριμμένη
1 κουτάλι κανέλα
1 κουτάλι μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκάλι
σιρόπι:
3 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1/2 λεμόνι
σαντιγί:
1 μεταλλικό κουτί σαντιγί Morfat
1/2 κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 βανίλιες
γλάσο:
250γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 ποτήρι του κρασιού γάλα φρέσκο
1 ποτήρι του κρασιού ζάχαρη
250γρ βούτυρο αγελάδας ή μαργαρίνη
Οδηγίες:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις πάνω- κάτω στους 175οC. Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί 32Νο.
Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Συνεχίζοντας το χτύπημα ρίχνουμε έναν- έναν τους κρόκους.
Ανακατεύοντας απαλά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Απλώνουμε στο ταψάκι και ψήνουμε ώσπου να ροδίσει, περίπου 40′.
Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μαζί για 10′ και αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρπιάζουμε το γλυκό μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει η καρυδόπιτα πολύ καλά. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ τα υλικά της σαντιγί για 5′. Απλώνουμε πάνω από το γλυκό. Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Στη φωτιά λιώνουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το γάλα. κατεβάζουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε ώσπου να λιώσει και να ενσωματωθεί καλά στο γλάσο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, και απλώνουμε το γλάσο πάνω στη σαντιγί. κρατάμε το γλυκό στο ψυγείο.
Σερβίρουμε!… και απολαμβάνουμε πολλά συγχαρητήρια! Όπως εγώ σήμερα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ!
Μαρία Παπαϊωάννου