Υλικά συνταγής
- 1 1/2 – 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι κακάο σκόνη (άγλυκο)
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά της σούπας κοφτή μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο (ή φυτικό λάδι)
- 1 δόση βανίλιας σε σκόνη ή 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 1 φλιτζάνι βραστό νερό
- 2 αυγά
Εκτέλεση συνταγής
- Σε ένα άνετο μπολ ή στον κάδο του μίξερ, ανακατεύετε όλα τα στερεά υλικά μαζί: τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτετε τα αυγά, το γάλα, το βούτυρο ή το λάδι και τη βανίλια. Αναμειγνύετε τα υλικά με το μίξερ ή το μίξερ χειρός. Προσθέτετε και το ζεστό νερό και ανακατεύετε λίγο ακόμη.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε φόρμα για κέικ καλά βουτυρωμένη και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35′-40′, βγάζετε το γλυκό και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς πριν το σερβίρετε.
- Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε σοκολατένια επικάλυψη: Ζεστάνετε 100 ml κρέμα γάλακτος και λιώστε μέσα 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα κλασική ή γάλακτος. Περιχύνετε το κέικ.
Μόλις ρίξετε το βραστό νερό, θα αποκτήσετε ένα πολύ πιο ρευστό μείγμα από τις συνηθισμένες ζύμες για κέικ. Μην ανησυχήσετε. Έτσι πρέπει να είναι.