Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Ερωτήματα-προβληματισμοί για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ (του Γιάννη Σινάτκα)

Τώρα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα σχέδια ενοποίησης του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και με δεδομένο ότι ανακοινώθηκαν αρκετοί υποψήφιοι Δήμαρχοι της περιοχής, θέλω να ρωτήσω τι σκέφτονται οι τοπικοί άρχοντες, οι νυν και οι μελλοντικοί, για την εξέλιξη των Τμημάτων  του ΤΕΙ στην Καστοριά.

Ειδικότερα θέλω να ρωτήσω ποιά είναι η άποψή τους για την πρόταση που έχει υποβληθεί, τόσο από το Πανεπιστήμιο όσο και από το ΤΕΙ και ειδικότερα για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε.

Για την ιστορία θυμίζω ότι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ ιδρύθηκε το 2004, με νόμο Ν.3255 ΦΕΚ138Α και όχι με Προεδρικό Διάταγμα, όπως συνήθως ιδρύονται νέα Τμήματα, γιατί ποτέ η τότε Διοίκηση του ΤΕΙ δεν συζητούσε την πρόταση ίδρυσής του. Η δε Αρχιτεκτονική ιδρύθηκε το 2010 με το ΠΔ 8 ΦΕΚ13Α με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  (συνεδρίαση υπ’ αρ. 90Α/15−4−2008).

Επειδή λοιπόν την εποχή εκείνη ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος ήταν σε υψηλή κυβερνητική θέση το Τμήμα Πληροφορικής λειτούργησε άμεσα. Για τη στέγασή του φρόντισε  ο τότε Νομάρχης Καστοριάς κ. Λιάντσης Κ. και φιλοξενήθηκε για τις υπόλοιπες ανάγκες του στο κτήριο της ΕΔΗΚΑ. Με τον ίδιο ζήλο η τοπική κοινωνία διέθεσε τεράστιο ποσό για την ανακατασκευή του 1ου Γυμνασίου για την εγκατάσταση της Αρχιτεκτονικής που δεν κατάφερε όμως να λειτουργήσει ποτέ. Τυχαίο; Το περίεργο «Σε πολύ καλό κλίμα ο Υπουργός αποδέχθηκε ότι είναι δίκαιο το αίτημα της Καστοριάς για την δημιουργία Αρχιτεκτονικής σχολής στην πόλη και συμφώνησε πως υπάρχουν αναπτυξιακές δυνατότητες , για τον νομό, με την προσέλκυση και αλλοδαπών φοιτητών, λόγω του Βυζαντινού αποτυπώματος της Καστοριάς.» δήλωνε ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου την 7 Μαρτίου 2017

Ουδέποτε η Κοζάνη είδε με «καλό μάτι» την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ στην Καστοριά. Μάλιστα όταν με τα χρόνια διαπίστωσε ότι ήταν και από τα πιο δραστήρια Τμήματα, βλέπε τους εισακτέους του, ονειρεύονταν να το προσεταιριστεί και να το μεταφέρει στην Κοζάνη. Αν και κατάφερε να βγει αλώβητο, μάλιστα θα έλεγα ενισχυμένο, από τις ανακατατάξεις του σχεδίου ΑΘΗΝΑ σήμερα βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να παλεύει για την επιβίωση και παραμονή του στην Καστοριά.

Τώρα λοιπόν που γίνονται σχετικές συζητήσεις και μάλιστα αύριο Πέμπτη 31 Ιανουαρίου, συνεδριάζουν στο Υπουργείο Παιδείας για τις τελικές ρυθμίσεις τι σχεδιάζουν οι ταγοί μας;

Για ενημέρωσή σας αντιγράφω από τις προτάσεις του σχεδίου, που έχει υποβληθεί, τα μέρη εκείνα που σχετίζονται με το Τμήμα.

Στο νέο ‘Ίδρυμα θα λειτουργήσουν οι παρακάτω Σχολές και Τμήματα:

  1. ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ με έδρα την Κοζάνη (5ετή Προγράμματα Σπουδών)
  2. Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Κοζάνη) . …..
  3. Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (Κοζάνη). …..
  4. Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος (Κοζάνη) ). ……
  5. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Κοζάνη). Πρόκειται για νέο Τμήμα στο οποίο εντάσσονται μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ (άμεση λειτουργία).
  6. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Κοζάνη). Πρόκειται για το υπάρχον Τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του. Προβλέπεται πιθανή ένταξη μελών των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ του ΤΕΙ με συναφή γνωστικά αντικείμενα με τη διαδικασία της μετακίνησης. (Άμεση λειτουργία)

…….

  1. ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ με έδρα την Κοζάνη (4ετή Προγράμματα Σπουδών)
  2. Τμήμα Πληροφορικής (Καστοριά) στο οποίο εντάσσονται μέλη ΔΕΠ Τμημάτων με συναφή γνωστικά αντικείμενα. (Άμεση λειτουργία)
  3. Τμήμα Μαθηματικών (Κοζάνη). ……
  4. Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών (Κοζάνη). …..
  5. Τμήμα Φυσικής (Κοζάνη). …….

……

και το κορυφαίο

Διαφοροποιήσεις Μελών της Επιτροπής σε επιμέρους θέματα

Ο κ. ……..  διαφωνεί με τη διατήρηση του 4ετούς Τμήματος Πληροφορικής με έδρα την Καστοριά

Συμπερασματικά, όσοι λοιπόν μπορούν να καταλάβουν είναι εξαιρετικής σημασίας να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τουλάχιστον τα Τμήματα που έχουμε. Είναι μεγάλης σημασίας να διατηρήσουμε Τμήμα Μηχανικών, στο κάτω-κάτω είχαμε την ελπίδα της Αρχιτεκτονικής που δεν ευοδώθηκε. Ο Υπουργός ήδη έχει αναγνωρίσει την αδικία, γιατί να χάσουμε και το Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ; Τόσα χρήματα έχουν επενδυθεί για τη λειτουργία αυτών των Τμημάτων στην Καστοριά, δεν συζητώ για τους φοιτητές του Τμήματος που για τόσα χρόνια φοίτησαν και ενίσχυσαν την πόλη.

Το επιχείρημα ότι θα ιδρυθεί αντίστοιχο τμήμα στη Σχολή Θετικών Επιστημών είναι σαν το δόλωμα. Σημασία έχει πώς θα σταθεί και θα λειτουργήσει.  Τώρα υπάρχει ένα αυτοδύναμο τμήμα. Το μοναδικό αυτοδύναμο Τμήμα στην Καστοριά, το οποίο με τις διευθετήσεις των προτάσεων θα χάσει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του και κατά συνέπεια την αυτοδυναμία του. Δηλαδή δεν θα κάνει το ίδιο κουμάντο στις δικές του υποθέσεις, άλλοι θα λαμβάνουν τις αποφάσεις που το αφορούν. Ποιος συνάδερφος θα προτιμήσει να μείνει σε ένα νέο και αδύναμο Τμήμα που θα παλεύει να στηθεί. Γιατί να μην προτιμήσει να μετακινηθεί σε ισχυρό τμήμα, κοντά στο κέντρο λήψης των αποφάσεων; Άρα δεν είναι λύση η ίδρυση ενός νέου Τμήματος σε αντικατάσταση του υπάρχοντος. Σημασία δεν έχουν μόνο οι αριθμοί των Τμημάτων σε κάθε  περιοχή. Σημασία έχει τα τμήματα να είναι βιώσιμα και να μην εξαρτώνται από κανέναν.

Ενημερώνω ότι σε προηγούμενη παρόμοια περίπτωση, ιδρύθηκε το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδρύθηκε το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,  όπως αρχικά ήταν πριν το ΑΘΗΝΑ, και  το οποίο παρέμεινε στην  Άρτα αντικαθιστώντας το  Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ .

Για αυτό λοιπόν, νυν και επόμενοι άρχοντες, περιμένω να τοποθετηθείτε, να υποστηρίξετε και να αγωνισθείτε για το καλύτερο της περιοχής μας.

Σινάτκας Ι.

Καθηγητής

 

 

 

 

Back to top button