Ελλάδα

Έβο Μοράλες: “Χαιρετάμε ιδιαίτερα τον αδελφό Αλέξη Τσίπρα”

 

Σε έναν απολογισμό των επιτευγμάτων της χώρας του, στα 13 χρόνια της διακυβέρνησής του, προέβη ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες στην εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμήν του, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μοράλες απαντώντας στον εισαγωγικό χαιρετισμό του πρωθυπουργού χαιρέτισε τον “αδελφό του” όπως αποκάλεσε τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στην ειρηνική επανάσταση που έφερε τον ίδιο, ως εκφραστή των ιθαγενών και των περιθωριοποιημένων τάξεων της Βολιβίας στην εξουσία. Ο Μοράλες τόνισε πως στη χώρα του υπήρξε ένας ξεσηκωμός εκείνου του τμήματος του πληθυσμού που ήταν για χρόνια το πιο εξευτελισμένο και παραμελημένο και περιθωριοποιημένο κομμάτι της χώρας.

Όπως πρόσθεσε ο λαός αποφάσισε πως δεν μπορούσε να παραμένει κάνοντας αντίσταση 500 χρόνια και αποφάσισε να ξεπεράσει το στάδιο της αντίστασης και να ανακτήσει τον πλούτο της γης του.

Ο Μοράλες πρόσθεσε ότι η χώρα για πάρα πολλά χρόνια ήταν υποταγμένη στα ξένα συμφέροντα και τα εκπαιδευμένα στελέχη δεν χρησίμευαν για την προκοπή της, αλλά υπηρετούσαν εκείνους που για 90 χρόνια διαιώνιζαν τον νεοφιλελευθερισμό, που γεννούσε διαφθορά και διακρίσεις στη χώρα.

“Μας διαιρούσαν προκειμένου να μας έχουν καταπιεσμένους, να κυριαρχούν πάνω μας και να μας εκμεταλλεύονται οικονομικά”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

Σύμφωνα με τον ίδιον, με την εκλογή της κυβέρνησης που εξέφραζε τη φωνή των αγροτών και των ιθαγενών υπήρξε μία δημοκρατική επανάσταση, όπως ακριβώς πριν 200 χρόνια μία τέτοια επανάσταση γέννησε το κράτος της Βολιβίας. Και σε τούτη την επανάσταση στις δυνάμεις των χωρικών και των ιθαγενών ενώθηκαν και οι άλλες κοινωνικές τάξεις της χώρας για να αποτινάξουν την δεσποτεία των ΗΠΑ.

Η Βολιβία υπήρξε δέσμια στην πολιτική των ΗΠΑ, που προωθούσαν την ιδιωτικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, το νερό, το ηλεκτρικό. “Αλλά τώρα είμαστε εμείς εκείνοι που αποφασίζουμε και ελέγχουμε για τις πηγές μας”, δήλωσε ο Μοράλες “κι είμαστε ένα ελεύθερο κράτος κι έχει προχωρήσει στην αναδιανομή του πλούτο”.

Θέλοντας να δείξει την πολιτική παθογένεια που ο ξένος παράγοντας με τον έλεγχο του κράτους και των πηγών του παρήγαγε στη Βολιβία ο Μοράλες διηγήθηκε πως όταν ήταν στο στρατό, μέχρι να τελειώσει τη θητεία του τρεις διοικητές του έγιναν πρόεδροι της χώρας, σπρωγμένοι από τον ξένο παράγοντα. Ο λαός ψήφιζε αλλά δεν εξέλεγε τον πρόεδρο που ήθελε γιατί αυτός αναδεικνυόταν από τις συμφωνίες που επιτυγχάνονταν ερήμην του από το Κονγκρέσο, με στόχο να διαδέχονται στην εξουσία και να λεηλατήσουν τον πλούτο της χώρας, τόνισε ο Μοράλες.

Όταν εξελέγη ο ίδιος, θέλησαν να κάνουν τα πάντα ώστε να ανατρέψουν την κυβέρνηση, όμως όλοι οι λαοί από το πολυεθνικό κράτος της Βολιβίας και οι ιθαγενείς ήσαν πια ενωμένοι και δεν μπορούσαν να τους διαιρέσουν.

” Από την πρώτη στιγμή δεν δίστασα να προχωρήσω στην εθνικοποίηση των μεγάλων εθνικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών”, είπε ο Μοράλες και στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό των οφελών που αποκόμισε η οικονομία του κράτους από την επιστροφή των μεγάλων επιχειρήσεων, των τηλεπικοινωνιών και των διυλιστηρίων στον έλεγχό της και πόσο αύξησαν τα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό κι οδήγησαν στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, ώστε κάποιος σήμερα να αναρωτιέται πόσα χρήματα είχαν λεηλατήσει επί χρόνια οι ξένες εταιρείες που λυμαίνονταν τον εθνικό πλούτο.

“Εάν δεν υπάρχει μία οικονομική ελευθερία δεν μπορεί κανείς να εξασφαλίσει την κοινωνική και προσωπική ελευθερία” δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας, αναφερόμενος αναφέρθηκε με στατιστικά στοιχεία στη μείωση του επίπεδου φτώχειας που επιτεύχθηκε στη χώρα του,

Ο Μοράλες αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία μικρών προγραμμάτων για τις οικογένειες και τις μικρές κοινότητες, μέσω επιδότησης κατά 80% του από το κράτος. Όσον αφορά τον τομέα της κατοικίας τόνισε πως από τελευταία χώρα στην Λατινική Αμερική η Βολιβία έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει στέγαση σε πολλούς.

Ο ίδιος τόνισε πως μόλο που δεν έχει ανώτατη εκπαίδευση, στην πολιτική τον βοήθησαν να προκόψει δύο αξίες: Η αλήθεια και η τιμιότητα.

Ο Μοράλες τόνισε πως η κρίση του πετρελαίου έχει επηρεάσει πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας στην περιοχή, αλλά όλοι οι λαοί ζητούν να επικρατήσει η ειρήνη και εάν δεν υπάρχει η εθνική κυριαρχία δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη, ούτε κοινωνική γαλήνη, κάνοντας μία αναφορά στα γεγονότα της Βενεζουέλας.

Παλιά όλοι ονειρευόμασταν την επανάσταση, δήλωσε ο Μοράλες, όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την Κούβα, όταν άκουγε τον Φιδέλ να μιλά επί ώρες για υγεία και παιδεία, ενώ εκείνος περίμενε πότε θα μιλήσει για επανάσταση, από που θα πάρουμε όπλα για να κάνουμε την επανάσταση. Τότε, όταν τον ρώτησε, ο Φιδέλ του απάντησε πως σήμερα οι επαναστάσεις δεν γίνονται με τα όπλα, αλλά με την ευημερία του λαού.

Ο Μοράλες δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ασφυκτικό έλεγχο του ΔΝΤ, που άμεσα έλεγχε από το ίδιο το προεδρικό μέγαρο την οικονομία της χώρας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι αποικιοκρατικές πρακτικές, όταν από την Ευρώπη έστελναν αντιβασιλείς για να διοικήσουν τις αποικίες αποτελούν πλέον παρελθόν. Οι στρατιωτικές εισβολές δεν λύνουν τα κοινωνικά, οικονομικά προβλήματα μιας χώρας, τόνισε, όμως οι μεγάλες δυνάμεις εφευρίσκουν αιτίες για να επέμβουν όπως η τρομοκρατία, ή τα ναρκωτικά. Όπως τόνισε, η Βολιβία έχοντας διώξει τις αμερικανικές βάσεις, τις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, έχει μειώσει τα εκτάρια καλλιεργειών της κόκας, ενώ στην φιλοαμερικανική Κολομβία, που έχει επτά αμερικανικές βάσεις στρατιωτικές και αμερικανική βοήθεια τα εκτάρια με καλλιέργεια κόκας είναι πολλαπλάσια.

“Πλέον είμαστε χώρα που εξάγει υπηρεσίες και πλούτο και δεν εισάγουμε, ούτε μας λεηλατούν τον δικό μας”, τόνισε ο Μοράλες.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Βολιβίας τόνισε, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα πως δεν κατανοεί πως είναι δυνατόν στη σημερινή εποχή μπορεί να υπάρξει στρατιωτική παρέμβαση και τόνισε πως γνωρίζει καλά πως ο λαός της Βενεζουέλας θα υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του. Όπως πρόσθεσε, οι λαοί της περιοχής επιθυμούν να γίνει αυτή μία ζώνη ειρήνης, όπου ο καθένας θα εργάζεται και θα παλεύει για την προκοπή και την ευημερία του.

Κλείνοντας ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την εμπειρία της επίσκεψής του και τόνισε πως όταν κάποιος παλεύει για τον λαό και τη χώρα χρειάζεται να κάνει μεγάλες προσπάθειες, να κοιμάται, να ονειρεύεται και να σκέφτεται συνέχεια αυτό.

ΑΠΕ 

Back to top button