Τη μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει σημαντικό μερίδιο της διεθνούς αγοράς φρούτων και λαχανικών, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό και πολιτικό επίπεδο η συζήτηση για ασφαλή και υγιεινή διατροφή βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, υπογράμμισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, εγκαινιάζοντας την φετινή 5η Freskon, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ-Helexpo μέχρι και τις 13 Απριλίου.
Η ίδια επισήμανε ότι από το σύνολο της παραγωγής στη χώρα μας, ποσοστό 55% των φρούτων και 60% των λαχανικών καταναλώνονται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο εξάγεται. Υπογραμμίζοντας ότι ο κλάδος μπορεί να γίνει ακόμη πιο εξωστρεφής, η κ. Τελιγιορίδου τόνισε η παγκόσμια ζήτηση για προϊόντα βιολογικά, υψηλής ποιότητας και ταυτότητας, «αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια υπενθύμισε ότι η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωριστεί από την Unesco ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.
Μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επανέλαβε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την ελληνική κυβέρνηση προτεραιότητα, και τόνισε ότι «είναι ο κλάδος που μπορεί να επανεκκινήσει την εθνική οικονομία της χώρας μας».
Εκφράζοντας τη θετική διάθεση των στελεχών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών, η κ. Τελιγιορίδου υπενθύμισε τα εργαλεία χρηματοδότησης που βρίσκονται στη διάθεση των παραγωγών και επισήμανε ότι «πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα στον τομέα της μεταποίησης και συσκευασίας, ώστε να μην μπορούν να δρουν οι επιτήδειοι εις βάρος των Ελλήνων παραγωγών».
Μεταξύ άλλων, η ίδια επισήμανε ότι οι Έλληνες του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ταυτότητα και αυθεντικότητα, ενώ επισήμανε ότι η εκπαίδευση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητά τους, όπως και η ενσωμάτωση καινοτομίας σε ό,τι επιχειρούν. Η ίδια μίλησε για την ανάγκη οργάνωσης δικτύου στον αγροδιατροφικό τομέα, ενώ επανάλαβε τη σημασία των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
Αναφερόμενη στην Freskon, επισήμανε ότι μέσω της διοργάνωσης δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδυνάμωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων στον πρωτογενή τομέα και χαρακτηρίζοντάς την ιδιαίτερα σημαντική για τον ελλαδικό χώρο, τόνισε πως αποτελεί έναν εκθεσιακό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με ξένες αλυσίδες λιανικής πώλησης.
Μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις φρούτων και λαχανικών, όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου χαρακτήρισε τη Freskon από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τονίζοντας πως όλη αυτή η μεγάλη εκθεσιακή προσπάθεια μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε στρατηγικό κόμβο μεταφοράς φρούτων και λαχανικών στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, μέσω της ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ενεργοποιηθεί ένα επιχορηγούμενο πρόγραμμα για τα τοπικά προϊόντα της Β. Ελλάδας.
Τη δυνατότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών να διευρύνουν τις αγορές στις οποίες απευθύνονται και πέρα από τα «όρια της ΕΕ», υπογράμμισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, Χαράλαμπος Κασίμης, σημειώνοντας πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής βιομηχανίας. Επισημαίνοντας ότι το 2018, στα 6 δισ. ευρώ εξαγωγών της χώρας μας, ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών αφορούσε στο 1 δισ. ευρώ, ο κ. Κασίμης υπογράμμισε τη δυναμική του κλάδου, τον οποίο χαρακτήρισε βιομηχανία, και τόνισε πως «θα πρέπει ο κλάδος να χτίσει πάνω σε δύο βασικά σημεία που αφορούν την διαρκή αύξηση της παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντων και την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών».
Παράλληλα, ο ίδιος επισήμανε, ότι τόσο ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών, όσο και γενικότερα ο πρωτογενής τομέας, θα πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις του Brexit και «να μην ξεχάσουν να συνεχίσουν στο δρόμο της διαρθρωτικής αναβάθμισής τους».
Με 25 επιχειρήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών συμμετέχει στη φετινή Freskon η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισήμανε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά και τόνισε πως η Περιφέρεια είναι πανελλαδικά πρώτη σε αγροτική παραγωγή, με το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροκηπευτικών και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών να παράγονται εδώ.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων και Περιβάλλοντος της Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε πως η Περιφέρειά της συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Freskon, ενώ προανήγγειλε και μια στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo για την αδιάλειπτη παρουσία της Πελοποννήσου στις εκθεσιακές της εκδηλώσεις.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η φετινή Freskon είναι πιο διεθνής από κάθε άλλη φορά και ξεκίνησε με έντονο διεθνή χαρακτήρα, ήδη από την πρώτη της διοργάνωση. Χαρακτήρισε δε, τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών, στρατηγικό για τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι στην φετινή 5η Freskon συμμετέχουν 215 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 16 χώρες, έναντι 191 της προηγούμενης διοργάνωσης, φιλοξενούνται 205 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 35 χώρες, εκ των οποίων οι 130 είναι μεμονωμένοι hosted buyers από 33 χώρες και οι 75 εμπορικοί επισκέπτες μέσω ομαδικών συμμετοχών από τα Βαλκάνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Freskon θα πραγματοποιηθούν περί τα 2.500 επιχειρηματικά «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών. Η Freskon φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά το Digital Greece Freskon Edition με 13 νεοφυείς επιχειρήσεις.
Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το Διεθνές Συνέδριο Ροδακίνου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το οποίο ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει και το FreshCon Market.
Ε.Α.