Κόσμος

Γιατί μας ωφελούν τα μουσικά φεστιβάλ;

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πηγαίνουν σε Μουσικά Φεστιβάλ κάθε χρόνο.

Κάποτε ήταν διαδεδομένη η αντίληψη ότι τα Φεστιβάλ ενθάρρυναν την έντονη κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ναρκωτικών, παρέχοντας παράλληλα κακές υπηρεσίες και αμφίβολης ποιότητας τρόφιμα.

Αλλά τώρα οι διοργανωτές επικεντρώνονται περισσότερο στην υγεία και την ευημερία των θεατών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

“Η μουσική είναι τέλεια, είναι εκπαιδευτική και θεραπευτική” ανέφερε η Marta Pibernat, από την Καταλονία της Ισπανίας.

“Αλλά καταλήγουμε να πίνουμε περισσότερο από ό, τι πρέπει”, παραδέχεται η φίλη της Patricia Torne, η οποία είναι επίσης από την Καταλονία, αλλά ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δύο γυναίκες μίλησαν στο BBC από το χωριό Wiltshire, στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου συμμετείχαν σε συνεδρία γιόγκα 90 λεπτών.

Το μάθημα προσφέρεται από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Παγκόσμιας Μουσικής Womad, με καλλιτέχνες όπως ο σταρ της reggae, Ziggy Marley και ο τραγουδιστής από το Μάλι, Salif Keita.

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου Φεστιβάλ διοργανώνονται εργαστήρια, ομιλίες, θεραπείες σώματος και προσώπου και προσφέρονται εξωτικά πιάτα.

Μασάζ, ρέικι, ρεφλεξολογία και θεραπεία αναστροφής εντάσσονται στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, ενώ δύο σαμάνοι προσφέρουν στους συμμετέχοντες αφαίρεση των “προγονικών τραυμάτων από το δονητικό πεδίο του DNA τους”.

Τα οφέλη για την υγεία από τη ζωντανή μουσική

“Βρήκαμε ότι όταν πηγαίνει κάποιος σε συναυλίες μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης της ορμόνης του στρες” αναφέρει η Daisy Fancourt, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα σάλιου από άτομα που παρακολουθούν κλασική και ποπ συναυλία για να συγκρίνουν τα επίπεδα άγχους.

“Και οι δύο ομάδες ήταν βιολογικά πιο ήρεμες μετά από αυτό. Αυτό δείχνει ότι ευεργετική είναι η συμμετοχή στην εκδήλωση και όχι το είδος της μουσικής” τόνισε.

Οι μελέτες της διαπίστωσαν επίσης ότι η παρακολούθηση μουσικών εκδηλώσεων θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης κατάθλιψης και διατήρησης των γνωστικών λειτουργιών στις ηλικίες άνω των 50 ετών.

“Η εμπειρία της διαφυγής από την καθημερινότητα ωθεί τους ανθρώπους να εκφραστούν και να περάσουν χρόνο για τον εαυτό τους και αυτό είναι σημαντικό για την ευημερία τους” αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια μουσικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, Julie Ballantyne. Αντικείμενο της δικής της μελέτης είναι η επίδραση των Μουσικών Φεστιβάλ στην ευεξία των ανθρώπων.

Ο Ziggy Marley δήλωσε στο BBC ότι Φεστιβάλ όπως το Womad είναι καλά για τη συλλογική ευημερία. “Αντιπροσωπεύουν τις δυνατότητες του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι μαζί ενωμένοι” υπογράμμισε.

ΑΠΕ

Back to top button