Πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη από 27 Σεπτεμβρίου-01 Οκτωβρίου 2019 το ετήσιο Συνέδριο της ESMO, το οποίο είναι η κορυφαία επιστημονική οργάνωση της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας .
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ένωση όλων των ενδιαφερομένων φορέων, ερευνητών, κλινικών γιατρών και ασθενών και επικεντρώνεται στην εξεύρεση των πιο αποτελεσματικών λύσεων θεραπείας του καρκίνου που είναι διαθέσιμες σήμερα.
Η διοργανώτρια Ευρωπαική Εταιρεία Ιατρικής Ογκολογίας,η οποία υφίσταται εδώ και 40 χρόνια, μεταξύ άλλων παρέχει στα μέλη της και στην ευρύτερη ογκολογική κοινότητα ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών υπηρεσιών και επιστημονικών πλατφόρμων, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας περίθαλψης για όλους τους ασθενείς με καρκίνο, ενισχύοντας συγχρόνως τις ευρωπαικές κοινωνίες ογκολογίας . Η Ελλάδα συμμετέχει στην ESMO από το Φεβρουάριο του 2015, μέσω του ΑCP (Συλλόγου Γιατρών Καρκίνου).
Το συνέδριο, που προσελκύει πλήθος ενδιαφερομένων, παρουσιάζει μία ανεκτίμητη ευκαιρία για όλους τους φορείς να μάθουν για τις τελευταίες έρευνες που προωθούν την ογκολογία και ν’ ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές .Στο φετινό συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη καταλανική πρωτέυουσα , συμμετείχαν πάνω από 28.000 άτομα από 140 χώρες και 120 εκθέτες , μεταξύ των οποίων και η ECPC -Ευρωπαικός Οργανισμός Καρκίνου- μέλους του οποίου είναι και ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών ΜΑΖΙ ΣΟΥ.
Το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου περιελάμβανε μερικές από τις πιο πρόσφατες παρουσιάσεις ερευνών και μελετών, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων θεραπειών και ανοσοθεραπευτικών προσεγγίσεων με κοινά συμπόσια με εκπροσώπους όλων των ειδικοτήτων της ογκολογίας και συζητήσεις σχετικά με τις κλινικές προκλήσεις, παρέχοντας συγχρόνως τη δυνατότητα συμμετοχής σε εκπαιδευτικά προγράμματα, που αναδεικνύουν τον ταχύ ρυθμό της προόδου της ογκολογίας και παρουσιάζουν τ’ αποτελέσματα των μελετών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στη θεραπεία και στη περίθαλψη των ασθενών με καρκίνο.
Το συνέδριο της ESMO περιλαμβάνει από το 2016 και παρουσιάσεις για τους «συνηγόρους»- υποστηρικτές ασθενών (PATIENT ADVOCACY), οι οποίες είναι ενταγμένες πλήρως στο πρόγραμμα και διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη και ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο και στη παροχή πολύτιμων πληροφοριών για τις διαδικασίες λήψεις αποφάσεων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
Οι υποστηρικτές ασθενών παρακολουθούν τις επιστημονικές συνεδρίες που έχουν σχεδιασθεί από την ομάδα εργασίας εθελοντών ασθενών του ESMO (PAWG)και αντιπροσωπεύουν μία ευκαιρία για όλους τους συνέδρους να μάθουν ,να μοιραστούν και να διερευνήσουν τομείς συνεργασίας ,συζητώντας επίκαιρα θέματα για ασθενείς και επιζώντες, που επηρεάζουν άμεσα τον καρκίνο και την ιατρική έρευνα. Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ «ΣΥΝΗΓΟΡΩΝ»- ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΑΚΡΙΒΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, διότι η γνώση είναι το κλειδί για την αποτροπή της διάδοσης εσφαλμένων πληροφοριών στα δίκτυα ασθενών .
Στα θέματα , τα οποία παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν φέτος κυρίαρχη θέση κατείχε η εκπαίδευση ασθενών και των υποστηρικτών αυτών .Άκρως ενδιαφέρουσες οι παρουσιάσεις σχετικά με τους τύπους καρκίνου που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με μία μόνο θεραπεία ,αλλά βασίζονται σε συνδυασμούς και στην κάλυψη της δαπάνης αυτών των θεραπειών. Αναφορικά με τις ανοσοθεραπείες ,οι οποίες έχουν αλλάξει ριζικά το τρόπο αντιμετώπισης της ασθένειας και έχουν δώσει ελπίδα για μακροχρόνια επιβίωση, ακόμη και σε καρκίνους με μέχρι τώρα δυσμενείς διαγνώσεις, δόθηκαν σημαντικές πληροφορίες για το ανοσοποιητικό σύστημα και τις κλινικές προκλήσεις αυτών.
Εξαιρετική η ομιλία του Α. Eggermont για τη θεραπεία του σταδίου Ι-ΙΙ με συστηματικές θεραπείες και η παρουσίαση της έρευνας της κλινικής Mayo σχετικά με το βιολογικό δείκτη, καθώς επίσης και η παρουσίαση με το ποιος πρέπει ακόμα να εμβολιαστεί εκτός από το γυναικείο πληθυσμό ενάντια στο HPV.
Ιδιαίτερα πληροφοριακή ήταν η συνεδρία σε σχέση με τους συνηθισμένους καρκίνους που εξελίσσονται σε σπάνιους με ιδιαίτερη αναφορά στον καρκίνο του πνεύμονα και τις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί . Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν τόσο η ανάγκη ενσωμάτωσης της υποστηρικτικής και ανακουφιστικής φροντίδας ως αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας του καρκίνου όσο και η ανάγκη περισσότερης εκπαίδευσης των ογκολόγων στις νέες θεραπείες.
Άκρως ενδιαφέρουσα για τους υποστηρικτές ασθενών, η παρουσίαση σχετικά με το πως μπορεί ν αντιμετωπιστεί η κόπωση, που είναι η πιο κοινή και δυσάρεστη παρενέργεια που βιώνουν οι ασθενείς με καρκίνο και εξαιρετικές οι πληροφορίες που δόθηκαν με το πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα
Συγκλονιστική η συνεδρία σχετικά με την επιλογή αν θα συνέχιζε κάποιος μια θεραπεία , που ο ογκολόγος θεωρεί μάταιη, αλλά δεν θα μπορούσε να αποκλείσει ότι θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα και να επιβιώσει ,καθώς και η παρουσίαση του νέου οδηγού της ESMO από την ελληνίδα πρόεδρο της ECPC κα Καίτη Αποστολίδη για τους ασθενείς, που αφορά στη διαχείριση του καρκινικού πόνου, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να κατανοηθεί ο σχεδιασμός αυτού και πως μπορεί να βοηθήσει κανείς ασθενείς, τους συγγενείς τους και τους φροντιστές αυτών
Στο συνέδριο συμμετείχε ως προσκεκλημένη , μετά από έγκριση ατομικής αίτησης και ελέγχου βιογραφικού σημειώματος από τον οργανισμό ESMO, η υπογράφουσα -επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και Φίλων Αυτών «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΕΩΡΓΟΣΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΣΚΙΑ