Οι πόνοι στην πλάτη και ειδικότερα στην ωμοπλάτη, έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μια “μάστιγα” μυοσκελετικών παθήσεων για τη σύγχρονη κοινωνία και ειδικότερα για τους ανθρώπους οι οποίοι κάθονται πολλές ώρες σε καρέκλες, οδηγούν ή κατά την ανάπαυσή τους έχουν λάθος στάση σώματος.
Ένας σημαντικός μυς για τη λειτουργία της ωμοπλάτης, αλλά μπορεί όχι και τόσο γνωστός είναι ο ρομβοειδής μυς. Ο ρομβοειδής μυς αποτελεί έναν από τους μυς της οπίσθιας επιφάνειας του ανθρώπινου σώματος, ο οποίος συνδέεται με την ωμοπλάτη και η κύρια λειτουργία του είναι η σύμπτυξη των ωμοπλατών.
Ο ρομβοειδής μυς έχει σχήμα ρόμβου, νευρόνεται από το νωτιαίο νεύρο και διακρίνεται στο:
- Μείζων ρομβοειδή μυ, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον τραπεζοειδή μυ και εκφύεται από τις ακανθώδεις αποφύσεις των σπονδύλων Θ2 – Θ5 και καταφύεται στο νωτιαίο χείλος της ωμοπλάτης, και στον
- Ελάσσων ρομβοειδή μυ, ο οποίος και αυτός βρίσκεται κάτω από τον τραπεζοειδή μυ, αλλά εκφύεται από τις ακανθώδεις αποφύσεις των δύο τελευταίων αυχενικών σπονδύλων και καταφύεται και αυτός στο νωτιαίο χείλος της ωμοπλάτης.
Και ο μείζων και ο ελάσσων ρομβοειδής μυς, έλκουν την ωμοπλάτη προς τα πάνω και προς τη σπονδυλική στήλη, δράσεις που τον κάνουν κλινικά σημαντικό.
Μία κακή λειτουργία ή ένας τραυματισμός του ρομβοειδή μυ, ακολουθώντας το φαινόμενο «ντόμινο» μπορεί να προκαλέσει πόνο από την περιοχή του αυχένα και προς τα κάτω, όπως στο άνω μέρος της πλάτης, ανάμεσα στις ωμοπλάτες ή στη λεπίδα της ωμοπλάτης (πολύ συχνός πόνος) ακόμα και στη μέση. Ο ασθενής αναφέρει συνήθως το συγκεκριμένο πόνο, ως πόνο στην ωμοπλάτη ή στον άνω μέρος τη πλάτης, ο οποίος έχει τη μορφή της συνεχούς ενόχλησης και πολύ το αναφέρουν ως κρύωμα. ⠀
Μερικά συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στην κακή λειτουργία η στον τραυματισμό του ρομβοειδή μυ είναι:
- Ευαισθησία στην άνω περιοχή της πλάτης
- Αίσθηση τριψίματος «popping or grinding noise» κατά την κίνηση της ωμοπλάτης
- Σφιχτοί και πρησμένοι μύες γύρω από το ρομβοειδή μυ
- Μειωμένη κινητικότητα ή δυσκολία και πόνο κατά την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μυ
- Πόνο κατά την αναπνοή
- Ψηλαφητά “οζίδια- κόμποι” στο μυ.
τα οποία αν ο ασκούμενος δεν δώσει την απαραίτητη προσοχή, αναζητώντας θεραπεία μέσω της θεραπευτικής άσκησης, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στην ωμοπλάτη και ο οποίος μπορεί να επεκταθεί και στα χέρια.
Οι αιτίες οι οποίες ευθύνονται για τη δυσλειτουργία ή τον τραυματισμό του ρομβοειδή μυ, και προκαλούν πόνο συνήθως είναι:
- Η κακή ή λανθασμένη στάση σώματος
- Η καθιστική ζωή
- Μυϊκός τραυματισμός (θλάση, υπερδιάταση κ.α)
- Λάθος στάση κατά τον ύπνο
- Διάφορες αθλητικές δραστηριότητες όπως το τένις, το γκολφ και η κωπηλασία
- Εργασίες οι οποίες απαιτούν κινήσεις των χεριών πάνω από το κεφάλι για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Μεταφορά τσάντας και σακιδίου, και η
- Ανύψωση βαρέων αντικειμένων
Ο πόνος είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά και σε ότι αφορά τον πόνο στην ωμοπλάτη, η αιτία μπορεί να είναι κάτι προφανές, αλλά μπορεί να είναι και κάτι στο οποίο δεν πάει καν το μυαλό σας, όπως στην περίπτωση που αναφερθήκαμε , στη δυσλειτουργία του ρομβοειδή μυ. Για αυτό το λόγο στο functional movement, θεωρούμε προτεραιότητα την εξέταση της κινητικής αξιολόγησης σ τον ασκούμενο, διότι η εξέταση αυτή, μας επιτρέπει να εντοπίζουμε την αιτία του πόνου και στη συνέχεια με το κατάλληλο ασκησιολόγιο να τη διορθώσουμε.
*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος και δημιουργός της ιστοσελίδας functionalmovement.gr