ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Επιτυχημένη η παρουσίαση της Καστοριάς στη Ζάκυνθο από τη «Μύηση» (φωτογραφίες – βίντεο)

Μια σπουδαία εμπειρία για τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς  «Μύησις» η αποστολή στη Ζάκυνθο και η συμμετοχή σε διήμερο πολιτιστικών ανταλλαγών στο πλαίσιο του έργου EXTRO-CULT (Εξωστρέφεια στον Πολιτιστικό, Λαογραφικό, Γαστρονομικό Τουρισμό) του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Interreg.

Η χορευτική ομάδα της αποστολής συμμετείχε στις εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ξεσηκώνοντας τους φιλοξενούμενους του προγράμματος και τους ανθρώπους της Ζακύνθου με χορούς της Δυτικής Μακεδονίας με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα Τοπική Παράδοση. Η παράσταση δόθηκε στο υπαίθριο θέατρο του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια οι χορευτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ζακύνθου και διέσχισαν τον κεντρικό πεζόδρομο με πατινάδα εισπράττοντας θερμά χειροκροτήματα από τους Ζακυνθινούς θαμώνες τον γύρω καταστημάτων. Η πατινάδα κορυφώθηκε με κοινό γλέντι χορευτών από την Καστοριά, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και τα Βόρεια Τζουμέρκα, όπου εναλλάξ έπαιζαν μουσική η Τοπική Παράδοση και Ζακυνθινοί κανταδόροι. Τα αυθόρμητα χορευτικά δρώμενα στον κεντρικό πεζόδρομο της Ζακύνθου παρακολούθησαν πλήθος περαστικών, ντόπιων και τουριστών.

Η καστοριανή αποστολή είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει ηπειρώτικους παραδοσιακούς χορούς από τον Χορευτικό Όμιλο Χουλιαράδων που συμμετείχε στην αποστολή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και παραδοσιακούς χορούς της Κεφαλονιάς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεφαλονιάς και Ιθάκης «Ιόνιος Πνοή» που συμμετείχε στην αποστολή του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Οι Αλβανοί χορευτές του συγκροτήματος «Lasgush Poradeci» του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Πόγραδετς παρουσίασαν ένα εντυπωσιακό θέαμα σύγχρονου χορού βασισμένου σε παραδοσιακούς χορευτικούς και αισθητικούς κώδικες.

Εξαιρετική εμπειρία ήταν για τους Καστοριανούς το θέαμα που παρουσίασαν οι Ζακυνθινοί οικοδεσπότες. Από το «Θέατρο τση Ζάκυθος» – Επαγγελματική Σκηνή παίχτηκε μια Παραδοσιακή Ομιλία που εντάσσεται στο είδος του Λαϊκού Θεάτρου και γράφτηκε το 1834 από τον Νίκο Καρατζά με τον τίτλο «Η Κακκάβα» ενώ το «Φιόρο το Λεβάντε» παρουσίασε χορούς και τραγούδια της Ζακύνθου.

Στο μέσο της υλοποίησης του EXTRO-CULT, που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους, οι στόχοι της διασυνοριακής συνεργασίας φαίνεται να πετυχαίνουν καθώς συσφίγγονται οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη των συνεργαζόμενων ομάδων, προωθούνται τουριστικά οι περιοχές των εταίρων και ενισχύεται αποδεδειγμένα κατά πολύ η καλλιτεχνική δημιουργία προάγοντας σημαντικά στοιχεία λαογραφίας και παραδοσιακού πολιτισμού.

Οι επόμενες αποστολές του Ομίλου «Μύησις» για το EXTRO-CULT είναι το Πόγραδετς και η Κεφαλονιά ενώ σύντομα στην Καστοριά θα παρουσιαστεί το βιβλίο για τη ζωή του Αθανάσιου Χριστόπουλου και το έργο του στην Πόλη.

https://www.youtube.com/watch?v=DUNr9WEzlXs

         

 

Back to top button