Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς τύπωσε και κυκλοφόρησε προσφάτως το εγκόλπιο Ημερολόγιό της έτους 2020, που είναι “Αφιερωμένο στη μορφή του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του θαυματουργού, επί τη συμπληρώσει 100 ετών από την οσιακή κοίμησή του”.
Το εν λόγω καλαίσθητο Ημερολόγιο τσέπης προβάλλει στο εμπροσθόφυλλό του μία φωτογραφία του προαναφερόμενου Αγίου Νεκταρίου, περιλαμβάνει δε στις εσωτερικές σελίδες του αρκετές ιερές εικόνες και φωτογραφίες του ιδίου Οσίου. Στο οπισθόφυλλό του έχει τυπωμένο το βυζαντινό συμπίλημα τής ονομασίας “Ιερά Μητρόπολις Καστορίας”.
Στα εσωτερικά φύλλα του Ημερολογίου παρουσιάζονται με τη σειρά τα εξής:
-
Μήνυμα ευχετικό του Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, αναφερόμενο στο σεπτό πρόσωπο του αγίου Νεκταρίου και στο πολύτιμο συγγραφικό έργο του.
-
Η αφιέρωση του Ημερολογίουστον Άγιο Νεκτάριο.Μήνυμα ευλογίας του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Σεραφείμ, που καταλήγει με την ευχή: “Ο Θεός και Κύριός μας, με τις πρεσβείες του Αγίου Νεκταρίου, να σας χαρίζει κάθε ευλογία”.
-
Εισοδικόν, ήτοι μεστός πρόλογος του Ημερολογίου απ’ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, αναφερόμενος στον άγιο Νεκτάριο. Στο εν λόγω Εισοδικόν περιλαμβάνονται ανάλογες αναφορές – επισημάνσεις, καθώς και μία σύντομη περιγραφή της βιβλικής μορφής του οσίου Νεκταρίου. Η περιγραφή αυτή του Οσίου και μερικές απ’ τις αναφερόμενες επισημάνσεις έχουν ως εξής:«(Ο όσιος Νεκτάριος είχεν) “Ανάστημα κανονικόν. Πρόσωπον εις το οποίον ημιλλάτο η αρμονική αναλογία των μερών με την γλυκύτητα της εκφράσεως. Από τους γαλανούς οφθαλμούς διεχύνετο μία ακτινοβολία ομοία προς εαρινόν όρθρον. Και το ακτινοβολούν πρόσωπον εστεφανούτο από χιονόλευκον γενειάδα. Ήτο ωραία βιβλική μορφή”Στη ζωή του (ο όσιος Νεκτάριος) πέρασε περιπέτειες, θλίψεις, πειρασμούς και δραματικές δοκιμασίες. Χρησιμοποίησε απέναντι στην πλεκτάνη του διαβόλου και των ανθρώπων, τρία παράθυρα:Ο Σεβασμιώτατος ΜητροπολίτηςΚαστορίας κ.κ. Σεραφείμ.Το ένα παράθυρο ήταν η Θεία Λειτουργία, η οποία τον γέμιζε με τη χάρη του Θεού…Το δεύτερο παράθυρο ήταν το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου…Χρησιμοποίησε ακόμη κι ένα τρίτο παράθυρο, τη συγχωρητικότητα. Αυτή τον ανέβασε στα ύψη της αγιότητος, ώστε ο Δωρεοδότης Χριστός να τον προικίσει με το χάρισματης θαυματουργίας και ιδιαίτερα της απαλλαγής των ανθρώπων από την επιρροή των δαιμόνων».
-
Επιγραμματική παράθεση των σημαντικών γεγονότων του βίου και της πολιτείας του αγίου Νεκταρίου (1846 – 1920).
-
Εικόνα και Απολυτίκιον του Οσίου Νεκταρίου.
-
Εννέα σύντομοι Λόγοι του αγίου Νεκταρίου. Το θέμα τους σημειώνεται, κατ΄ αντιστοιχία, ακολούθως: α) Ο δρόμος της ευτυχίας. β) Πνευματικός αγώνας. γ) Πειρασμοί. δ) Προσευχή. ε) Ειρήνη. στ) Αγάπη. ζ) Διάκριση. η) Υπερηφάνεια, και θ) Χριστιανική ευγένεια. Το κείμενο του τελευταίου Λόγου είναι το εξής:Το Μήνυμα του ΟικουμενικούΠατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.«Χριστιανική ευγένεια.Οι χριστιανοί έχουν χρέος, σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου, να γίνουν άγιοι και τέλειοι. Ο χριστιανός οφείλει να είναι ευγενικός με όλους. Τα λόγια και τα έργα του να αποπνέουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί στην ψυχή του, ώστε να μαρτυρείται η χριστιανική του πολιτεία και να δοξάζεται το όνομα του Θεού. Όποιος είναι μετρημένος στα λόγια, είναι μετρημένος και στα έργα. Όποιος εξετάζει τα λόγια που πρόκειται να πει, εξετάζει και τις πράξεις που πρόκειται να εκτελέσει, και ποτέ του δεν θα υπερβεί τα όρια της καλής και ενάρετης συμπεριφοράς. Τα χαριτωμένα λόγια του χριστιανού χαρακτηρίζονται από λεπτότητα και ευγένεια. Αυτά είναι που γενούν την αγάπη, φέρνουν την ειρήνη και τη χαρά».
-
Προς την κυρίαν Θεοτόκον ποίημα (Χαιρετισμοί).
-
Κανών Παρακλητικός εις τον εν αγίοις πατέρα ημών Νεκτάριον, επίσκοπον Πενταπόλεως, τον θαυματουργόν.
-
Οι ανάλογες ημερολογιακές σελίδες με το αντίστοιχο εορτολόγιο, γενικό και τοπικό, και με τα Αναγνώσματα των Κυριακών και μεγάλων εορτών.
-
Ενημερωτικά κείμενα για τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας και για τις διατεταγμένες νηστείες.
-
Χρήσιμες πληροφορίες περί του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
-
Η διοικητική δομή της ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
-
Οι βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί της περιοχής.
-
Η πνευματική και φιλανθρωπική Διακονία, καθώς και η πολύπλευρη δράση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και των άλλων άξιων κληρικών της αναφερόμενης Ιεράς Μητρόπολης.
-
Τοπική Αγιολογία.
Το Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών
και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.
|
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση τού εξεταζόμενου Ημερολογίου της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς σημειώνουμε συμπερασματικά, ότι πρόκειται για ένα καλαίσθητο εκκλησιαστικό εγκόλπιο, που θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι πρόκειται να το αποκτήσουν, να το μελετούν και να το συμβουλεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προσεχούς σωτήριου έτους 2020.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Η Φήμη του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Σεραφείμ του σεβασμιωτάτου και θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της αγιωτάτης Μητροπόλεως Καστορίας, υπερτίμου και εξάρχου Άνω Μακεδονίας, ημών δε πατρός και ποιμενάρχου πολλά τα έτη.
Το Απολυτίκιον του οσίου Νεκταρίου. |
Το οπισθόφυλλο του Ημερολογίου |