Ελλάδα

Ποιό φυσικό συστατικό φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τη διάθεση μας;

Έχω συχνά αναφερθεί στο παρελθόν για τo πόσο σημαντική είναι η εντερική χλωρίδα (τα μικρόβια που ζουν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα) για την λειτουργία του οργανισμού συνολικά. Παρατηρούμε μάλιστα ότι αυξάνονται συνεχώς και οι επιστημονικές μελέτες που αναφέρονται στο έντερο ως «δεύτερο εγκέφαλο».

Όμως ο καθηγητής Μάρκ Λάιτ του Πανεπιστημιακού Κέντρου Ιατρικών Ερευνών του Τέξας ανακοίνωσε μια αρκετά ριζοσπαστική προσέγγιση:
Ότι θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε την διάθεση και την συναισθηματική μας κατάσταση λαμβάνοντας τον σωστό συνδυασμό προβιοτικών!

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάσταση της βακτηριακής χλωρίδας ενός οργανισμού επηρεάζει την δυνατότητα ανταπόκρισης του σε στρεσογόνους παράγοντες.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι τα ποντίκια που είχαν λάβει αντιβιοτικά προτού εκτεθούν σε στρες δεν μπόρεσαν να παράξουν κάποιες ορμόνες που θα τους επέτρεπαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε μια τέτοια κατάσταση.

Ο Λάιτ όμως και η ομάδα του προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα. Μιλούν για την γέννηση ενός νέου  επιστημονικού κλάδου, της Μικροβιακής Ενδοκρινολογίας.

Πρόκειται για την μελέτη των ορμονών που παράγονται από τα ίδια τα μικρόβια που αποικίζουν το σώμα μας (ή με την βοήθεια τους) και το πως αυτές επηρεάζουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και όλου του οργανισμού.

Στην μελέτη του αναφέρει με ποιους τρόπους οι διαφορετικοί οργανισμοί που αποικίζουν το έντερό μας, επηρεάζουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

Νευροδιαβιβαστές είναι εκείνες οι ουσίες όπως η σεροτονίνη, η αδρεναλίνη και η ντοπαμίνη που συμμετέχουν στην λειτουργία των νευρικών οδών (διαβιβάζουν νευρικά σήματα).

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι το 80% των νευροδιαβιβαστών παράγονται στο γαστρεντερικό μας σύστημα, μπορούμε να αντιληφθούμε την έκταση που λαμβάνει αυτό το γεγονός.

Ακολουθεί πίνακας που αναφέρει ποιοι μικροργανισμοί συμμετέχουν στην παραγωγή διαφορετικών νευροχημικών ουσιών που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Lactobacillus, Bifidobacterium GABA
Escherichia, Bacillus, Saccharomyces Norepinephrine
Candida, Streptococcus, Escherichia, Enterococcus Serotonin
Bacillus, Serratia Dopamine
Lactobacillus Acetylcholine

Διαφορετικά μικρόβια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή διαφορετικών ουσιών όπως η ντοπαμίνη, το GABA και η ακετυλχολίνη. Επαρκείς ποσότητες GABA για παράδειγμα, είναι απαραίτητες για έναν καλό ύπνο, για την έλευση ηρεμίας μετά από έναν έντονο εκνευρισμό, για ικανοποιητική συγκέντρωση και πλειάδα λειτουργιών του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Η έλλειψη της καθεμίας από αυτές συνδέεται και με μια διαφορετική νόσο.

  • Η έλλειψη ντοπαμίνης με την νόσο του Πάρκινσον
  • Χαμηλά επίπεδα GABA έχουν συνδεθεί με άγχος, υπερένταση αλλά και με επιληπτικές κρίσεις
  • Ανεπάρκεια ακετυλχολίνης παρατηρείται στην μυασθένεια και στη νόσο Αλτσχάιμερ

Αν η υπόθεση του Λάιτ αποδειχθεί σωστή, τότε προκύπτει ένας εντελώς νέος τρόπος θεραπείας των νευρολογικών νοσημάτων αλλά και διαταραχών της διάθεσης.

Η νέα αυτή προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους για την ενίσχυση των θεραπειών σε νοσήματα που οι μέχρι σήμερα θεραπείες είχαν ως μοναδικό στόχο την μείωση των συμπτωμάτων.

Η πείρα μου μέχρι σήμερα, έχει δείξει ότι η παράλληλη αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας μαζί με την όποια συμπτωματική αγωγή, είναι ένας δρόμος που μπορεί να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα μειώνοντας τις παρενέργειες και οδηγώντας σε μια σταθερή βελτίωση.

Στην Υγειά Σας!

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς

drtsoukalas.com

 

 

 

Back to top button