Το σήμα των Μακεδονικών προϊόντων παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο του 4ου Thessaloniki Summit.
της Χριστίνας Μισιρλή
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος δήλωσε: “Ξεκινάμε από το σημείο μηδέν γιατί μέχρι στιγμής δεν είχαμε απολύτως τίποτα. Ο ΣΕΒΕ ως σύνδεσμος των ελληνικών επιχειρήσεων αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την καταχώρηση του σήματος που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία και θα χρησιμοποιείται από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις και από όλες τις περιφέρειες της Μακεδονίας”.
Στη συνέχεια ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι το σήμα δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και λαμβάνει όλες τις παραμέτρους, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες.
“Σκοπός μας είναι να το σήμα να μεταδίδει πολλαπλά μηνύματα και να συνδέει, στη συνείδηση των επιχειρηματιών, τον όρο Μακεδονία. Επιλέχθηκε με λατινικούς χαρακτήρες καθώς είναι καθιερωμένοι διεθνώς. Επιλέχθηκε η φράση “The Great” και συνδέει τη ιστορία του μεγάλου Αλεξάνδρου. Έχει έντονη γραφή που ξεχωρίζει. Το χρώμα του σήματος είναι με άσπρα γράμματα και μπλε φόντο με σαφή αναφορά στη χώρα μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε πως “όταν ήρθε η καταιγίδα της ΣτΠ δεν είχαμε ούτε ομπρέλα να προφυλαχθούμε. Εκείνες τις μέρες είχαμε τον τότε πρόεδρο της αντιπολίτευσης που μας αφουγκράστηκε. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για το αμέριστο ενδιαφέρον του”.
Μάλιστα, στις 13 Δεκεμβρίου σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρουσιαστούν οι ιδιαιτερότητες του σήματος αυτού.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν σημαίες και εθνικά σύμβολα που να παραπέμπουν σε έθνη ή κράτη. “Δεν μπορούσε να γίνει. Είναι μέσα στις προδιαγραφές τις αρμόδιας αρχής που κρίνει τα σήματα αυτά. Ζήτω την συμπαράσταση όλων. Του δημάρχου, των τριών περιφερειαρχών και όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου. Το σήμα πρέπει να μπει σε όλα τα μακεδονικά προϊόντα. Μέχρι σήμερα δεν είχαμε κανένα όπλο για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα” συμπλήρωσε.
“Οι μικρές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα μεγάλα παράβολα που απαιτούνται στο Αλικάντε και στη Ζυρίχη. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ” πρόσθεσε.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Fotone Στράτος Τσαχπίνης ο οποίος είχε την εικαστική επιμέλεια είπε: “Βρήκαμε ένα σήμα που θα συντροφεύει και θα σηματοδοτεί τα προϊόντα της Μακεδονίας. Καταλήξαμε στο “Μ” το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο γι’αυτα τα προϊόντα. Ο τρόπος που σχεδιάστηκε ακολουθεί κάποιους κανόνες να είναι αρμονικό και αποδεκτό και να μπορεί να κολλήσει πάνω στα προϊόντα. Σαν υπότιτλο χρησιμοποίησε το the great για να υπάρχει μια παραπομπή με το Alexander the Great”.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας σημείωσε ότι το σήμα θα κατατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αλικάντε.
Παρόντες στην παρουσίαση ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης.
“Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει σήμερα το καινούργιο συλλογικό σήμα το οποίο θα συνοδεύει στο εξής τα μακεδονικά προϊόντα και τις μακεδονικές ιδιοκτησίες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Είχα δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών υποστηρίζοντας τους επαγγελματικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος ούτως ώστε να κατοχυρώσουμε μία ενιαία συλλογική ταυτότητα η οποία θα ξεχωρίζει τα προϊόντα που θα παράγονται από εδώ και στο εξής στη μακεδονική γη. Και πιστεύω ότι αυτό το καλαίσθητο σήμερα που παρουσιάζεται σήμερα θα κατατεθεί στο ευρωπαϊκό γραφείο στο Αλικάντε επιτυγχάνει αυτό τον σκοπό. Είμαι σίγουρος ότι είναι ένα σήμα το οποίο θα αγκαλιαστεί απ’ όλους τους παραγωγούς της Μακεδονίας καλύπτει και τις τρεις περιφέρειες, θα υποστηριχθεί από τις επιχειρήσεις και θα μας δώσει τη δυνατότητα να έχουμε μία κεντρική ταυτότητα γι< τα μακεδονικά προϊόντα. Μια ταυτότητα η οποία παραπέμπει στο ένδοξο παρελθόν μας αλλά ταυτόχρονα χαράσσει με αυτοπεποίθηση το δρόμο για ένα πιο αισιόδοξο, για ένα πιο φωτεινό μέλλον. Να είναι τυχερό και καλοτάξιδο” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Great Macedonia και οι μικρές Μακεδονίες .
Για όσους έχουν ανοίξει έστω και ένα βιβλιαράκι μακεδονικής ιστορίας , νομίζω , ότι γνωρίζουν , πως μετά τη λήξη των βαλκανικών πολέμων (1913 ) , ό’τι ονομάζονταν Μακεδονία ( ευρύτερος χώρος Μακεδονίας ) διαμοιράστηκε ανάμεσα σε Έλληνες , Βούλγαρους και Σέρβους .
Η Ελλάδα πήρε ( προσάρτησε ) πάνω από το 50% του μακεδονικού χώρου ( Macedonia the Great !! ) , το υπόλοιπο κάτω του 50% του χώρου , πήραν κατά 3/4 οι Σέρβοι ( σήμερα Σκόπια ) και 1/4 οι Βούλγαροι .
Επομένως , το εμπορικό σήμα Macedonia the Great , είναι ένα σήμα που , νομίζω , ανταποκρίνεται πλήρως στην παγκοσμίως γνωστή ιστορική αλήθεια και πραγματικότητα , και φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να το αμφισβητήσει κανείς ,ιδιαίτερα οι Σκοπιανοί ( Βορειομακεδόνες ) .
Μερικές φορές , όταν σκέπτομαι τα της Συμφωνίας των Πρεσπών , διερωτώμαι : Τι είναι μεγαλύτερος παραλογισμός , να αρνείται κανείς την ύπαρξη και παρουσία των Σλάβων στη μακεδονική γη επί 1400 χρόνια ( χονδρικά οι Σλάβοι εμφανίστηκαν το 600 μ.χ ) , ή να θέλει και να ισχυρίζεται με ΠΡΑΞΕΙΣ , ότι μπορεί και …..δικαιούται να γίνει Έλληνας με …….σλαβική γλώσσα ;
Η Great Macedonia , έδειξε ρεαλισμό και ξεπέρασε τον παραλογισμό της , παραχωρώντας στους Σλάβους και την μικρή ” Μακεδονία ” το : Βόρεια Μακεδονία .
Η Small ” Macedonia ” και οι Βορειομακεδόνες , νομίζω , ότι έφτασε η ώρα να ξεπεράσουν και αυτοί τον παραλογισμό τους , συνειδητοποιώντας και αποφασίζοντας με ΠΡΑΞΕΙΣ , ότι δεν μπορούν , δεν είναι δυνατόν ! να γίνουν Έλληνες με ……σλαβική γλώσσα .
Η αν τον…… θέλουν τόσο πολύ ( τον ελληνισμό ) , ας υιοθετήσουν σαν επίσημη γλώσσα του κράτους τους την ελληνική , οπότε δεν χρειάζεται καν τα Σκόπια να φτάσουν στη Θεσσαλονίκη , η Θεσσαλονίκη θα φτάσει στα Σκόπια , χωρίς μάλιστα να χυθεί ούτε ένα δάκρυ ……..