Κόσμος

ΠΟΥ: Μειώνεται η κατανάλωση καπνού παγκοσμίως

Ο αριθμός των ανδρών χρηστών προϊόντων καπνού μειώνεται για πρώτη φορά, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), χαιρετίζοντας τη “σημαντική επιτυχία” στις προσπάθειες να καταπολεμηθεί ο εθισμός στην κατανάλωση καπνού, που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού μειώνεται σταθερά στη διάρκεια των χρόνων. Αλλά η χρήση προϊόντων καπνού μεταξύ των ανδρών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των καπνιστών, αυξανόταν μέχρι σήμερα.

Σε μια νέα έκθεση η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ χαιρετίζει την απαρχή της μείωσης χαρακτηρίζοντάς την ισχυρή ένδειξη του ότι οι αντικαπνιστικές εκστρατείες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

Προειδοποιεί όμως ότι απαιτούνται πολλά περισσότερα για να απαλλαγούν οι καπνιστές από τον εθισμό αυτόν, από τον οποίο εκτιμάται ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν περίπου οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι.

“Η μείωση στη χρήση καπνού από τους άνδρες σηματοδοτεί μια κρίσιμη καμπή στον αγώνα κατά του καπνού”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεϊέσους προσθέτοντας ότι η θετική αυτή εξέλιξη “προέκυψε από την αυστηρότερη αντιμετωπίση της βιομηχανίας καπνού από τις κυβερνήσεις”.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η χρήση καπνού παγκοσμίως επιβραδύνετο με αργούς ρυθμούς– από 1,397 δισ. χρήστες το 2000 σε 1,337 δισ. το 2018.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 60 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν προϊόντα καπνού παρότι οι παγκόσμιοι πληθυσμοί αυξάνονταν.

Αλλά η μείωση αυτή προκλήθηκε εν πολλοίς από την μείωση στον αριθμό των γυναικών και των κοριτσιών που χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού, ανέφερε ο ΠΟΥ, με τον αριθμό αυτόν να μειώνεται από 346 εκατομμύρια το 2000 σε 244 εκατομμύρια τον περασμένο χρόνο.

Την ίδια περίοδο, ο αριθμός των ανδρών χρηστών καπνού αυξήθηκε κατά περίπου 40 εκατομμύρια–από 1,05 δισ σε 1,093 δισ.

Αλλά οι άνδρες, οι οποίοι σήμερα αναλογούν σε περισσότερο από το 80% όλων των χρηστών καπνού, έχουν επιτέλους ξεκινήσει να εγκαταλείπουν την βλαβερή συνήθεια.

Η έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα αφορά στη χρήση τσιγάρων, πούρων, πίπας, ναργιλέ, άκαπνων τσιγάρων και θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, αλλά όχι και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Από την έκθεση προκύπτει ότι μέχρι το 2020, ο αριθμός των ανδρών χρηστών αναμένεται να συρρικνωθεί κατά δύο εκατομμύρια άτομα σε σχέση με τον περασμένο χρόνο και μέχρι το 2025 αναμένεται να είναι έξι εκατομμύρια λιγότεροι άνδρες χρήστες καπνού σε σχέση με το 2018, επομένως περί τους 1,087 δισεκατομμύριο.

Ο ΠΟΥ αποδίδει την τάση αυτή σε μια σειρά μέτρων που εφαρμόστηκαν σε όλον τον κόσμο–περιλαμβανομένης της φορολόγησης, της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους και της απαγόρευσης της διαφήμισης προϊόντων καπνού.

Η τάση είναι ακόμη πιο θετική αν εξετάσει κανείς και τα δύο φύλα, με τον ΠΟΥ να προβλέπει ότι συνολικά θα υπάρχουν 10 εκατομμύρια λιγότεροι καπνιστές–άνδρες και γυναίκες–τον επόμενο χρόνο σε σχέση με το 2018.

Και μέχρι το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 27 εκατομμύρια ακόμη και να πέσει στους 1,299 δισ. χρήστες προϊόντων καπνού παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ χαιρετίζει εξάλλου το γεγονός ότι περίπου το 60% των χωρών έχουν διαπιστώσει μείωση στη χρήση καπνού από το 2010.

Παρά τις αισιόδοξες όμως ενδείξεις, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η πρόοδος που επιτυγχάνεται είναι πολύ αργή και ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των χωρών βρίσκονται σε πορεία ικανοποίησης του παγκόσμιου στόχου για μείωση της χρήσης καπνού κατά 30% ως το 2025 σε σχέση με το 2010.

AΠΕ

Back to top button