Αναστάσιος Κ. Γουγούσης MD FEBU, χειρούργος ουρολόγος – ανδρολόγος
Υπογονιμότητα είναι η ανικανότητα ενός σεξουαλικά ενεργού ζευγαριού να επιτύχει εγκυμοσύνη στη διάρκεια ενός έτους.
Το 85% των ενεργά σεξουαλικά ζευγαριών θα πετύχει εγκυμοσύνη μέσα σε ένα χρόνο όμως μένει ένα 15% που δε θα μπoρέσει .
Ο άνδρας ευθύνεται στο 30-40% των περιπτώσεων αυτών. Για να βρει λύση στο πρόβλημα πρέπει να απευθυνθεί σε ουρολόγο –ανδρολόγο.
Πρωταρχικό ρόλο παίζει η λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση .
Ο ουρολόγος-ανδρολόγος θα ρωτήσει για την ύπαρξη παλαιότερης εγκυμοσύνης, την ύπαρξη άλλων ασθενιών όπως σακχαρώδους διαβήτη, παρωτίτιδας, παθήσεις θυρεοειδούς, νεφρικής ανεπαρκείας, σε τυχόν επεμβάσεις στη κοιλιακή χώρα .
Επίσης εάν έχει έρθει σε επαφή με άλλους βλαπτικούς παράγοντες όπως ακτινοβολία, θερμότητα, βαφές.
Αν έχει λάβει κάποια φαρμακευτική αγωγή όπως χημειοθεραπεία, κινολόνες που είναι αντιβιοτικά ,φάρμακα για το έλκος, αλκοόλ, ναρκωτικά, αντιφλεγμονώδες.
Στην κλινική εξέταση θα ελεγχτεί το πέος ,ο προστάτης, όσχεο, κοιλία, δευτερεύοντα σεξουαλικά χαρακτηριστικά χροιά φωνής, τριχοφυΐα.
Ο ουρολόγος –ανδρολόγος θα υποδείξει και μια εξέταση σπέρματος το σπερμοδιάγραμμα που είναι και το βασικό εργαλείο. Θα πρέπει να γίνεται με ειδικό τρόπο και από εξειδικευμένα εργαστήρια.
Υπερηχογράφημα και triplex οσχέου και ουροποιητικού και αιματολογικός έλεγχος.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ
ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ:Είναι η διόγκωση των φλεβών των όρχεων. Συνήθως εμφανίζεται στον αριστερό όρχη, πιο σπάνια στο δεξιό, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στους δυο όρχεις ταυτόχρονα .Το 40% των υπογόνιμων ανδρών εμφανίζει κιρσοκήλη. Μειώνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων και τις φυσιολογικές μορφές τους. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά.
ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΤΙΤΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ: Η κρυψορχία όταν ο ένας ή και οι δυο όρχεις δε βρίσκονται στο όσχεο χειρουργική αντιμετώπιση όσο το δυνατό γρηγορότερα στα βρέφη. Η δυσπλασία των όρχεων. Ο υποσπαδίαςκαι ο επισπαδίας που είναι ο σχηματισμός του έξω στομίου της ουρήθρας σε έκτοπη θέση ανάλογα με τη θέση χρήζουν χειρουργικής αντιμετώπισης. Η φίμωση χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης.
ΟΡΜΟΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ υπογοναδισμός ,διαταραχή θυρεοειδούς ανάλογη θεραπεία
ΦΛΕΓΜΩΝΕΣ (προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα, ορχίτιδα, αντιμετώπιση με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή).
ΓΕΝΝΕΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ (σύνδρομο Κλινεφέλτερ, κυστική ίνωση).
ΣΑΚΧΑΡΟΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ (παίζει ρόλο στη στυτική λειτουργία και σπερματογένεση)
ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ (συχνή χρήση σάουνας, ζεστά μπάνια, καθιστή θέση, στενά εσώρουχα, εργασία με laptop χρήση κινητού ή tablet
ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μεταμόσχευση νεφρού η αν αργεί υποβοηθούμενη γονιμοποίηση.