ΚαστοριάΝεστόριο

Ο Καστοριανός γιατρός Κώστας Μπουζάλης μιλάει από την Ιταλία για τον κορωναϊό

Κλειστά σχολεία, κλειστά μπαρ και εστιατόρια, προβλήματα στην τροφοδοσία και άδεια ράφια σε σούπερ μάρκετ μεταφέρουν δυο Έλληνες γιατροί που μίλησαν στο protothema.gr.

Έλληνες που εργάζονται και μένουν μόνιμα στην Λομβαρδία περιγράφουν στο protothema.gr τα μέτρα των υγειονομικών υπηρεσιών της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του θανατηφόρου κορωναϊού.

Ο Κώστας Μπουζάλης, γιατρός στο επάγγελμα και πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Μπρέσιας και Κρεμόνας μιλώντας στο protothema.gr τόνισε πως η επαρχία έχει χωριστεί σε τρεις ζώνες, την κόκκινη όπου εμφανίστηκε ο ιός, την κίτρινη ζώνη, η οποία συνορεύει με την κόκκινη ζώνη και η λευκή όπου ο ιός θα μεταφερθεί πιο αργά ή και καθόλου.

«Κατοικώ σε μια κωμόπολη έξω από την Κρεμόνα στα 10χλμ. Όλη η επαρχία της Κρεμόνα έχει χαρακτηριστεί κίτρινη ζώνη αυτό σημαίνει πως έχουμε ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς να υπάρχει κάποιος περιοριστικός όρος παρα μόνο σε σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, πανεπιστήμια να μείνουν κλειστά. Οποιαδήποτε εκδήλωση, με οποιοδήποτε χαρακτήρα είτε σε κλειστό είτε σε ανοικτό χώρο απαγορεύεται. Τα μπαρ κλείνουν στις έξι το απόγευμα και είναι κλειστά έως τις έξι το πρωί της επόμενης μέρας ενώ τα εστιατόρια έχουν περιορισμένο αριθμών πελατών. Τέλος όλοι οι γιατροί βρίσκονται σε επιφυλακή οποτεδήποτε τους χρειαστούν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι φυσιολογικά. Τα σούπερ μάρκετ είναι ανοικτά, δεν υπάρχει πρόβλημα στα προϊόντα.
Στην κόκκινη ζώνη τα πράγματα είναι διαφορετικά περίπου 50.000 ανθρώπων βρίσκονται σε περιορισμό ενώ υπάρχουν προβλήματα και στην τροφοδοσία προϊόντων και η αστυνομία έχει ανοίξει δρόμο προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν οχήματα τροφοδοσίας. Η αστυνόμευση στην περιοχή μου, είναι κάπως πιο αυξημένη από τα συνηθισμένα και προστατεύουν τα “σύνορα” μεταξύ της κίτρινης ζώνης με της κόκκινης για να αποφευχθούν εισροές ή εκροές ανθρώπων. Στην περιοχή μας έχουμε έξι Έλληνες επιστήμονες και μερικούς φοιτητές στην Κρεμόνα. Ώρα με την ώρα τα κρούσματα αυξάνονται. Ο ιός αυτός είναι κάτι δυνατότερος από την κοινή γρίπη. Παλαιότερα είχα ακούσει ότι ένα ζευγάρι Ελληνων έμεναν στο Λόντι αλλά δεν έχω τίποτε περισσότερο»

Ο παιδίατρος Θανάσης Κυριαζόπουλος στο δημόσιο Συστημα Υγείας μένει και εργάζεται στην Μπρέσια, η οποία έχει χαρακτηριστεί κίτρινη ζώνη. Όπως είπε στις δηλώσεις του, ο κόσμος στην περιοχή του έχει πανικοβληθεί και έχει αδειάσει τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Βρισκόμαστε 50χλμ. από την κόκκινη ζώνη, δηλαδή από τις τρεις με τέσσερις κοινότητες που πρωτοαναγνωρίστηκε ο ιός αυτός. Εδώ είμαστε ήσυχα ενώ εκεί οι άνθρωποι είναι αποκλεισμένοι. Είμαι παιδίατρος στο δημόσιο τομέα της Ιταλίας και έχουμε λάβει οδηγίες από το σύστημα υγείας για το πώς θα εξετάζουμε το κάθε παιδί. Μας έχουν δώσει την κατάλληλη ένδυση, ρούχα, μάσκες και γάντια ενώ μέχρι προχθές είμασταν ελεύθεροι. Ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας είπε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα. Μας έδωσαν οδηγίες και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο με το οποίο θα ρωτάμε τους γονεις των παιδιών από το τηλέφωνο πριν το ραντεβού της εξέτασης. Όταν γίνει αυτό το ιστορικό τότε ξεκινάμε και εξετάζουμε το παιδί να καταλάβουμε τι έχει. Βέβαια ο πανικός υπάρχει στον κόσμο γενικά, πήγαν και εδω στην περιοχή μας και άδειασαν τα ράφια από τα σουπερ μαρκετ. Όμως είμαστε μακριά. Όταν το παιδί μεταφέρεται στο νοσοκομείο πρέπει να. μεταφέρεται με ένα άτομο υγιές για να εξεταστεί. Όταν το παιδί έχει υποπτα συπτώματα πρέπει ο γιατρος να πει στους γονείς να καλέσουν το 112 προκειμένου να δωθούν περαιτέρω οδηγίες. Τότε έαν διπιστωθεί πως το παιδί νοσεί πάει στο σπίτι ειδικό συνεργείο του συστήματος υγείας και τους εξετάζει στο σπίτι. Ο δήμος εδώ προληπτικά έχει κλείσει τα σχολεία και τους κλειστούς χώρους όπως αίθουσες και κινηματογράφους»

protothema.gr

 

 

Back to top button