Έμειναν στην ιστορία ο περιπετειώδεις άνοδοι στην Α’ ΕΠΣ με διπλά μπαράζ, το ’83 και ’89 και η ήττα-αυτοκτονία από το Κεφαλάρι το ’86
Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής
(Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)
Τέσσερα πρωταθλήματα και συμμετοχή σε όλες τις κατηγορίες των πρωταθλημάτων ΕΠΣ Καστοριάς, έχει να παρουσιάσει ο ΑΣ Αποσκέπου στην 15χρονη ιστορία του.
Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1979 και μέχρι το 1993 συμμετείχε ανελλιπώς στις επίσημες διοργανώσεις της ΕΠΣΚ, έχοντας τις περισσότερες συμμετοχές στην Β’ κατηγορία (9), στην Α’ (5) και μόλις μία στην Γ’ κατηγορία.
Ως έδρα τα δύο πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Τοιχιού, ενώ από το 1981, μετά από προσωπική δουλειά των ανθρώπων του συλλόγου, απέκτησε το δικό του γήπεδο, που βρίσκεται έξω από το χωριό και όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν ήταν ξερό.
Πρόεδροι στον σύλλογο κατά καιρούς διετέλεσαν οι : Αριστοτέλου Φίλιππας, Σωτηρίου Απόστολος, Τσεράμης Ελευθέριος, Μακρίδης Ηλίας.
Με το… καλημέρα η πρώτη άνοδος
Στην παρθενική του συμμετοχή το 1979 στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας των 2 ομίλων από 10 ομάδες ο καθένας, με προπονητή τον Ηλία Στασινόπουλο (ο οποίος ήταν και τα περισσότερα χρόνια), κατάφερε μετά από εντυπωσιακή πορεία να κατακτήσει την 1η θέση συγκεντρώνοντας 14 βαθμούς σε 8 αγώνες, με απολογισμό 7 νίκες και 1 ήττα (Μηλίτσα), πανηγυρίζοντας το πρώτο του τίτλο.
Στο τέλος του πρωταθλήματος έδωσε τυπικό αγώνα για την ανάδειξη υπερπρωταθλητή με αντίπαλο τον πρωταθλητή του Β’ ομίλου, που ήταν ο Π. Μελάς Τσάκωνης.
Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του τα πρώτα χρόνια στην Β’ κατηγορία
ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ 1980
Το ερυθρόλευκο συγκρότημα του Αποσκέπου, αν και νεοφώτιστο στην Β’ κατηγορία, διέθετε αξιόλογους ποδοσφαιριστές, αποτελώντας μάλιστα την ευχάριστη έκπληξη αφού είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μάλιστα την πρώτη χρονιά (1980-81) μετά από εξαιρετική πορεία ισοβάθμησε στην 2η θέση με το Κωσταράζι και έχασε την άνοδο για ένα μόλις βαθμό διαφορά από την Δόξα Αμπελοκήπων.
ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ 1981
Την επόμενη χρονιά (1981-82) και πάλι ήταν διεκδικητής του τίτλου, αλλά στάθηκε άτυχος, αφού κατετάγη στην 4η θέση, με διαφορά 4 βαθμών από την 2η προνομιούχο θέση, ενώ το 1982-83 συμμετείχε πάλι σε έναν όμιλο των 14 ομάδων, έχοντας μία μέτρια πορεία (6η θέση).
Με περιπετειώδη τρόπο η άνοδος στην Α’ κατηγορία – Έδωσε δύο αγώνες μπαράζ
Οι προσπάθειες του συλλόγου και το πάθος για άνοδο στην μεγάλη κατηγορία καρποφόρησαν το 1983-84, όμως η άνοδός του πέρασε από χίλια-μύρια κύματα…
Ήταν ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα με τρεις ομάδες να διεκδικούν τα δύο εισιτήρια της ανόδου. Ο Προφήτης Ηλίας αναδείχθηκε πρωταθλητής με 42 βαθμούς, ενώ στη 2η θέση ισοβάθμησαν ο Απόσκεπος και η Ορεστειάδα. Σύμφωνα με τον ΚΑΠ της εποχής εκείνης, οι δύο ομάδες έπρεπε να δώσουν αγώνα μπαράζ, προκειμένου να αναδειχθεί ο δευτεραθλητής. Το παιχνίδι που διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο Καστοριάς ήταν συναρπαστικό σε εξέλιξη και κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι με την ομάδα του Αποσκέπου να επικρατεί με σκορ 5-4 (κανονικός αγώνας και παράταση 2-2).
Όμως την ομάδα του Αποσκέπου την περίμενε μία ακόμη δοκιμασία, αφού σύμφωνα με την προκήρυξη του πρωταθλήματος οι δευτεραθλήτριες ομάδες των δύο ομίλων έδιναν αγώνα μπαράζ για να ανέλθουν στην Α’ κατηγορία. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα, διεξάγεται ο αγώνας μπαράζ μεταξύ των ομάδων Απόσκεπος-Κορομηλιά, ένα παιχνίδι που είχε άδοξο τέλος, καθώς αποχώρησε από το γήπεδο η ομάδα της Κορομηλιάς προς ένδειξη διαμαρτυρίας προς την διαιτησία κι ενώ το σκορ ήταν 2-1 στην παράταση υπέρ του Αποσκέπου. Έτσι με αυτόν τον περιπετειώδη τρόπο ο Απόσκεπος ανήλθε για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία.
Αξιόλογη πορεία στην παρθενική του παρουσία στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας
Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας (1984-85) ο Απόσκεπος γνώρισε την ήττα 1-0 στην πρωταθλήτρια της περιόδου Φλατάτα Οινόης, από την οποία όμως στον β’ γύρο είχε πάρει την ρεβάνς (1-0) και μετά από μία ικανοποιητική πορεία τερμάτισε στην 10η θέση, έχοντας το ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων στην ιστορία του με 46 γκολ.
Αντίθετα την επόμενη χρονιά η πορεία του ήταν απογοητευτική, αφού τερμάτισε στην 14η θέση και υποβιβάστηκε, εξαιτίας υποβιβασμού δύο εκπροσώπων στην Εθνική Ερασιτεχνική (Αστραπή Μες. και Οινόη), συμπαρέσυρε επιπλέον μία ακόμη ομάδα από την Α’ στην Β’ κατηγορία.
Η εντός ήττα-σοκ από το αδιάφορο Κεφαλάρι στο φινάλε του πρωταθλήματος στοίχισε την επάνοδο στην Α’ κατηγορία
Την περίοδο 1986-87 συμμετείχε σε έναν δυνατό όμιλο των 16 ομάδων, διεκδικώντας μέχρι τη λήξη του πρωταθλήματος την επιστροφή του στην μεγάλη κατηγορία. Τελικά μετά από ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα με έντονο ανταγωνισμό, τερμάτισε στην 3η θέση με 45 βαθμούς, έναντι 47 της Καλλιθέας και 49 της Ελλάς Άργους, οι οποίες και αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες.
Όμως, όλα κρίθηκαν την τελευταία αγωνιστική όταν ο Απόσκεπος γνώρισε ήττα-σοκ εντός έδρας (1-3) από το αδιάφορο Κεφαλάρι, αποτέλεσμα το οποίο επωφελήθηκε η Καλλιθέα κα απέφυγε την ισοβαθμία που θα προκαλούσε αγώνα μπαράζ, κι έτσι τερμάτισε μόνη της στην 2η προνομιούχο θέση. Αντίθετα ο Απόσκεπος, δεν μπορούσε να πιστέψει πως έχασε το ματς από μία «φιλική» του ομάδα το Κεφαλάρι, αφού καθόλη την διάρκεια του πρωταθλήματος τον είχε παραχωρήσει το γήπεδό του για τους αγώνες του!!!
Πανηγυρική η επιστροφή στην Α’ κατηγορία με ρεκόρ βαθμών και τερμάτων
Η απώλεια της ανόδου πείσμωσε τους ερυθρόλευκους κι έτσι την επόμενη χρονιά (1987-88) μετά από μία καταπληκτική πορεία ανέρχεται πανηγυρικά στην Α’ κατηγορία. Το πρωτάθλημα εξελίχθηκε σε παράσταση για ένα ρόλο με τον Απόσκεπο μετά από 30 αγώνες να τερματίζει άνετα στην 1η θέση με 55 βαθμούς (26 νίκες, 3 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα στο Αμπελοχώρι 1-0), ενώ δημιούργησε ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων πετυχαίνοντας 108 γκολ.
ΑΠΟΣΚΕΠΟΣ 1987
Στην δεύτερη συμμετοχή του στην Α’ κατηγορία ο Απόσκεπος δεν είχε καλή πορεία με μόλις 6 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 30 αγώνες τερμάτισε στην 15η θέση και υποβιβάστηκε για διαφορά μόλις 2 βαθμών από την ΑΕ Γραμμοχωρίων, η οποία παρέμεινε στην κατηγορία εξαιτίας αναδιάρθρωσης στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής. Στα θετικά αποτελέσματα της περιόδου εκείνης συμπεριλαμβάνεται η νίκη του επί της ισχυρής ΑΕ Καστοριάς με σκορ 3-2 και η ισοπαλία 2-2 με τον πανίσχυρο Κεραυνό Χιλιοδένδρου.
Με περιπετειώδη τρόπο η επάνοδος στην Α’ κατηγορία – Έδωσε δύο αγώνες μπαράζ
Την περίοδο 1989-90 συμμετείχε σε έναν όμιλο των 14 ομάδων και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο, όμως η άνοδός του, ήρθε για δεύτερη φορά στην ιστορία του με περιπετειώδη τρόπο και χρειάστηκε να δώσει – όπως το 1983 δύο αγώνες μπαράζ – για να κατακτήσει την 2η προνομιούχο θέση.
Το ερυθρόλευκο συγκρότημα του Αποσκέπου με προπονητή τον Βασίλη Λάζου, μετά από εξαιρετική πορεία τερμάτισε στην 2η θέση και σύμφωνα με την προκήρυξη έπρεπε να δώσει αγώνα μπαράζ με τον δευτεραθλητή του Β’ ομίλου που ήταν ο Αλιάκμων Κρανοχωρίου προκειμένου να αναδειχθεί ο δευτεραθλητής.
Ο αγώνας μπαράζ διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο Καστοριάς ήταν δραματικός σε εξέλιξη και κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι με την ομάδα του Αποσκέπου να επικρατεί με σκορ 4-2 (κανονικός αγώνας και παράταση 1-1). Ωστόσο, όμως, το τραγικό λάθος του διαιτητή της αναμέτρησης (δεν είχαν εκτελεστεί όλα τα πέναλτι), επωφελείται η ομάδα του Κρανοχωρίου υποβάλλοντας ένσταση η οποία και γίνεται δεκτή από την ΕΠΣ Καστοριάς.
Έτσι σε λίγες μέρες ο αγώνας μπαράζ επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού, όπου επικρατεί ο Απόσκεπος με σκορ 2-0 κι έτσι με αυτόν τον τρόπο ανέρχεται τελικά εκ νέου στην Α’ κατηγορία (Τελικά το μπαράζ αποδείχτηκε άνευ ουσίας, αφού λίγες ημέρες αργότερα η ΕΠΟ προχώρησε σε θεαματική αναδιάρθρωση της Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας με αύξηση ομίλων και ομάδων, με αποτέλεσμα να επωφεληθεί το Κρανοχώρι και να ανέλθει από… σπόντα στην Α’ ΕΠΣΚ.
Οι δύο τελευταίες παρουσίες του Απόσκεπου στην Α’ κατηγορία – Κορυφαία χρονιά το 1990 με την 9η θέση
Η καλύτερη και κορυφαία χρονιά για τους ερυθρόλευκους ήταν την περίοδο 1990-91 όταν τερμάτισαν στην 9η θέση της βαθμολογίας στην Α’ κατηγορία, ενώ, την επόμενη χρονιά 1991-92, κατετάγησαν στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα και υποβιβάστηκαν στην Β’ κατηγορία, έχοντας μάλιστα και τρεις μηδενισμούς (δεν προσήλθε σε τρεις αγώνες) και αρνητικό ρεκόρ τερμάτων (93 γκολ παθητικό).
Ο υποβιβασμός στην Β’ κατηγορία έφερε και την απογοήτευση
Αρκετά αποδυναμωμένος από έμψυχο δυναμικό, το 1992-93 ο Απόσκεπος στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων της Β’ κατηγορίας, είχε μέτρια πορεία (7η θέση).
Μετά από 15 χρόνια ιστορίας ο Απόσκεπος ολοκλήρωσε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι την περίοδο 1993-94, έχοντας μία πολύ απογοητευτική χρονιά, αφού τερμάτισε στην προτελευταία (11η) θέση της βαθμολογίας με μόλις 1 βαθμό, ενώ είχε και τρεις μηδενισμούς.
Το τελευταίο επίσημο ματς ήταν εντός έδρας με την πρωταθλήτρια ομάδα της ΑΕ Τοιχιού την προτελευταία (21η) αγωνιστική γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 0-2, ενώ στο φινάλε του πρωταθλήματος κόντρα στην Δόξα Αμπελοκήπων δεν προσήλθε να αγωνιστεί.
Ο σύλλογος υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία, ωστόσο, όμως εγκατέλειψε την ενεργό του δράση και εξαφανίστηκε από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Συνολικά στα 15 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της ΕΠΣ Καστοριάς ο ΑΟ Αποσκέπου έχει δώσει 385 αγώνες, μετρώντας 156 νίκες, 71 ισοπαλίες, 131 ήττες (312 βαθμούς) και τέρματα 703 υπέρ – 625 κατά.