ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Η ιστορία της “Ψαλλίδας Νέας Λεύκης” των 2 τίτλων – Μεγάλο αφιέρωμα (φωτογραφίες)

Δεκατρία (13)  χρόνια ιστορίας συμπλήρωσε η Ψαλλίδα Νέας Λεύκης, ο οποίος από το 1986 όταν ιδρύθηκε μέχρι και το 1998 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς, έχοντας περισσότερες συμμετοχές (10) στην Γ’ κατηγορία και μόλις τρεις (3) στην Β’.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Ως έδρα τα περισσότερα χρόνια χρησιμοποιούσε το γήπεδο του Νταηλάκη, ενώ ορισμένες χρονιές αγωνίστηκε στο γήπεδο της Λεύκης και της Κοινωνικής Πρόνοιας στη Ν. Ζούζουλη.
Στην 13χρονη ιστορία της, δεν έχει να επιδείξει μεγάλα πράγματα, καθώς, μόλις δύο φορές  πανηγύρισε την κατάκτηση πρωταθλήματος και την άνοδό της  στην Β’ κατηγορία, εκ των οποίων μάλιστα την δεύτερη φορά, ανήλθε από συγκυρία….


ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

1987: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ
1995: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

1986 : Απογοητευτικό ξεκίνημα, τελευταία θέση με 4 μηδενισμούς

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 1986 η Ψαλλίδα Ν. Λεύκης δίνει το πρώτο επίσημο ματς στην ιστορία της, υποδεχόμενη στο γήπεδο της Λεύκης τις Ελπίδες Μεσ/μίας. Ωστόσο, το ματς δεν έγινε μιας και η ομάδα της Ψαλλίδας δεν προσκόμισε τα δελτία των ποδοσφαιριστών της αλλά και τα υγείας κι έτσι αγώνας κατακυρώθηκε στα χαρτιά 0-2 και μηδενισμό -1 β.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ

 

Στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή το 1986 στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας των 10 ομάδων (Ελπίδες Μ., Ασπροκκλησιά, Κρεπενή, Μελισσότοπος, Αυγή, Μεταμόρφωση, Σιδηροχώρι, Οξυά και Κλεισούρα), ήταν απογοητευτική, καθώς τερμάτισε στην τελευταία θέση με 1 β., ενώ είχε και  4 μηδενισμούς (-8) γιατί δεν προσήλθε να αγωνιστεί στα ματς με Ελπίδες, Οξυά και Αυγή, ενώ στον αγώνα με Κρεπενή παρατάχθηκε με 6 μόλις ποδοσφαιριστές και φυσικά το ματς δεν έγινε.

 

Απολογισμός  3-3-12 και τέρματα 25-49. Οι τρεις νίκες ήταν εντός με Μελισσότοπο 2-11 και εκτός με Σιδηροχώρι και  Οξυά 0-3.

 

 

1987 : Πρώτος τίτλος και άνοδος στην Β’ κατηγορία, η οποία ωστόσο επισκιάστηκε με τραγική κατάληξη ποδοσφαιριστή της που έχασε τη ζωή του στο γήπεδο…

Η δεύτερη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα συνδυάστηκε και με τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της. Σε έναν όμιλο των  9 ομάδων (Κλεισούρα, Σταυροπόταμος, Αυγή, Μεταμόρφωση, Μελάνθιο, Δενδροχώρι, Οξυά και Σιδηροχώρι) και μετά από συναρπαστικό πρωτάθλημα με έντονο ανταγωνισμό κατάφερε να τερματίσει στην 2η προνομιούχο θέση με 23 β. (απολογισμός 11-2-3 και τέρματα 36-16).

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1987-88

 

Μάλιστα, είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα και με αρνητική βαθμολογία -1, εξαιτίας των μηδενισμών του από την προηγούμενη περίοδο και για διαφορά μόλις 2 β. από  την 4η Θύελλα Αυγής, κατάφερε να πανηγυρίσει τον πρώτο της τίτλο.

 

Ωστόσο, ο πρώτος τίτλος της Ψαλλίδας επισκιάστηκε από τον θάνατο ενός ποδοσφαιριστή της, ο οποίος στις 30 Απριλίου 1987, στον εκτός έδρας αγώνα με την Αυγή, έχασε μέσα στον αγωνιστικό χώρο την ζωή του…

Στην έδρα της ήταν αήττητη (8 στα 8), νίκες με τα φαβορί Κλεισούρα 2-1, Σταυροπόταμος 3-1 2-2 με την Αυγή. Αντίθετα, εκτός έδρας έχασε όλα τα ντέρμπι, Κλεισούρα 2-0, Σταυροπόταμος 1-0 και Αυγή 1-0.

1988 : Ρεκόρ ισοπαλιών (8) και ρεκόρ τερμάτων (43) – Εύκολη παραμονή στην Β’ κατηγορία

Στην παρθενική της παρουσία στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας συμμετείχε στον πολύ δυνατό Β’ όμιλο των 16 ομάδων και είχε ικανοποιητική πορεία, αφού εξασφάλισε χωρίς άγχος την παραμονή της. Τερμάτισε στην 12η θέση με 28 β., απολογισμός  10-8-12 και τέρματα 43-42, δημιουργώντας μάλιστα ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων στην 11χρονη ιστορία του.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ

 

 

Κύριο χαρακτηριστικό της περιόδου εκείνης ήταν οι ΟΚΤΩ (8) ισοπαλίες που έφερε, αριθμός ρεκόρ. Η σημαντικότερη από αυτές ήταν το 0-0 εντός έδρας με τον πρωταθλητή Νικηφόρο Δισπηλιού, ενώ οι υπόλοιπες ήταν με Ελπίδες Μ. 1-1 και 1-1, Διποταμία 0-0, Λακκώματα 1-1, Χιονάτο 0-0, Πευκόφυτο 1-1 και Αμπελοχώρι 0-0. Η πιο ευρεία σε έκταση νίκη το 6-0 με την Κορομηλιά και ήττα το 6-0 με το Δισπηλιό.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-1989

 

 

 

1989 : Πάλεψε, αλλά δεν τα κατάφερε – Υποβιβασμός μετά από αγώνα μπαράζ

Συμμετείχε σε έναν δυνατό β’ όμιλο των 14 ομάδων, πάλεψε αρκετά για να αποφύγει τον υποβιβασμό, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Τερμάτισε στην 12η θέση με 14 β. (απολογισμός 5-7-14 και τέρματα 29-48).

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΥΛΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΑΖ

Αν και είχε την ευκαιρία με την 12η θέση που κατέλαβε να διεκδικήσει την σωτηρία του, μετά από αγώνα μπαράζ με τον 12ο του α’  ομίλου Ορέστη Κορεστείων, ματς που έχασε με σκορ 1-0, επιστρέφοντας μετά από δύο χρόνια στην Γ’ κατηγορία.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1989-1990

 

Ωστόσο, αξέχαστο και καθοριστικό ματς ήταν αυτό στις 22 Απριλίου 1990, κόντρα στον δευτεραθλητή της περιόδου,  Κρανοχώρι, εκτός έδρας, όταν μέχρι το 67’ η Ψαλλίδα είχε το προβάδισμα στο σκορ 0-1. Στο λεπτό εκείνο καταλογίστηκε πέναλτι εις βάρος της, στο οποίο αστόχησαν οι γηπεδούχοι για να δοθεί επανάληψη!!!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ Φ.Α. ΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΝΟΧΩΡΙ

 

 

Ακολούθησαν επεισόδια κατά της διαιτησίας με δύο αποβολές ποδοσφαιριστών της Ψαλλίδας, η οποία στη συνέχεια αποχώρησε από το γήπεδο, κι έτσι το ματς κατακυρώθηκε με τέρματα 2-0 στο Κρανοχώρι και αφαίρεση 3 β. από την Ψαλλίδα.

1990-1995 : Η 6ετία στην Γ’ κατηγορία και η άνοδος από συγκυρίες

Ακολούθησε η εξαετία 1990-1995 με την Ψαλλίδα να συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, έχοντας σχετικά μέτρια πορεία.

Το 1990 κατέλαβε την 5η θέση με 24 β., έχοντας όμως πετύχει την παραγωγικότερη επίθεση στην ιστορία της σημειώνοντας 46 γκολ.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1990-1991

 

 

 

Το 1991 και το 1992 τερμάτισε στην 7η και 5η θέση με 17 και 16 β. αντίστοιχα. Μάλιστα το 1992 είχε αρνητικό ρεκόρ με τις λιγότερες νίκες στην ιστορία της, μόλις 3.

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-1993

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑΚΟ Φ.Α. ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ

 

 

Το 1993 τερματίζει στην 7η θέση με  28 β. σημειώνοντας ρεκόρ ηττών (13) σε πρωτάθλημα Γ’ κατηγορίας, όπως επίσης και τερμάτων, καθώς είχε δεχθεί 49 γκολ.

1994 : Έχασε την άνοδο σε ισοβαθμία

Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικώντας την άνοδό του. Ισοβάθμησε στην 2η προνομιούχο θέση με τον ΑΟ Λεύκης με 36 β., ωστόσο, όμως δεν είχε καλό συντελεστή στα μεταξύ τους παιχνίδια, κάτι που την στέρησε την άνοδο.

1995 : Άνοδος μέσω… Λιθιάς και ρεκόρ νικών

Η απώλεια ανόδου της προηγούμενης χρονιάς,  πείσμωσε την ομάδα της Ψαλλίδας Ν. Λεύκης, η οποία, προσπάθησε εκ νέου να διεκδικήσει την άνοδό της. Μάλιστα σημείωσε ρεκόρ νικών στην ιστορία της (14), ωστόσο, όμως δεν κατάφερε να πλασαριστεί στην προνομιούχο τριάδα (Βασιλειάδα, Μεταμόρφωση και Βογατσικό), χάνοντας τα περισσότερα ντέρμπι, τερμάτισε στην 4η θέση με μεγάλη διαφορά 10 β. από την 3η της βαθμολογίας Ομόνοια Βογατσικού.

Η άνοδος αγωνιστικά χάθηκε. Ωστόσο, στις αρχές Αυγούστου και ενόψει της έναρξης της νέας περιόδου και δηλώσεων συμμετοχών, ανακοινώθηκε η ευχάριστη είδηση του προβιβασμού της στην Β’ κατηγορία. Και αυτός προέκυψε από την μη δήλωση συμμετοχής και αποχώρησης από το πρωτάθλημα του Απόλλων Λιθιάς, με την Ψαλλίδα Ν. Λεύκης να καλύπτει το κενό που άφησε η ομάδα της Λιθιάς, και με αυτόν τον αναπάντεχο τρόπο επανήλθε στην Β’ κατηγορία, που ήταν ο δεύτερος και τελευταίος – όπως αποδείχθηκε – τίτλος στην ιστορία της.

Απογοητευτική η παρουσία της στην Β’ με ρεκόρ αρνητικών συντελεστών

Η επιστροφή της Ψαλλίδας Ν. Λεύκης μετά από 6 χρόνια στην Β’ κατηγορία, δεν συνοδεύτηκε όπως θα επιθυμούσε. Γεγονός είναι ότι δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος κι έτσι η επιστροφή στην Γ’ κατηγορία ήταν θέμα χρόνου.

Σε έναν όμιλο 18 ομάδων τερμάτισε στην προτελευταία (17η) θέση με 16 β. (απολογισμός 5-2-27), σημειώνοντας ρεκόρ ηττών στην ιστορία του (27) και παθητικών τερμάτων (104 γκολ). Μάλιστα, είχε και ένα μηδενισμό -1 μετά από ένσταση στο ματς με την Πεντάβρυσο.

1997 : Μέτρια πορεία και 6η θέση

Στην μετριότητα κινήθηκε στην επιστροφή της στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, συμμετέχοντας σε έναν όμιλο 11 ομάδων. Τερμάτισε στην 6Η θέση με 31 β., ενώ είχε και -4, στα δύο ματς με Δενδροχώρι, εκ των οποίων στο ένα από ένσταση (-1) και στο άλλο δεν προσήλθε να αγωνιστεί (-3).
1998 : Σφράγισε το 13χρονο ταξίδι του…

ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1997-98

 

 

Την επόμενη χρονιά δεν παρουσίασε κάτι το ιδιαίτερο, αφού συμμετείχε σε έναν όμιλο 11 ομάδων τερμάτισε στην 8η θέση με 17 β., ενώ είχε και -9 β. καθώς δεν προσήλθε στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος (Λιθιά, Μελά και Κρεπενή).

Η λήξη του πρωταθλήματος έδειχνε έντονα τα σημάδια της διάλυσης του σωματείου. Έλλειψη ενδιαφέροντος κυρίως από διοικητικής πλευράς και αποδυνάμωση έμψυχου δυναμικού, ήταν οι βασικές αιτίες, που υποχρέωσαν την Ψαλλίδα Ν. Λεύκης να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.
Την επόμενη χρονιά ο σύλλογος δεν δήλωσε συμμετοχή, ολοκληρώνοντας και αυτό άδοξα το όμορφο ταξίδι με 13 συνεχόμενες συμμετοχές στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.

Έτσι, φέτος συμπληρώνει 22 ολόκληρα χρόνια ανενεργούς δράσης και προσφοράς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά στα 13 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς, η Ψαλλίδα Ν. Λεύκης έχει δώσει 213 αγώνες, μετρώντας 108 νίκες, 45 ισοπαλίες, 130 ήττες (172 βαθμούς) και τέρματα 458 υπέρ – 523 κατά.

sentranews.gr

 

 

Back to top button