Οι χαμηλές τιμές και η υποτονική ζήτηση εντείνουν την αγωνία των αιγοπροβατοτρόφων που προσδοκούσαν σε ένα διαφορετικό Πάσχα, το οποίο όμως πέφτει κι αυτό θύμα του κορωνοϊού.
Των Μαρίας Αντωνίου, Μαρίας Αμπατζή
Κάτω από τα 4 ευρώ τα σφάγια στην Καστοριά
Με χαμηλότερες τιμές κι από αυτές των προηγούμενων ημερών πορεύονται οι κτηνοτρόφοι της Καστοριάς, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τα αυξημένα προβλήματα που προκαλούν στην περιοχή τους τα μέτρα καραντίνας.
Η πτώση των τιμών στην περιοχή έφερε μειώσεις της τάξεως των 2-2,50 ευρώ, με τις τιμές να διαμορφώνονται στην περιοχή στα 1,80-2 ευρώ/κιλό ζώντος βάρους και στο σφάγιο του αρνιού στα 3,80-4 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο σφάγιο κατσικιού είναι στα 3,50-3,80/κιλό, όταν πέρυσι την περίοδο του Πάσχα αλλά και τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, έσφαζαν με 5,80 και 6 ευρώ/κιλό. «Όταν το κόστος ξεπερνά τα 5 ευρώ/κιλό κρέατος, δεν βγαίνει ο κτηνοτρόφος» σχολίασε ο Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς.
«Μέσα στον Μάρτιο έφυγαν κάποια αρνιά, αλλά κι αυτά με χαμηλές τιμές γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον» ανέφερε ο ίδιος, εκτιμώντας ότι με τα έως τώρα στοιχεία (Τετάρτη 8 Απριλίου) στην περιοχή υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 6.000 αμνοερίφια, αριθμός που ανεβαίνει στις 8.000, συνυπολογίζοντας και αυτά των Πρεσπών.
Πέρυσι μόνο για την κατανάλωση εντός του νομού σφάχτηκαν περίπου 3.000, αλλά φέτος που λείπει το κομμάτι της εστίασης κι έγινε ό,τι έγινε με την Καστοριά, αυτά τα ζώα δεν έφυγαν καθόλου. Τόνισε, ακόμη, ότι και οι παραγγελίες στα τοπικά κρεοπωλεία είναι οι μισές και σε κάποιες περιπτώσεις κάτω του μισού, ενώ τα περισσότερα από αυτά που έχουν φύγει από τα χέρια των παραγωγών, «παραμένουν παγωμένα στα χέρια των εμπόρων».
Μέτρα στήριξης ζητούν οι κτηνοτρόφοι
«Αυτό που προσδοκούμε είναι να υπάρξει στήριξη από την κυβέρνηση» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος, υποστηρίζοντας ότι αυτή θα πρέπει να έρθει μέσω των de minimis «με 15 ευρώ την προβατίνα και τη γίδα», όπως σημείωσε, αλλά και ένταξη στους ΚΑΔ των πληττόμενων επιχειρήσεων.
«Δεν μας ενδιαφέρουν τα 800 ευρώ, αλλά θέλουμε προστασία, γιατί έχουμε ζητήματα και με την άμεση ρευστότητα και με το κομμάτι της αναστολής πληρωμών των επιταγών, γιατί θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τις ζωοτροφές» υπογράμμισε ο κ. Μόσχος, αφού ήδη, όπως ανέφερε, εταιρείες που φέρνουν ζωοτροφές ζητούν πληρωμές μετρητοίς.
Τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, διαβάστε όλο το ενδιαφέρον άρθρο στο ypaithros.gr