Έναν επίγειο παράδεισο με πτηνά από όλο τον κόσμο δημιούργησε σε έναν δικό του χώρο ο συμπολίτης μας από την Κολοκυνθού Καστοριάς Θωμάς Χρήστου. Ο ίδιος που ασχολείται με το επάγγελμα του βενζινοπώλη.
Της Ελένης Μελά
Ακριβώς στην πίσω πλευρά της επιχείρησης του έφτιαξε μια τεράστια κατασκευή με σκοπό να φιλοξενήσει σπάνια πτηνά. Ο ίδιος μίλησε στην εφημερίδα μας και εξήγησε ότι όλο αυτό ξεκίνησε με μια και μόνο αφορμή, την αγάπη του για τα πτηνά .
‘’Το ξεκίνησα το 2014 και μόλις φέτος ολοκλήρωσα την κατασκευή ‘’, μας είπε ο κος Χρήστου και ενημέρωσε ότι: ‘’’Εχω 66 ράτσες περιστεριών. Βρίσκομαι, όμως αρκετά πίσω γιατί σε όλο τον κόσμο συνολικά υπάρχουν 490 διαφορετικά είδη. Παράλληλα στο χώρο αυτό, εκτός από τα περιστέρια υπάρχουν και πολλαπλασιάζονται, παγώνια, πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, καναρίνια και παπαγάλοι από διάφορες ράτσες’’.
Πώς όμως ανακαλύπτει τα πτηνά αυτά; Ο κος Χρήστου μας απάντησε ‘’Μέσω διαδικτύου κυρίως και από γνωριμίες με ανθρώπους που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Ακόμη επισκέπτομαι και διάφορες εκθέσεις που γίνονται στην Βουλγαρία και στην Πολώνια και φέρνω από εκεί όσα επιτρέπονται’’.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι αν κάνει κανείς μια περιήγηση στο χώρο βλέπει μια άψογη κατασκευή, χωρισμένη ξεχωριστά για κάθε είδος. Σίγουρα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση κάτι που έγινε πρόχειρα απλά και μόνο για να φιλοξενήσει πτηνά. Ο κος Χρήστου μας δήλωσε ότι όλο αυτό έγινε μόνο από τη δική του προσπάθεια. ‘’Ήθελα κάποια στιγμή λόγω της ιδιαίτερης αγάπη μου για τα πτηνά, να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα’’, και συμπλήρωσε ‘’Ότι έκανα, το έκανα μόνος μου. Μόνος μου ξεκίνησα και μόνος μου συνεχίζω, χωρίς καμία βοήθεια από πουθενά , είναι άλλωστε το χόμπι μου’’.
Πόσο πολυέξοδο, όμως είναι το συγκεκριμένο χόμπι; Ο κος Χρήστου μας ενημέρωσε ‘’Για να επιβιώσουν τα πτηνά και να είναι υγιή, χρειάζονται σε πρώτη φάση την τροφή τους που είναι κυρίως σιτάρι και καλαμπόκι. Συγκεκριμένα το χρόνο χρειάζομαι γύρω στους δέκα τόνους τροφή. Αυτή κοστίζει από 3.000 έως 4.000 ευρώ. Εκτός, όμως από την τροφή τα πτηνά πρέπει να λαμβάνουν και άλλα ιχνοστοιχεία, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και φάρμακα. Όλα αυτά βέβαια τα έμαθα σιγά, σιγά με τη βοήθεια ενός προσωπικού μου φίλου κτηνιάτρου, ο οποίος ήρθε και μου συμπαραστάθηκε, γιατί στην αρχή είχα αρκετά προβλήματα’’.
Ο κος Χρήστου μας είπε ακόμη ότι εκθέσεις πτηνών γίνονται κυρίως στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε Κομοτηνή και Ορεστιάδα.
Ακόμη ο χώρος όπου φιλοξενούνται τα πτηνά του κου Χρήστου είναι ανοιχτός για όποιον επιθυμεί να τον επισκεφτεί. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης μας περιέγραψε μάλιστα και την έκπληξη που προκάλεσαν τυχαία τα πτηνά σε τουρίστες που είχαν επισκεφτεί πέρυσι την περιοχή. ‘’Συγκεκριμένα τουρίστες από Γερμανία ενδιαφέρθηκαν να δουν από κοντά από πού προέρχονταν αυτός ο ήχος που άκουγαν και τον έκαναν τα παγώνια’’, ανέφερε ο κος Χρήστου και συνέχισε ‘’’όταν είδαν τα πτηνά έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και ευαισθησία, κάτι που δυστυχώς εδώ εμείς δεν το έχουμε καθόλου. Ήρθαν δηλαδή μεγάλοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν δει ποτέ γαλοπούλα η ακόμα και περιστέρι από κοντά. Εδώ βρίσκει κανείς περιστέρι με μέγεθος ίσο με ένα καναρίνι, αλλά και τεράστια περιστέρια. Τα πιο μεγάλα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο’’.
Ο κος Χρήστου δεν παρέλειψε, ωστόσο να κάνει και μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: ‘’Απευθύνω πρόσκληση στην διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς να συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα και μια επίσκεψη εδώ των μικρών μαθητών όλων των δημοτικών σχολείων. Είναι κρίμα να χάσουν την ευκαιρία να δουν από κοντά ότι έχουν δει μέχρι στιγμής μόνο στα βιβλία η τα παραμύθια’’.
Μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις και τα πτηνά έδειξαν τουρίστες από όλη την Ελλάδα. Σιγά, σιγά και οι πολίτες της Καστοριάς φαίνεται να δείχνουν το ανάλογο ενδιαφέρον, καθώς βλέπουν ότι αξίζει τον κόπο να συναντήσει κανείς αυτό που θα έβρισκε μόνο σε εκθέσεις η ζωολογικούς κήπους με το ανάλογο, πάντα αντίτιμο. Σε αυτή την περίπτωση, εντελώς δωρεάν θα έχει την ευκαιρία, όποιος το επιθυμεί να περιηγηθεί σε έναν χώρο για να δει πτηνά, διαφόρων ειδών που δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ