Καστοριά

Το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη στο Τοιχιό

Οι άνθρωποι σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου έβαφαν και διακοσμούσαν αυγά την άνοιξη από αρχαιοτάτων χρόνων. Ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα το αυγό ήταν σύμβολο της γονιμότητας και της αφθονίας και γι’ αυτό τον λόγο άξιο λατρείας και σεβασμού.
Στις μέρες μας και με τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε τούτες τις Άγιες Μέρες, η αξία αυτών των συμβολισμών και της λαϊκής μας παράδοσης είναι πολύ σημαντική για όλους μας
Το βάψιμο των αβγών γίνεται στο Τοιχιό πάντα την Μεγάλη Πέμπτη. Η μέρα αυτή είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός προσέφερε άρτο και οίνο ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του.
Νωρίς το πρωί η γιαγιά του σπιτιού,ως μεγαλύτερη σε ηλικία, πλένει και βράζει τα αυγά σε κόκκινη πάντα μπογιά.Η νύφη της χαρούμενη βγάζει στο μπαλκόνι ή κρεμάει στην αυλή του σπιτιού ένα κόκκινο ρούχο ή χαλάκι. Μερικά αυγά από την προηγούμενη μέρα τα προετοιμάζουν και τα διακοσμούν με φυλλαράκια και ανοιξιάτικα λουλουδάκια του αγρού.Έτσι τα αυγά έχουν όμορφα σχέδια. Η ποικιλία της ελληνικής γης δίνει και πληθώρα σχεδίων. Στις μέρες μας επίσης αρκετές “ξένες” νύφες κάνουν και μερικά αυγά “περδίκες”, έθιμο που το έφεραν από τον τόπο τους. Αυτά είναι αυγά ζωγραφισμένα με κονδύλι και γνήσιο κερί μέλισσας
Το κόκκινο χρώμα στα αυγά μας, συμβολίζει το αίμα του Χριστού αλλά ταυτόχρονα στην ορθόδοξη παράδοση συμβολίζει επίσης την χαρά. Σύμφωνα δε με την λαϊκή παράδοση τα αυγά οφείλουν το χρώμα τους στην εξής ιστορία «…Όταν είπαν ότι αναστήθηκε ο Χριστός, κανείς δε το πίστευε. Μια γυναίκα μάλιστα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά, για να πεισθεί, φώναξε: -Μπορεί από άσπρα να γίνουν κόκκινα αυτά τα αβγά; Και πράγματι έγιναν!».
Το πρώτο από τα βαμμένα αυγά είναι της Παναγίας και το κάθε Τοιχιώτικο σπίτι το φυλάγει στο εικονοστάσι για όλο το χρόνο. Έχει θεραπευτικές και προστατευτικές ιδιότητες.Την πρώτη μέρα του Πάσχα οι Τοιχιώτισσες που έχουν στο σπίτι τους κάποιον που γιορτάζει, πηγαίνουν κόκκινα αυγά στην εκκλησία στη μαλάθα τους με τους πέντε άρτους. Ποτέ δεν ξεχνάνε όμως τέτοιες μέρες και τους αγαπημένους τους που βρίσκονται στους ουρανούς. Έτσι, ένα αυγό αφήνουν με αγάπη στον τάφο του δικού τους ανθρώπου…”προσδοκώντας Ανάστασην νεκρών ναι ζωήν αιώνιον”
Το βράδυ της Ανάστασης ή την Κυριακή του Πάσχα ο καθένας διαλέγει το αβγό του και το τσουγκρίζει με το αβγό ή τα αβγά των άλλων. Όποιος έχει το πιο δυνατό αυγό και δεν του σπάσει, συνεχίζει την «αβγομαχία» με τον επόμενο κ.ο.κ. Κάθε φορά που τσουγκρίζουμε το αυγό μας λέμε τη φράση «Χριστός Ανέστη» και παίρνουμε την απάντηση «Αληθώς ο Κύριος». Tο τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει την Aνάσταση του Xριστού μας. Όπως όταν σπάει το κέλυφος του αυγού γεννιέται μια ζωή, έτσι και το πασχαλινό αυγό συμβολίζει το «σπάσιμο» του τάφου του Xριστού και την Aνάστασή Tου.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!
(Επιμέλεια: Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Τοιχιού)

Τοιχιό Καστοριας Νοσταλγικές διαδρομές στο βάθος του χρόνου

Back to top button