Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Οι “survivors” της Καστοριάς (ρεπορτάζ – μαρτυρίες)

Τα θρίλερ συνήθως έχουν σίκουελ και στην Καστοριά το θρίλερ συνεχίζεται, αλλά τα πράγματα βελτιώνονται. Οι νεκροί, τα δεκάδες κρούσματα, η απειθαρχία ορισμένων να εφαρμόσουν τα μέτρα, έφεραν την πλήρη καραντίνα σε μία ολόκληρη περιοχή, με ακτίνα 85 χιλιομέτρων και με περίπου 5.000 κατοίκους.

Του Παντελή Περιβολάρη

Χάρη σε αυτή την καραντίνα, η Καστοριά την περασμένη Τετάρτη δεν είχε κανένα νέο κρούσμα! Σε αυτό το σίκιουελ δεν κερδίζουν οι κακοί, αλλά κερδίζουν οι καλοί. Στο τέλος θα έχει happy end με χαμένο τον κορωνοϊό.

Η «ΜΠΑΜ» συνεχίζει την έρευνά της στην Καστοριά και σήμερα μιλούν, ο «στρατηγός» στη μάχη του κορωνοϊού, ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, ο γιατρός Κώστας Σιασόπουλος, η φαρμακοποιός Ζωή Μπαρτζώκα, ένας κάτοικος της Αγίας Κυριακής, που βιώνει την καραντίνα, ο Γρηγόρης Καρβουνίδης, ένας αστυνομικός που επιβλέπει την καραντίνα και για ευνόητους λόγους δεν θα παρουσιάσουμε τα στοιχεία του, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας και ο Καστοριανός youtuber και ορειβάτης ονόματι Lone Hiker, ο οποίος νόσησε, ευτυχώς όχι βαριά και πλέον έχοντας ξεπεράσει την ασθένεια.

LONE HIKER

Έκλεισα την τηλεόραση για να αντέξω την καραντίνα

Για περισσότερες από 20 ημέρες έμεινα στο σπίτι, τις 12 από αυτές με πυρετό που έφτασε μέχρι τους 38 βαθμούς. Έκανα δύο τεστ, το ένα βγήκε αρνητικό και το άλλο θετικό. Συμβαίνει αυτό μου είπαν οι γιατροί. Ηταν πολύ κουραστικό για το σώμα μου, διότι πήρε τρεις διαφορετικές αντιβιώσεις με τέσσερις διαφορετικές δραστικές ουσίες. Εξαντλήθηκα και σωματικά και ψυχολογικά. Όταν διαβάζεις ότι πάνω από τους 38 βαθμούς τα πράγματα είναι επικίνδυνα, είσαι συνεχώς με το θερμόμετρο και μετράς. Όταν διάβαζα τι μπορείς να πάθεις, όταν στην τηλεόραση μετρούσαν τους θανάτους και έβλεπα τι συμβαίνει στην Ισπανία και την Ιταλία, οι σφυγμοί μου ξεπερνούσαν τους 120. Για μένα δεν ήταν κάτι καινούργιο να έχω συμπτώματα, διότι έχω αλλεργική ρινίτιδα και ήμουν πάντα ευάλωτος σε φαρυγγίτιδα και άλλες παρόμοιες ασθένειες. Όταν, όμως, συνέβη μίλησα αρχικά με τον ΕΟΔΥ μου είπαν να μείνω σπίτι. Μετά μου τηλεφώνησαν ξανά για να δούμε τις επαφές μου. Δεν ξέρω πως κόλλησαν. Μπορεί στο γραφείο, μπορεί έξω. Τις ημέρες της καραντίνας έφυγε η οικογένειά μου σε άλλο σπίτι. Έμεινα μόνος και ότι χρειαζόμουν, μου το άφηναν συγγενείς έξω από την πόρτα. Επειδή μένω στο Νταηλάκη απέναντι από το νεκροταφείο της Καστοριάς και έχει κάθε μέρα κηδεία, νομίζεις ότι έχεις συνηθίσει την επαφή με το θάνατο, αλλά δεν είναι έτσι. Για να αντέξω στην καραντίνα έκλεισα την τηλεόραση, έβλεπα μόνο χιουμοριστικά βίντεο και μιλούσα με τα τρία παιδιά μου στο skype αλλά και με φίλους και συγγενείς».

ΚΩΣΤΑΣ ΣΙΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 

Είμαι γιατρός αλλά όποιος πει ότι δεν φοβάται λέει ψέματα

Στις 12 Μαρτίου είχα κλήση από από ασθενή που είχε δεκατική πυρετική κίνηση. Του είπα να πάρει παυσίπονα. Τρεις ημέρες μετά, Κυριακή 15 του μήνα με πήρε η κόρη του και μου λέει πως δεν είναι καλά. Την Τρίτη 17 Μαρτίου πήγα στο χωριό να τον εξετάσω με μάσκα και γάντια.. Τον ακροάστηκα, δεν είχε κάτι. Του είπα να παίρνει νερό και τα παυσίπονα. Επικοινωνούσα, ήταν καλύτερα, αλλά όταν ξαναπήγα στις 22 του μηνός, ξαναπήγα να τον εξετάσω και είχε πνευμονία. Τον έστειλα στο νοσοκομείο της Καστοριάς. Διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό. Τον στείλανε στο ΑΧΕΠΑ, μπήκε στην ΜΕΘ και είναι ακόμα στην ΜΕΘ. Συνέστησα και στη σύζυγό του να πάει στο νοσοκομείο και από την Καστοριά, και σε αυτή το τεστ ήταν θετικό, πήγε στο Παπανικολάου, νοσηλεύτηκε, αλλά δεν ήταν βαριά η περίπτωσή της και πήρε εξιτήριο. Με την οικογένεια του ασθενή μιλώ ακόμα. Είχε κάποια άλλα θέματα υγείας. Μόλις διαγνώστηκε το θετικό τεστ ενημερώθηκα και προσπάθησα να κάνω το τεστ στο νοσοκομείο της Καστοριάς, αλλά ήταν λίγα τα τεστ, γι’ αυτούς μόνο που είχαν τα συμπτώματα. Συνεπώς μπήκα οικειοθελώς σε καραντίνα από τις 24 Μαρτίου. Είμαι γιατρός, γνωρίζω πως είναι τα πράγματα, αλλά όποιος πει ότι δεν φοβάται θα πει ότι ψέματα. Απομονώθηκα από την οικογένειά μου σε ένα δωμάτιο. Μιλούσα με τη σύζυγό μου, υπήρξε συναισθηματική φόρτιση. Δεν είχα τελικά κανένα σύμπτωμα. Ευτυχώς είχαμε μόνο τη στεναχώρια. Τώρα έχω επιστρέψει στο ιατρείο, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε τους ασθενείς και αυτό είναι το οξύμωρο. Μπορούμε μόνο να γράφουμε συνταγές και τις αφήνουμε έξω από την πόρτα. Θα μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Όμως, θα πρέπει να βρούμε κάτι δραστικό για την αντιμετώπισή του ως φάρμακο μέχρι να έρθει η ώρα του εμβολίου. Αν δεν έχουμε όπλα, ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος…

ΓΡ. ΚΑΡΒΟΥΝΙΔΗΣ

Εδώ είμαστε πλέον σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι

ΚαστοριάΗ διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα μέτρα είναι μεγάλη. Πριν μπορούσες να βγεις να περπατήσεις, να πας στο παντοπωλείο. Τώρα μέχρι το μπαλκόνι και τον κήπο σου επιτρέπεται. Είμαστε σαν ελεύθεροι πολιορκημένοι. Αν χρειαστούμε κάτι, ο υπεύθυνος του παντοπωλείου τα φέρνει στο σπίτι με την απαραίτητη προφύλαξη. Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε ένα, δύο πράγματα. Πρέπει να περιμένουμε να μαζευτεί μία ποσότητα για να παραγγείλουμε. Υπάρχουν και ελλείψεις, όμως, διότι κάποια πράγματα έρχονται με δυσκολία. Παρατηρήθηκε στο χαρτί υγείας. Εμείς, στο δικό μας στο χωριό δεν είχαμε κρούσμα. Υπήρξε ένα κρούσμα που είναι κάτοικος Καστοριάς και ψηφίζει στην Αγία Κυριακή. Ωστόσο, την πληρώσαμε γιατί κάποιοι στη Μεσοποταμία από ότι ακούσαμε μαζεύτηκαν και έκαναν στο Δασάκι κάτι σαν γλέντι.

Λ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι εξαντλημένο

ΚαστοριάΤις τελευταίες δύο ημέρες τα πράγματα είναι ήρεμα. Την Τετάρτη δεν υπήρξε κρούσμα και την Τρίτη ήταν μόλις δύο κρούσματα από πρόσωπα που κόλλησαν από συγγενείς τους. Το ευτύχημα είναι ότι καλύπτονται τα κενά στα κέντρα υγείας της περιοχής, υπήρξε διορισμός ΩΡΛ ενώ στρατιωτικοί γιατροί έχουν αναλάβει την περιοχή της καραντίνας. Το πρόβλημα είναι ότι το προσωπικό στο νοσοκομείο είναι εξαντλημένο. Με αυτές τις ειδικές φόρμες δεν μπορείς να αντέξεις να δουλεύεις περισσότερο από τέσσερις ώρες, ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα για κανονικό ρεπό. Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε με δύο παθολόγους το νοσοκομείο, αλλά ο ένας γιατρός είναι κάτοικος στην καραντίνα, στην Μεσοποταμία και αποκλεισμένος και ο άλλος νόσησε ο πατέρας του και μπήκε και αυτός σε καραντίνα. Συνολικά 17 γιατροί έχουν νοσήσει και μόνο δύο πλέον νοσούν, ένας αγροτικός γιατρός και μία ειδικευόμενη. Όλοι οι άλλοι έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους. Η Καστοριά είχε το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα γιατί κάποιοι δεν συμμορφώθηκαν με τα μέτρα, ειδικά στα χωριά.

ΖΩΗ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ

Είμαι εν δυνάμει φορέας του ιού και έτσι συμπεριφέρομαι

ΚαστοριάςΟ κίνδυνος υπάρχει για όλους εμάς τους φαρμακοποιούς της Καστοριάς γιατί τα κρούσματα στο νομό είναι περισσότερα αναλογικά του πληθυσμού στην περιοχή. Προσωπικά έχω τοποθετήσει ειδικό τζάμι για να γίνονται οι συναλλαγές με το κοινό από την τζαμαρία. Και πάλι, όμως, υπάρχει κίνδυνος. Όταν έρχεται και μου λέει πως έχει συνάχι ή βήχα και θέλει φάρμακο και μου δίνει την κάρτα για να πληρώσω, τότε πρέπει να γίνει η απαραίτητη απολύμανση. Επίσης έχω κάνει ήδη δύο φορές απολύμανση στο κατάστημα. Δεν με πειράζει που είμαι στην πρώτη γραμμή. Δεν με πειράζει που τα χέρια μου έχουν πάθει αλλεργία από τα αντισηπτικά και τις χλωρίνες. Δεν με πειράζει που κάνω ντελίβερι τα φάρμακα σε ασθενείς, μετά το κλείσιμο του καταστήματος. Αυτό που με πειράζει είναι ότι δεν μπορώ, διότι δεν αφήνω τα παιδιά μου να με αγκαλιάσουν. Μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ

Τηρούνται τα μέτρα παρά τις μουρμούρες

«Έχουμε δημιουργήσει μία μεγάλη ακτίνα γύρω από τη Μεσοποταμία και τα όμορα χωριά με τρία σημεία όπου υπάρχουν σταθερά μπλόκα και στους υπόλοιπους δευτερεύοντες δρόμους έχουν τοποθετηθεί μπαριέρες για να μην περνούν οχήματα. Στα σημεία όπου υπάρχουν τα μπλόκα γίνεται η φορτοεκφόρτωση των προϊόντων και όλοι οι εμπλεκόμενοι, δηλαδή, όσοι βρίσκονται στα οχήματα από τα χωριά και στα οχήματα που έρχονται για την τροφοδοσία, φορούν ειδικές στολές. Επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε αυτοκίνητα φαρμακοποιών για τη μεταφορά φαρμάκων, είτε για παράδοση στα σπίτι είτε για την προμήθεια των φαρμακείων όπου υπάρχουν. Οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Υπήρξε μία μουρμούρα ανθρώπων που ζουν πολύ κοντά στην σημείο της καραντίνας, περίπου στα 100 μέτρα, αλλά ξεπεράστηκε. Η υπηρεσία φρόντισε να μας προμηθεύσει με σετ γαντιών και μασκών και μας έχουν δοθεί και αντισηπτικά. Έχουμε επαρκές προσωπικό και το μόνο πρόβλημα που υπήρξε είναι η μετακίνηση κάποιων από χωριά που είναι εκτός καραντίνας σε έδαφος εντός καραντίνας, όπου έχουν για παράδειγμα τα χωράφια τους.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ereportaz.gr

 

 

 

 

Back to top button