ΑγροτικάΚαστοριά

“Να νικήσουμε τον φόβο, να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να προχωρήσουμε δυναμικά” άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου

Από τις αρχές του χρόνου ζούμε αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες υπήρχε μόνο σε ταινίες τρόμου ως «σενάριο συνωμοσίας» και έγινε ξαφνικά η καθημερινότητα του φόβου όλων των ανθρώπων και η τραγωδία πολλών, παντού στον πλανήτη και στην Πατρίδα μας.

Κι εδώ, στην πόλη μας, στον νομό μας, δυσανάλογα μεγάλη τραγωδία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα…

Σε αυτή την αφύσικη εποχή της αναγκαστικής «αποχώρησης» από την κοινωνικότητα, όλοι μας αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα».

Πιστεύω ότι η πανδημία αποτελεί από μόνη της μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ανέδειξε την πλήρη αποτυχία ενός συστήματος αξιών, που για πολλές δεκαετίες έθετε τον Άνθρωπο σε δεύτερη μοίρα και προέκρινε την ευημερία των λίγων σε βάρος της συλλογικής προόδου.

Αυτή την αποτυχία την παραδέχονται πλέον ακόμα και όσοι μέχρι την έκρηξη της πανδημίας  ήταν κήρυκες της «ιερότητας» της αγοράς, της απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και των πυλώνων που το συγκροτούν.

Αυτοί που δεν «έβλεπαν» τίποτε άλλο πέρα από τους «νόμους των αγορών» και από την δήθεν νομοτέλεια της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού στις κοινωνίες και στην οικονομία.

Και σήμερα «ανακαλύπτουν» την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αξία των μαχητών της «πρώτης γραμμής», των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζόμενων στην καθαριότητα, των δασκάλων, των καθηγητών, των εργαζομένων σε καταστήματα τροφοδοσίας, των αγροτών, τόσων και τόσων που οι ίδιοι παραδέχονται ότι τους «βλέπουν» για πρώτη φορά…

Ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό μέχρι και το πραγματικά εξοργιστικό ότι «μέσα σε πέντε εβδομάδες έγιναν στο ΕΣΥ όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες»!

«Ξεχνά» φαίνεται ότι το 2015 ως ΣΥΡΙΖΑ ανατρέψαμε την επιλογή του για 7.500 απολύσεις στον τομέα της υγείας.

«Ξεχνά» πως επί τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως «κρατιστές» επειδή προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεχνά» τις απειλές που εκτόξευαν ακόμα και από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης τότε Υγείας της ΝΔ και τα στελέχη του, ότι οι άνθρωποι αυτοί, που διορίστηκαν στα νοσοκομεία, θα «έφευγαν όλοι».

«Ξεχνά» πως δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις 5.500 επιστημόνων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης του Άργους Ορεστικού, γεγονός  που διέλυσε την 24ωρη λειτουργία του.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου μας που είχε αρχίσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσληψη, 8 μόνιμων γιατρών και 7 επικουρικών, δεν συνεχίστηκε και «πάγωσε» η συνέχισή της από τον Ιούλιο του 2019.

Με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις τόσο οι δικές μου, όσο και των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων της Καστοριάς και οι συνεχείς εκκλήσεις των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο δεν βρήκαν δυστυχώς ανταπόκριση.

Και μετά ήρθε ο εφιάλτης. Διασπορά του ιού, πολλά κρούσματα, συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους.

Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την ολιγωρία.

Όπως υπάρχουν ευθύνες για την επιχειρησιακή και υγειονομική διαχείριση ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσης και της μετάδοσης των κρουσμάτων.

Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωποιηθούν όταν θα έχει κλείσει ο τραγικός για τον νομό μας κύκλος της πανδημίας.

Και ταυτόχρονα, θα τεθεί χωρίς καμία καθυστέρηση σε απόλυτη προτεραιότητα ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας» για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας που χρειάζονται αποφασιστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές.

Αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θέλησαν να υπογραμμίσουν ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα με την δωρεά δύο μηχανημάτων αξίας 120 χιλιάδων ευρώ στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση αυτής της κρίσης, αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών στην Οικονομία. Είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος και την διάρκεια της ύφεσης που θα αντιμετωπίσουμε.

Αλλά και τα δύο θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις δικές μας επιλογές.

Το πρώτο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε από τώρα είναι ότι στην δύσκολη μάχη που μας περιμένει δεν περισσεύει κανείς.

Κι αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας πρέπει να διασφαλιστούν μέσα από εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας στο πνεύμα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι”.

Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό.

Αυτό που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, ισχύει κατεξοχήν για τον νομό μας.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να συμπεριληφθεί η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς στις περιοχές εφαρμογής των έκτακτων μέτρων. 

-Να δοθεί αναστολή (τουλάχιστον ως το τέλος του έτους) στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων στις οποίες εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις.

-Να ανασταλεί, βάσει οικονομικών κριτηρίων, η υποχρέωση καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών από άμεσους και έμμεσους φόρους.

-Να γίνει επιτάχυνση διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ των επιχειρήσεων .

-Να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, άτοκα για τους ενήμερους και χαμηλότοκα για τους υπόλοιπους, για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

-Να υπάρξει χαρακτηρισμός των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ως επαπειλούμενες και έκτακτη επιδότηση των επιχειρήσεων για τη διατήρηση τους.

-Να δοθεί δυνατότητα καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών σε άτοκες δόσεις και να γίνει αύξηση των πιστώσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, µε συνοπτικές διαδικασίες, για την εξόφληση των υποχρεώσεων σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

-Να παραταθεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020 η προστασία της Α΄ κατοικίας.

Από την πλευρά μας έγιναν επίσης συγκεκριμένες προτάσεις με αναφορά προς τον Υπουργό Οικονομικών για τον κλάδο της γούνας ώστε να υπάρξει τόνωση των επιχειρήσεων και διατήρηση των θέσεων εργασίας.

-Προωθήσαμε για παράδειγμα προτάσεις για πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

-Την αναστολή στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

-Την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

-Τη στήριξη των εξαγωγών.

-Την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Επίσης για τον αγροτικό τομέα καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για μια σειρά μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και διάθεση των αγροτικών προϊόντων.

-Προτείναμε μέτρα στήριξης της Βιωσιμότητας της Αγροτικής Παραγωγής που έχει πληγεί από τους περιορισμούς στις συναθροίσεις, στις μετακινήσεις, στην εστίαση, στον τουρισμό, στη διακίνηση των προϊόντων μέσω των εξαγωγών.

-Απαιτείται η ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων, η εντατικοποίηση όλων των Ελέγχων, που έχουν χαλαρώσει τους τελευταίους μήνες, με Κλιμάκια σε εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές για την εξάλειψη των ελληνοποιήσεων.

-Για την ενίσχυση της κοινωνίας χρειάζονται επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού και πλήρη αξιοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων όπως «Φρούτα στα σχολεία» και «Σχολικά Γεύματα» με προϊόντα ντόπιας παραγωγής και έκτακτη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

-Υποστηρίζουμε την ένταξη των αγροτικών – κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δις ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

-Προτείνουμε την επιδότηση και των αγροτών όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.

-Την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.

-Την άμεση εξόφληση όλων των παλαιών οφειλών από το Δημόσιο προς τους αγρότες, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, κλπ.

-Για την εξάλειψη της αισχροκέρδειας απαιτείται Παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα).

-Την άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα (βόειο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας, ειδικά δικαιώματα χωρίς επιλέξιμα εκτάρια).

-Την άμεση στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό (έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές).

-Την αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

-Την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ όσο διαρκεί η κρίση, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων.

-Την αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

-Την αναστολή έκδοσης για ένα διάστημα, λογαριασμών για αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό.

-Την μείωση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

-Την αξιοποίηση του εργαλείου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες.

Ο κατάλογος των προτάσεων μας είναι μεγάλος. Απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο που θα ελαχιστοποιεί τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης. Παράλληλα όμως θα στοχεύει και σε πολιτικές για το μέλλον.

Πολιτικές που δυστυχώς στην δική μας περιοχή, μας πήγαν πίσω τους τελευταίους μήνες χωρίς καμία δικαιολογία.

O νομός Καστοριάς πλήρωσε ακριβά την ιδεοληψία του νεοφιλελευθερισμού και την κυβερνητική απαξίωση για τον τόπο μας. Τι να πρωτοθυμηθούμε;

-Την κατάργηση των 2 διετών τμημάτων του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά;

-Την κατάργηση του τμήματος Αγωγής και Φροντίδας Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας στο Πανεπιστήμιο στην Καστοριά;

-Την κατάργηση του Φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά, που υπήρξε μια βαθιά τομή για την προστασία, την αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, την τροφοδότηση της εργασίας, την προβολή των τοπικών προϊόντων, την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας;

-Την κωλυσιεργία για έργα υποδομών που είχαμε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα για την εγκεκριμένη και χρηματοδοτούμενη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καστοριάς και της αναβάθμισης του αεροδρομίου, για δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου; Έργο εξωστρεφές που θα δώσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και αναπτυξιακή προοπτική.

-Το πάγωμα για το ξεκίνημα των εργασιών για την παροχή φυσικού αερίου πηγαινοέρχεται στα συρτάρια των αρμοδίων;

-Το πάγωμα της διαδικασίας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας με το συνέδριο, τουριστικών πρακτόρων που ενεργοποιούνται στην περιοχή της Οχρίδας που είχαν την διάθεση ένα μέρος αυτού του τουρισμού να το προωθήσουν στην Καστοριά και την καθυστέρηση της δημιουργίας του τελωνειακού σταθμού στο Λαιμό;

-Την καθυστέρηση στην δημοπράτηση των έργων για το Φράγμα της Διποταμίας και το αρδευτικό του Γέρμα που έχουν εγκριθεί από την άνοιξη του 2019.

Την επόμενη μέρα θα πούμε και έχουμε να κάνουμε πολλά.

Αυτή τη στιγμή, σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, ο μόνος δρόμος για να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας και για ολόκληρη τη χώρα είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας πάνω σε ένα πολιτικό σχέδιο που θα βάλει στο επίκεντρο την δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Ένα σχέδιο για την «επόμενη ημέρα» που θα αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την εποχή του φόβου.

Είναι στο χέρι μας, μπορούμε να νικήσουμε.

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Καστοριάς

Back to top button