Να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Να ακολουθήσουμε μια νοοτροπία συνεργασίας και αλληλοενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων
Θα ξεκινήσω με μια πικρή αλήθεια: είμαστε η περιοχή που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τα απόνερα του κορονοϊου. Και δυστυχώς, εάν τούτη τη στιγμή δεν συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει άλλος χρόνος ούτε για αντιπαραθέσεις ούτε για μικροσυμφέροντα τότε οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές.
Ήδη η εντύπωση που υπάρχει στην υπόλοιπη Ελλαδα για την Καστοριά δεν είναι και η καλύτερη τη δεδομένη στιγμή.
Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση και το κλίμα?
Σαφώς ναι. Με οργανωμένο πλάνο και σωστό συντονισμό και αξιοποιώντας όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις. Αφήνοντας πίσω μικροσυμφέροντα, μικροφιλοδοξίες και σχέδια απλά για το ” φαίνεσθαι” της στιγμής.
Οφείλουμε αρχικά να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Να ακολουθήσουμε μια νοοτροπία συνεργασίας και αλληλοενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των τοπικών επιχειρήσεων. Είναι βασικό αυτή τη στιγμή για να μην κλείσουν και άλλες μικρές τοπικές επιχειρήσεις.
Όλα είναι κύκλος. Εάν ενισχύσουμε τις δικές μας επιχειρήσεις,δίνουμε δουλειά στους ανθρώπους αυτής της πολης και ανακόπτουμε τη μεταναστευτική ροή που στα χρόνια της κρίσης άφησε την πολη με 10000 κατοίκους και λιγότερους και το νομό με 42000 χιλιάδες περίπου.
Αξιοπώντας ,ακόλουθα ,τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο αυτής της πόλης και της ευρύτερης περιοχής φέρνοντας τον πολυπόθητο τουρισμό.
Ιδέες εδώ πάμπολες και μπορούν να αξιοποιηθούν. Ήδη πολλοί έχουν κάνει τις προτάσεις τους σε αυτό εδώ το βήμα.. Συντονισμός, οργάνωση και σωστή προβολή χρειάζονται.
Θα αναφέρω μόνο πως μπορούμε να διεκδικήσουμε το άνοιγμα Σχολής Ξεναγών στην πόλη μας( υπάρχουν μονο δύο στην Ελλάδα: σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα)
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά: οι νέοι ξεναγοί θα ξεκινούν την πρακτική τους εδώ στα τοπικά μνημεία, δόξα τω θεώ έχουμε μπολικη ιστορία και μνημεία , και θα γίνουν κήρυκες της ομορφιάς και της ιστορίας του τόπου όταν αποφοιτήσουν.
Και ένα δεύτερο. Μπορούμε αξιοποιώντας 2 μόνο από τα πολλά μνημεία,πέρα από το βυζαντινό πλούτο και τα μνημεία του να γίνουμε πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο : τον νεολιθικό οικισμό στο Δισπηλιό με τη δημιουργία σύγχρονου μουσείου, εντάσσοντας τα μοναδικά ευρήματα ( η ξυλινη επιγραφή με την παλιότερη γραφή αλλάζει τα δεδομένα της σύγχρονης ιστορίας) και ακόμη καλύτερη αξιοποίηση του ανασκαφικού χώρου και της αναπαράστασης του οικισμού.
Και την αξιοποίηση, επίσης, του οθωμανικού μεντρεσέ , μοναδικό μνημείο στον Ελλαδικό χώρο, που βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Όλα μπορούν να γίνουν.
Αρκεί να αφήσουμε πίσω το παρελθόν που μας ταλάνισε και να στηριχτούμε στις δυνάμεις μας και ειδικά στους νέους ανθρώπους που έχουν όλα τα εχέγγυα γιατί και μορφωμένοι είναι και δεν κινούνται στη δική μας σφαίρα του πολιτικού και προσωπικού εναγκαλισμού.