Προτάσεις στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπ. Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς
Προς : τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Κύριε Υπουργέ
Με την επαναλειτουργία της πλειονότητας των εμπορικών καταστημάτων από την Δευτέρα 11 Μαΐου 2020, ο εμπορικός κόσμος της χώρας και του Νομού μας ειδικότερα αντιμετωπίζει μία νέα σύνθετη πραγματικότητα στην οποία αναδεικνύονται δύο κυρίαρχες προτεραιότητες.
Αφ’ ενός η προστασία της υγείας των εμπόρων, των εργαζομένων και των καταναλωτών
και αφ’ ετέρου η ανάγκη ενεργούς και ουσιαστικής στήριξης του Ελληνικού Εμπορίου και της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας για τον μετριασμό των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Με υπευθυνότητα και συνέπεια στηρίξαμε τα μέτρα της Κυβέρνησης για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊου , έχουμε συμβάλλει αποφασιστικά στην ενημέρωση των Συναδέλφων μας για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που οφείλουν να τηρούν εντός των εμπορικών επιχειρήσεων και με την ίδια υπευθυνότητα και απόλυτη συναίσθηση των πρωτοφανών προκλήσεων που θέτει η συγκυρία στην ελληνική οικονομία και τη μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση έχουμε αναδείξει προς κάθε κατεύθυνση τις προτάσεις μας για την μετά COVID -19 εποχή.
Συνοπτικά, οι προτάσεις τού Συλλόγου μας για την επανεκκίνηση της τοπικής μας αγοράς είναι οι εξής:
1). Άμεση θεσμοθέτηση του Ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και ειδική επιδότηση της μικρής και μεσαίας εμπορικής επιχείρησης με κατάθεση ποσού στον ανωτέρω λογαριασμό για κεφάλαιο κίνησης και αποκλειστικά για αποπληρωμή υποχρεώσεων της επιχείρησης καθώς και μείωση των ενοικίων επαγγελματικής στέγης των ακινήτων του ΕΤΑΔ . Α.Ε. .
2). Ένταξη και των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενοι, στο μέτρο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής».
3). Παράταση έως τα τέλη του 2020, της υποχρεωτικής αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων (ΦΗΜ).
4). Επίσπευση κατά 1 έτος, για τα εισοδήματα του 2019 και όχι του 2020, της εφαρμογής της ευνοϊκής φορολογικής κλίμακας των ατομικών επιχειρήσεων για κέρδη έως 10.000 ευρώ.
5). Καθολική απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών για τις πληγείσες (κλειστές και πληττόμενες) επιχειρήσεις.
6). Κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής του τέλους επιτηδεύματος.
7). Κατάργηση ή δραστική μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος επόμενου έτους.
8). Επέκταση της προθεσμίας λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των επιταγών με δυνατότητα επιπλέον παράτασης. Ενίσχυση των εκδοτών των επιταγών με άτοκα δάνεια, με αποκλειστική κατεύθυνση την εξόφληση των κομιστών.
9). Αναστολή λήψης εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από τη φορολογική διοίκηση για ολόκληρο το 2020.
10). Διεύρυνση του προβλεπόμενου χρόνου αναστολής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών, έως τα τέλη του έτους.
11). Επιδότηση κατά 50% του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) των επιχειρήσεων.
12). Εκ νέου δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας μη μισθωτών.
13). Αύξηση των μηνιαίων δόσεων της νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τον ΕΦΚΑ με παράλληλη χρονική μετάθεση κατά ένα εξάμηνο του αριθμού των 120 δόσεων.
14). Εναρμόνιση των προαπαιτούμενων έκδοσης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας.
15). Αναστολή εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ – Προστασία της α’ κατοικίας/ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης κάθε μικρομεσαίου επιχειρηματία, μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2020.
16). Σχεδιασμός προγραμμάτων επιδότησης/επιχορήγησης με μεγαλύτερη αναλογική συμμετοχή πόρων προερχόμενων το ΕΣΠΑ για μεγαλύτερη επιλεξιμότητα των ΜμΕ. Δραστική και άμεση μείωση των προμηθειών των τραπεζών , αφού τα μέχρι στιγμής μέτρα ανακούφισης των τραπεζών κρίνονται ανεπαρκή και φειδωλά σε σχέση με την έκταση, τη διάρκεια και τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις.
Κύριε Υπουργέ
Η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση, αντιλαμβάνεται το μέγεθος και τη σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης, αφού ζει σε καθημερινή βάση τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στην οικονομία και για άλλη μία φορά δηλώνει παρούσα και θα βοηθήσει, όπου της ζητηθεί.
Εκ των πραγμάτων, ωστόσο, αν και προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, τα επόμενα βήματά μας εξαρτώνται από τα δεδομένα και τις εξελίξεις που διαμορφώνονται κάθε ημέρα από την επιδημική εξάπλωση και η λογική ότι χάσαμε 2 μήνες δουλειάς, μεταφέροντας τις υποχρεώσεις μας στα τέλη Σεπτεμβρίου, δυστυχώς δεν προσφέρει τίποτε άλλο από το να μετακινεί τον τοίχο στον οποίο μπορεί να πέσει η ήδη εύθραυστη οικονομία μας και στον οποίο όμως κινδυνεύουμε να συντριβούμε ΟΛΟΙ και όχι μόνο οι αδύνατες και μικρές επιχειρήσεις της αγοράς.
Ο έντονος φόβος που καλώς κυριάρχησε στην κοινωνία τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας, έχει περιορίσει δραματικά την κατανάλωση σε όλους τους κλάδους, πλην των τροφίμων, με την πτώση του τζίρου να είναι τεράστια, και ήδη οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους και γι’ αυτό χρειάζεται επειγόντως να βρεθεί και να εξειδικευθεί η αναγκαία λύση που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις, μέσα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επικρατεί, να υποστηριχθούν, να συνεχίσουν να υπάρχουν και να ισοσκελίσουν, έστω εν μέρει, τις αρνητικές επιπτώσεις και αποτελέσματα από την δύσκολη αυτή περίοδο, με θεσμοθέτηση μέτρων καθώς και , επιτέλους , με την άμεση ενεργοποίηση των Τραπεζών με στόχο να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις μέσω δανείων κίνησης, ακόμη και μικρού ύψους , με ευνοϊκούς όρους.
Παραμένουμε στην πρώτη γραμμή συνεργασίας με τους τοπικούς άρχοντες για την αντιμετώπιση αυτής της οξείας έκτακτης ανάγκης για την χώρα και τους πολίτες, προτείνοντας και διεκδικώντας εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης με στόχο την διάσωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης ,την αποφυγή δημιουργίας μιάς νέας γενιάς υπερχρεωμένων και ζημιογόνων επιχειρήσεων, την διατήρηση ενός ελάχιστου επιπέδου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που, εκτός των άλλων, είναι απαραίτητο και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και την ανάκαμψή τους ενόψει της επόμενης ημέρας από την οποία , αυτό είναι ανάγκη να γίνει αυτονόητο και ζητούμενο από όλους , δεν πρέπει να λείπει ούτε ένας .
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ, ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ, ΤΣΑΔΗΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ