Στις δράσεις επί του πλαισίου της απολιγνιτοποίησης που θα πρέπει να αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, Κωστής Μουσουρούλης, κατά τη διάρκεια της αναλυτικής ενημέρωσης που έκανε σε δύο συναντήσεις αρχικά με τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους της συμπολίτευσης και στη συνέχεια με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Θόδωρο Καρυπίδη και Γεωργία Ζεμπιλιάδου και τους συμβούλους τους.
Ο κ. Μουσουρούλης περιέγραψε «τα επείγοντα του σχεδίου», όπως τα χαρακτήρισε, που θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό και η επιτροπή στην οποία προΐσταται έχει θέσει ως ύψιστες προτεραιότητες. «Μας απασχολεί αρκετά το στήσιμο του μηχανισμού υλοποίησης και η πλήρης και όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση της γης» σημείωσε. Στα επείγοντα ανέφερε «την ολοκλήρωση του Master plan, τον μηχανισμό υλοποίησης των αποφάσεων που θα λαμβάνονται, το σχέδιο για τις χρήσεις γης και το μοντέλο των αδειοδοτήσεων που θα ακολουθήσει για τα έργα που θα γίνουν και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν».
Συνέστησε την προσοχή στην περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση ότι για να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ θα πρέπει «να έχουμε καταρτίσει εγκαίρως τα εδαφικά σχέδια για τις επίμαχες περιοχές» και προϊδέασε τους παρευρισκόμενους ότι «οι απαιτήσεις της ΕΕ και οι πληροφορίες που θα ζητούν θα ‘ναι αυξημένες».
Προανήγγειλε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 θα ακολουθήσει νέο πακέτο χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο ύψους 28 εκ € προς τους λιγνιτικούς και ενεργειακούς δήμους της περιοχής χρηματοδοτώντας ενέργειες που θα προσανατολίζονται στην επόμενη ημέρα της απανθρακοποίησης της περιοχής. Ξεκαθάρισε ότι τα έργα των τηλεθερμάνσεων των δήμων της περιοχής είναι εκτός του Master plan και από τους προϋπολογισμούς του ΤΔΜ.
Παράλληλα εξέφρασε τον προβληματισμό του «εάν είναι παραγωγικό κάποιες τηλεθερμάνσεις να συνδεθούν με τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, όταν στο μέλλον θα μπορούσε ο συγκεκριμένος σταθμός εξαιτίας του ανταγωνισμού της αγοράς ενέργειας να μην βρίσκεται πάντα ενταγμένος στο σύστημα, άρα να προκύπτουν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της τηλεθέρμανσης».
Στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο ότι «η κοινωνία και οι φορείς είναι απόντες από τη διαδικασία και αποφασίζουν άλλοι για εμάς» ο Συντονιστής του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης απάντησε ότι «μαζί θα γράψουμε το σχέδιο και όχι κάποιοι άλλοι για εμάς» και ανέφερε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται η πλατφόρμα της δίκαιης μετάβασης στην οποία είναι αναρτημένες όλες οι προτάσεις των έργων των φορέων, η πορεία εξέλιξής τους και στην οποία «θα έχουν πρόσβαση οι φορείς και οι πολίτες της περιοχής». Στην κριτική των φορέων σε ό,τι αφορά τον χρονικό ορίζοντα της απολιγνιτοποίησης απάντησε ότι «δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του» και ανέφερε ότι «ο τελικός προϋπολογισμός που θα διαχειριστεί το ΤΔΜ θα είναι 1.725 δις €» και θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας, τη Μεγαλόπολη, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Τις επόμενες ημέρες ο κ. Μουσουρούλης θα έχει συναντήσεις με δημάρχους, δημοτικά συμβούλια στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο και τη Φλώρινα ενώ θα συναντηθεί και με φορείς των επιχειρήσεων της περιοχής.
ΑΠΕ