Από τον Γιώργο Πουρναράκη
Υλικά:
Εκτέλεση:
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 στον αέρα.
-
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το αλεύρι.
-
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την ζάχαρη άχνη, το αλάτι και το παγωμένο βούτυρο.
-
Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος.
-
Προσθέτουμε το νερό και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
-
Τυλίγουνε την ζύμη με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
-
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για 15 λεπτά.
-
Απλώνουμε μια λαδόκολλα, ρίχνουμε αλεύρι και απλώνουμε την ζύμη.
-
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι πάνω από την απλωμένη ζύμη, βάζουμε μια λαδόκολλα από πάνω και την ανοίγουμε.
-
Βουτυρoαλευρώνουμε την φόρμα.
-
Τυλίγουνε την ζύμη με τον πλαστή και την τοποθετούμε πάνω από την φόρμα.
-
Πιέζουμε καλά την ζύμη ώστε να κολλήσει στα τοιχώματα.
-
Κουβαλούμε την ζύμη γύρω-γύρω ώστε να έχει ύψος περίπου 2 εκατοστά.
-
Με την βοήθεια από ένα πιρούνι τρυπάμε την ζύμη στο κέντρο.
-
Τοποθετούμε μια μεμβράνη από πάνω, ρίχνουμε όσπρια μέσα ώστε να μην φουσκώσει η τάρτα και διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα.
-
Ψήνουμε για 30 λεπτά.
-
Μετά από 30 λεπτά, την βγάζουμε από το φούρνο, βγάζουμε το βάρος και ξανά ψήνουμε για ακόμη 20 λεπτά.
-
Μετά από 20 λεπτά, την βγάζουνε από τον φούρνο, την αλείψουμε με τον κρόκο και ψήνουμε για 5 λεπτά.
-
Μόλις περάσουν 5 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 15 λεπτά.
-
Σε ένα κατσορολάκι ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος, βάζουμε στην φωτιά το κατσαρολάκι και προσθέτουμε το κλωναράκι βανίλιας σκισμένο στα δυο.
-
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το αυγό, τους 3 κρόκους, την ζάχαρη, το κορν φλάουερ και ανακατεύουμε καλά.
-
Ρίχνουμε το 1/3 από το μείγμα με τους κρόκους στο γάλα και ανακατεύουμε.
-
Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα (2/3) στο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
-
Μόλις δέσει η κρέμα βγάζουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
-
Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τυλίγουνε με μια μεμβράνη.
-
Όταν κρυώσει η κρέμα, αφαιρούμε την βανίλια και ανακατεύουμε με ένα σύρμα για να έχει η κρέμα μια λεία υφή.
-
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στην τάρτα.
-
Ένα-ένα βάζουμε τα σμέουρα πάνω από την κρέμα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
-
Η τάρτα με σμέουρα είναι έτοιμη!!! Καλή σας όρεξη !