Συνεδρίασε την Παρασκευή 24-7-2020 η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με τα εξής θέματα ημερήσιας διάταξης:
1. Έγκριση σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών, εισηγητής Πρόδρομος Ασλανίδης, Αναπληρωτής Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας,
2. Παρουσίαση και έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), εισηγητής Γρηγόριος Γρηγοριάδης, Εκτελεστικός Γραμματέας,
3. Ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας όσον αφορά την αναζήτηση των Δυτικομακεδόνων πεσόντων κατά το έπος 1940-1941 στην Βόρεια Ήπειρο, εισηγητής Γεώργιος Κασαπίδης, Περιφερειάρχης.
Eισηγητής του 1ου θέματος ήταν ο κ.Ασλανίδης Πρόδρομος, Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» το οποίο συντάχθηκε σε εναρμόνιση με το Γενικό Σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το σχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Επιτροπή ενώ στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ζητηθεί η έγκριση αυτού.
Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ .Γρηγοριάδη Γρηγόριο και εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).
Το νέο οργανόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προβλέπει 520 νέες θέσεις εργασίας και αναδιάρθρωση των διευθύνσεων και των τμημάτων στοχεύοντας στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ώστε αυτή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της μεταλιγνιτικής εποχής.
Το σχέδιο του ΟΕΥ θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31/8/2020 ενώ στη συνέχεια θα προωθηθεί προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τέλος, σχετικά με το 3ο θέμα, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας ,για την αναζήτηση και ταυτοποίηση των οστών των 7.976 Ελλήνων πεσόντων κατά το Έπος 1940 – 41 στη Βόρεια Ήπειρο, που σχεδόν στο σύνολο τους επί 80 χρόνια παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τους Δήμους προέβη στον εντοπισμό των συγγενών των 897 Δυτικομακεδόνων νεκρών ηρώων, προκειμένου να υποβληθούν σε αιμοληψία με τη συνεισφορά των Ιατρικών Συλλόγων και των δομών «Βοήθεια στο Σπίτι» για να αποσταλεί το δείγμα αίματος τους σε Στρατιωτικό Νοσοκομείο προς ταυτοποίηση.
Χρέος μας είναι να συνδράμουμε στην αποκατάσταση αυτής της μεγάλη εθνικής εκκρεμότητας με τον τιμητικό ενταφιασμό των ευρεθέντων οστών των Δυτικομακεδόνων ηρώων σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση και την τοποθέτηση ονόματος αντί αριθμού σε κάθε οστεοφυλάκιο.
Η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα την παραπάνω πρωτοβουλία ενώ ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Γρεβενών και Καστοριάς τη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης για τα 80 χρόνια από το έπος του 1940.
Επιπλέον, ο κ. Κασαπίδης, ζήτησε τη συνεργασία των Αντιπεριφερειαρχών για:
Α) Τον άμεσο προγραμματισμό των δράσεων τους (έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) για την κατανομή των πόρων στο ΠΔΕ και το ΕΑΠ.
Β) Την απαρέγκλιτη τήρηση των προδιαγραφών των έργων που χρηματοδοτούνται και υλοποιούνται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
Κλείνοντας, ο κ. Κασαπίδης προέτρεψε τους Αντιπεριφερειάρχες και τον Εκτελεστικό Γραμματέα σε διαρκή εγρήγορση και συνεργασία με τους εργαζόμενους και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας για την επίτευξη των στόχων που θα τίθενται από την Περιφερειακή Αρχή προς όφελος των πολιτών και της περιοχής.