Του Τρύφωνα Γκάτσιου, ιατρού νευρολόγου
Οι πανδημίες μπορεί να είναι αγχωτικές
Η πανδημία που βιώνει η ανθρωπότητα (COVID-19) είναι σίγουρα αγχωτική για τους ανθρώπους. Ο φόβος και το άγχος για μια νέα ασθένεια και τι μπορεί να συμβεί μπορεί να είναι συντριπτικός και να προκαλεί έντονα συναισθήματα σε ενήλικες και παιδιά. Οι ενέργειες για τη προάσπιση της δημόσιας υγείας, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η διακοπή εμπορικών και οικονομικών δραστηριοτήτων μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται απομονωμένοι και μοναχικοί και μπορούν να αυξήσουν το άγχος. Ωστόσο, αυτές οι ενέργειες είναι απαραίτητες για τη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Η αντιμετώπιση του άγχους με υγιή τρόπο θα κάνει εσάς, τους οικείους σας και την κοινότητά σας πιο ισχυρή.
Το άγχος κατά τη διάρκεια μιας επιδημικής νόσου μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει τα εξής:
- Φόβο και ανησυχία για τη δική σας υγεία και την υγεία των αγαπημένων σας προσώπων, την οικονομική κατάσταση ή τη δουλειά σας.
- Αλλαγές στον τρόπο ύπνου ή διατροφής.
- Δυσκολία στον ύπνο ή συγκέντρωση.
- Επιδείνωση χρόνιων προβλημάτων υγείας.
- Επιδείνωση των ψυχικών καταστάσεων.
- Αυξημένη χρήση καπνού, αλκοόλ και άλλων ουσιών.
Υγιείς τρόποι αντιμετώπισης του στρες
- Μάθετε τι να κάνετε εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και ανησυχείτε για τον COVID-19. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία υγείας για να πάρετε οδηγίες ακόμη και προληπτικά ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα.
- Φροντίστε τη συναισθηματική σας υγεία. Η φροντίδα της συναισθηματικής σας υγείας θα σας βοηθήσει να σκεφτείτε καθαρά και να αντιδράσετε σωστά στις επείγουσες ανάγκες για προστασία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας.
- Κάντε διαλείμματα από την παρακολούθηση, την ανάγνωση ή την ακρόαση ειδήσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στα κοινωνικά μέσα και προσπαθήστε να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές. Ακούγοντας επανειλημμένα δυσάρεστα νέα για την πανδημία μπορεί να είναι ενοχλητικό.
- Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, ισορροπημένα γεύματα.
- Κάνετε τακτικά άσκηση (περπάτημα, γυμναστική, χορό…)..
- Κοιμηθείτε ικανό χρόνο και ποιοτικά.
- Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών.
- Αφιερώστε χρόνο στο να χαλαρώσετε. Προσπαθήστε να κάνετε κάποιες δραστηριότητες που απολαμβάνετε.
- Συζητήστε με άτομα που εμπιστεύεστε για τις ανησυχίες σας και για το πώς αισθάνεστε.
Φροντίστε την ψυχική σας υγεία
Η ψυχική υγεία είναι ένα σημαντικό μέρος της συνολικής υγείας και ευεξίας. Επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε και συνεπώς την καθημερινή ποιότητα ζωής μας. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το άγχος και τις σχέσεις μας με τους άλλους.
Άτομα με προϋπάρχουσεςδιαταραχές ψυχικής υγείας ή διαταραχές χρήσης ουσιών μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην διάρκεια της πανδημίας. Οι διαταραχές ψυχικής υγείας (όπως κατάθλιψη, άγχος, διπολική διαταραχή ή σχιζοφρένεια) επηρεάζουν τη σκέψη, το συναίσθημα, τη διάθεση ή τη συμπεριφορά ενός ατόμου με τρόπο που επηρεάζει την ικανότητά του να σχετίζεται με άλλους και να λειτουργεί καθημερινά. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι περιστασιακές (βραχυπρόθεσμες) ή μακροχρόνιες (χρόνιες). Τα άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις ψυχικής υγείας πρέπει να συνεχίσουν τη θεραπεία τους και να μπορούν να αναγνωρίζουν νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα. Εάν πιστεύετε ότι έχετε νέα συμπτώματα ή υποτροπή παλαιών συμπτωμάτων, καλέστε τον γιατρό σας.
Από την στήλη “Υπέρ Υγείας” της εφημερίδας ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΙΡΑ
Επιμέλεια ΔΩΡΑ ΚΩΤΣΟΠΟΥΛΟΥ