Μετά την περιπέτεια της σύλληψής του από τους Τούρκους και την κράτησή του για 167 μέρες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, ο Έλληνας υπολοχαγός -πλέον- του ελληνικού στρατού Άγγελος Μητρετώδης τοποθετήθηκε πρόσφατα σε μείζον επιτελείο της Αθήνας.
Η θητεία του στην παραμεθόριο, όπου όφειλε να υπηρετήσει ως νεαρός ανθυπολοχαγός, έληξε, και ο αξιωματικός του Μηχανικού πήρε μετάθεση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr, σε σημαντική διοικητική θέση. Από το νέο του πόστο ο Αγγελος Μητρετώδης παρέχει τις εξειδικευμένες γνώσεις του πάνω στην εκπόνηση μελετών και εκτέλεση κατασκευαστικών και επισκευαστικών έργων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Άφησε πίσω του τον «εφιάλτη» του Εβρου
Αρχικά, ο Έλληνας στρατιωτικός, που έγινε διεθνώς γνωστός λόγω της σύλληψής του, μαζί με τον ΕΠ.ΟΠ. λοχία, Δημήτρη Κούκλατζη, το 2018, από Τούρκους, ήταν προγραμματισμένο να μετατεθεί σε ειδική στρατιωτική μονάδα του Μηχανικού, ωστόσο στη συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, να επανδρώσει τη θέση στο εν λόγω επιτελείο.
Σημειώνεται ότι μετά την αποφυλάκισή του ο Αγγελος Μητρετώδης είχε ζητήσει να μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε. Εκτοτε παρέμενε εντός συνόρων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη και η ΕΔΕ για τη σύλληψή του. Πιο συγκεκριμένα, είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να μεταβεί στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει εκπαίδευση σε «ειδικό σχολείο». Τον στόχο αυτό, μάλιστα, είχε προσπαθήσει να πετύχει στο παρελθόν, αλλά ήρθε δεύτερος στη σχετική διαδικασία επιλογής υποψηφίου.
Πλέον, όπως όλα δείχνουν, ο αξιωματικός του ελληνικού στρατού έχει αφήσει πίσω του τον «εφιάλτη» της σύλληψής του και συνεχίζει την καριέρα του στις Ενοπλες Δυνάμεις, έχοντας πάντα στο πλευρό του την οικογένειά του και την υποστήριξη των συναδέλφων του.
Η ημέρα που άλλαξε τη ζωή του -Η σύλληψη από τους Τούρκους
Ηταν 1η Μαρτίου 2018 όταν ο τότε ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης και ο ΕΠ.ΟΠ. λοχίας, Δημήτρης Κούκλατζης, κατά την εκτέλεση περιπολίας συνελήφθησαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο στην περιοχή Καστανιές του Αβρου. Οι Αρχές της Τουρκίας τους απήγγειλαν κατηγορία περί παράνομης εισόδου στη χώρα και μάλιστα σε «απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή», ενώ διετάχθη η προφυλάκισή τους στις φυλακές Αδριανούπολης. Τότε ξεκίνησε ο «Γολγοθάς» για τους δυο στρατιωτικούς, που εξελίχθηκε σε διπλωματικό μαραθώνιο για σκληρά νεύρα. Η σύλληψή τους είχε συσχετιστεί με την υπόθεση των οκτώ Τούρκων που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2015.
Ακολούθησαν αλλεπάλληλα αιτήματα για την απελευθέρωσή τους. Η τουρκική νομοθεσία παρέχει εξάλλου το δικαίωμα για επανεξέταση του θέματος κάθε μήνα. Ωστόσο, όλα, και τα πέντε αιτήματα, απερρίφθησαν. Στο σκεπτικό της απόφασης, το δικαστήριο Αδριανούπολης σε κάθε άρνηση ανέφερε ότι έπρεπε να συνεχιστεί η κράτηση καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η έρευνα στα κινητά τους τηλέφωνα. Η κράτησή τους στηριζόταν στο σκεπτικό ότι θεωρούνταν ύποπτοι φυγής. Οι δύο Ελληνες από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν στις καταθέσεις τους πως εισήλθαν στην περιοχή κατά λάθος, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών, ακολουθώντας ίχνη που είχαν εντοπίσει.
Επειτα από περιπέτεια πέντε μηνών και ελλείψει στοιχείων που να στοιχειοθετούν τη στρατιωτική κατασκοπεία, το τουρκικό δικαστήριο, στις 14 Αυγούστου 2018, αποφάσισε την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χωρίς περιοριστικούς όρους. Την επόμενη ημέρα, 15 Αυγούστου, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετέβη στην Αδριανούπολη και παρέλαβε τον Αγγελο Μητρετώδη και τον Δημήτρη Κούκλατζη, γεγονός που έφερε ανακούφιση στις οικογένειές τους και συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα.