Ερώτηση για τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επανακατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Επανερχόμαστε στην Ερώτησή μας υπ’ αριθμ. 8710/03.08.2020, σχετικά με τα προβλήματα και τη στήριξη των εργαζομένων στον κλάδο της γούνας στην Καστοριά και στη Σιάτιστα Βοΐου Κοζάνης. Η Ερώτηση είναι η παρακάτω:
“Σε απόγνωση είναι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γούνας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Καστοριάς και Σιάτιστας Βοΐου Κοζάνης. Συγκεκριμένα, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα στάδια της παραγωγής (κατασκευή, βυρσοδεψία, φάρμες), αλλά και εργαζόμενοι στο λιανικό εμπόριο.
Παίρνουμε υπόψη ότι στον κλάδο, συγκριτικά, απασχολείται το μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού της περιοχής. Είναι ένας παραδοσιακός κλάδος που βρίσκεται σε κρίση εδώ και χρόνια ως συνέπεια της προηγηθείσας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της όξυνσης των γεωπολιτικών ανταγωνισμών (εμπάργκο στη Ρωσία από ΕΕ). Αυτές οι εξελίξεις που υπάρχουν, έχει αποτέλεσμα να δημιουργούν άσχημες συνέπειες σε μια περιοχή που από τα προηγούμενα χρόνια καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά. Η πανδημία σήμερα επιτάχυνε ακόμα περισσότερο τις αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο.
Συγκεκριμένα, σήμερα, στην εν λόγω περιοχή, απασχολούνται πάνω από 3.000 εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, είναι καταγεγραμμένοι 490. Επίσης, μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων εργάζεται χωρίς να εξασφαλίζεται η ΣΣΕ, ασφάλιση, άδειες, δώρα. Και αυτό γιατί υπάρχει η πολιτική της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, αλλά και η τρομοκρατία της εργοδοσίας η οποία υπό την απειλή της ανεργίας, αξιοποίησε όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο στις πλάτες των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, με την πανδημία covid-19, η πλειοψηφία του κλάδου βρέθηκε εκτεθειμένη, δηλαδή οι περισσότεροι γουνεργάτες έμειναν χωρίς εισόδημα, αφού στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τα 800 και 534 ευρώ δεν εντάχτηκαν αφού δεν φαίνονταν πουθενά σαν εργαζόμενοι.
Η κατάσταση συνεχίζει να είναι δύσκολη και σήμερα, αφού η πλειοψηφία των γουνοποιητικών επιχειρήσεων έχουν αναστείλει ή σταματήσει τη λειτουργία τους, ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους ή τους απασχολούν με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ κάποιοι εργοδότες ζητούν να δοθούν από τους εργαζόμενους μέρος ή και ολόκληρος ο μισθός τους πίσω.
Μεγάλη επίσης σημασία έχει το θέμα των εργαζόμενων που βρίσκεται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης και μένει χωρίς δουλειά, όπου δύσκολα θα μπορέσει να αποκτήσει τα ένσημα που απαιτούνται.
Υπάρχουν ταυτόχρονα εργαζόμενοι, που κάνανε αυτασφάλιση στον ΟΓΑ για να έχουν ιατρική περίθαλψη, γιατί οι εργοδότες τους είχαν σαν συνεργάτες με δελτία αποστολής, όπως και οι εργαζόμενοι στις φάρμες, που είναι επίσης στον ασφαλιστικό φορέα του ΟΓΑ και δεν έχουν δικαίωμα ένταξης στην ανεργία και στα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για τους άνεργους λόγω κορονοϊού.
Πέρα από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίζουν και διαχρονικά προβλήματα που έχουν αναδείξει δεκάδες φορές μέσα από κινητοποιήσεις τους με το αίτημα ο κλάδος να ενταχθεί στα ΒΑΕ. Είναι τα σοβαρά ζητήματα με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που αποδεδειγμένα έχουν συνέπεια στην υγεία τους, αφού καθημερινά έρχονται σε επαφή με επικίνδυνα υλικά.
Ερωτάται η κυβέρνηση, τι μέτρα θα πάρει για:
• Την αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους ανέργους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
• Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας.
• Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλείας. Ένταξη όλων των ειδικοτήτων του κλάδου σε ΒΑΕ με ταυτόχρονη μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης”».