Σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας δήλωσε σχετικά με τον κορονοϊό ότι υπάρχουν συγκεκριμένες γειτονιές και Δήμοι στην Αττική με αυξημένα κρούσματα, αλλά και συγκεκριμένες γεωγραφικές ενότητες, όπως η Κοζάνη. «Φαίνεται, όμως, να φουντώνει το πρόβλημα και στην Καστοριά, στα Ιωάννινα, ακόμη και στη Θεσσαλονίκη. Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας σε αυτές τις περιοχές να προσέχουν και να εφαρμόζουν τα μέτρα. Γιατί ξαφνικά, για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη, φτάνουμε σε πάνω από 60 κρούσματα, μέσα σε μία ημέρα, εκεί που δεν υπήρχε καθόλου ζήτημα. Κι αυτό σημαίνει ότι κάποια χαλάρωση υπήρξε, γιατί δεν προηγήθηκε κάποια συρροή. Υπήρξε κάποια γενικότερη χαλάρωση, η οποία θα πρέπει να αναστραφεί», τόνισε.
Ειδικά για την Αττική είπε ότι υπάρχουν περισσότερα κρούσματα στη Δυτική Αθήνα και στον Πειραιά κα πως στο νότιο κομμάτι της Αθήνας, στην Καλλιθέα στο Περιστέρι, κάνουμε συνεχώς ελέγχους για να δούμε ποιο είναι το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού. «Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό, αλλά τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά. Ας εφαρμόσουμε αυτά, ας συνεχίσουμε να ακούμε τους ειδικούς και όλα θα πάνε καλά», διαβεβαίωσε.
Για το σύστημα υγείας δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανησυχία για τις Μ.Ε.Θ. και αν συνεχίσουμε σε αυτόν τον ρυθμό κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας θα αντέξει. «Για παράδειγμα, πριν από περίπου έναν μήνα, δύο στις τρεις Μ.Ε.Θ. στην Αττική, για τον Covid, ήταν κατειλημμένες. Τώρα, το ποσοστό αυτό έχει πέσει κάτω από 60%, γιατί προσθέτουμε συνεχώς κλίνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει περίπου σταθερός», εξήγησε ενώ είπε ότι δυστυχώς έχουμε αύξηση του αριθμού των θανάτων, γεγονός που μας ανησυχεί, γιατί αφορά ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που έχουν πληγεί από συρροές, για παράδειγμα σε γηροκομεία.
«Αυτά προσπαθούμε να τα περιχαρακώσουμε και δεν θα κουραστούμε να λέμε σε όλους να προσέχουν», επισήμανε.
Για την οικονομία σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, είπε ότι «μας κάνει να είμαστε πιο προσεκτικοί και έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε περισσότερα εργαλεία».
Επ’ αυτού τόνισε: «Η απόφαση να μην επιστρέφεται πλήρως η επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει ανακοινωθεί και από το Υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, είτε για τη ρευστότητα, είτε για την τόνωση της απασχόλησης, όπως είναι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, το πρόγραμμα για 100.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας, που προχωρούν ικανοποιητικά. Επίσης, έχουμε και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που θα στηρίξει νέες θέσεις απασχόλησης. Mπορούμε να υλοποιήσουμε τέτοιες δράσεις γιατί, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα -δεν είναι μόνο η Κυβέρνηση- απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών. Ήδη έχουμε δανειστεί από τις αγορές το τελευταίο διάστημα, περίπου 14 δις ευρώ, παρά την πανδημία, με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αυτό μας δίνει ένα ταμειακό περιθώριο να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία για όσο καιρό αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας».
ΑΠΕ