Αναδρομή σε ιστορικές πανδημίες, σε σχέση με τον τότε παγκόσμιο πληθυσμό και αναγωγή επί τοις %, στη σχέση πληθυσμό και θανάτους
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει δημιουργήσει μια εξαβάθμια κατάταξη που περιγράφει τη διαδικασία με την οποία, ένας νέος ιός γρίπης, κινείται από τις πρώτες λοιμώξεις στον άνθρωπο σε μια πανδημία. Η πανδημία ξεκινά με τη μόλυνση ζώων από τον ιό, αργότερα, σε λίγες περιπτώσεις, τα ζώα μολύνουν ανθρώπους, στη συνέχεια φτάνει ένα στάδιο, στο οποίο ο ιός, αρχίζει να εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τελειώνει όταν λοιμώξεις από τον νέο ιό έχουν εξαπλωθεί σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, το 90% και πλέον του παγκόσμιου πληθυσμού, λίγο ή πολύ έχει μολυνθεί και κατά συνέπεια, η πανδημία κατά τα παραπάνω (ΠΟΥ), έχει λήξει.
Ας κάνουμε όμως τώρα, μια αναδρομή σε ιστορικές πανδημίες, σε σχέση πάντα με τον τότε παγκόσμιο πληθυσμό και αναγωγή επί τοις %, σε σχέση πληθυσμό και θανάτους:
Ο Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.), όταν τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας (πόλεως ) σε τέσσερα χρόνια. Εδώ βέβαια δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθυσμό όχι τον παγκόσμιο, αλλά ούτε της Αθήνας, όμως τα ιστορικά αναφερόμενα παραπέμπουν σε μέγιστο αριθμό θυμάτων.
Η Μαύρη πανώλη, τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη. Άγνωστος και πάλι ο τότε παγκόσμιος πληθυσμός, αλλά σύμφωνα με τα παρακάτω, η αναγωγή επί τοις % και σύμφωνα με τα 75 εκατ. είναι φοβερά υψηλή σε ποσοστό.
Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, ο πληθυσμός της Γης έφθασε το ένα δισεκατομμύριο το 1804, τα δύο δισεκατομμύρια το 1927.
Οι πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918 – 1920), προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς τους πρώτους μόνο έξι μήνες.
Κάνοντας λοιπόν μια αναγωγή επί τοις % και λαμβάνοντας υπ’ όψη το ανώτερο εύρος του παγκόσμιου πληθυσμού των δύο (2) δις σε σχέση με τα 50 εκ. θανάτων μόνο το πρώτο εξάμηνο, έχουμε ποσοστό θανάτων 2,5%.
Μέχρι σήμερα επισήμως από τον ΠΟΥ, έχει ανακοινωθεί ότι, οι θάνατοι λόγω του νέου ιού έχουν ξεπεράσει κατά τι, το ένα εκατ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, σήμερα έχουμε ένα (1) εκατομμύριο θύματα του κορονοϊού, χωρίς αυτό να έχει ξεκαθαριστεί, ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι, οφείλονται στον ιό ή ένεκεν αυτού. Ο Covid-19, έχει πια εξαπλωθεί επιβεβαιωμένα σε 188 + χώρες, δηλαδή στο σύνολο της υφηλίου.
Σύμφωνα με σημερινές εκτιμήσεις, βασισμένες σε μαθηματικά μοντέλα, ο πληθυσμός της Γης έφθασε και ξεπέρασε τα εφτά (7) δις. Κάνοντας λοιπόν μια αναγωγή επί τοις % κι εδώ, βλέπουμε ότι, σε σχέση με τον παγκόσμιο πληθυσμό και το ένα (1) εκατομμύριο θανάτων λόγω covid 19, το ποσοστό θανάτων είναι 0,143%.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, αν πρόκειται για πανδημία ή απλά για μια επιδημία, γιατί νομίζω ότι, οι όροι διαφέρουν.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, αν πρόκειται για πανδημία ή απλά για μια επιδημία, γιατί νομίζω ότι, οι όροι διαφέρουν.