Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Αντιμετώπιση συνεπειών στις «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Eπιστολή  πού  απέστειλε  η  Ομοσπονδία  Εμπορικών  Συλλόγων  Δυτικής  και  Κεντρικής  Μακεδονίας  (Καστοριά , Κοζάνη , Γρεβενά, Φλώρινα , Ημαθία , Πέλλα)  προς  τους:  Υπουργό  Οικονομικών  κ.  Χρήστο  Σταϊκούρα , Υπουργό  Εργασίας  κ.  Ιωάννη  Βρούτση , Υπουργό  Ανάπτυξης  κ.  Αδωνι  Γεωργιάδη , Γραφείο  Πρωθυπουργού , Ελληνική  Συνομοσπονδία  Εμπορίου  και  Επιχειρηματικότητας,  με  θέμα:  ΄΄Αντιμετώπιση  συνεπειών  στις  ΄΄κόκκινες  περιοχές΄΄  της  Δυτικής  Μακεδονίας΄΄.

Θέμα: Αντιμετώπιση συνεπειών στις «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας

Κύριε Υπουργέ,

Με το νέο κύμα Covid-19 να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, βλέπουμε ήδη πόλεις και νομούς της περιοχής μας στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα τις περιφερειακές ενότητες Καστοριάς και Κοζάνης να βρίσκονται στο επίπεδο πολύ υψηλού επιδημιολογικού φορτίου (κόκκινο) της Υπουργικής Απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ. 64450/11-10-2020, πρακτικά σε συνθήκες τοπικού lockdown.

Παρά το γεγονός ότι, τα συγκεκριμένα μέτρα δικαιολογούνται απόλυτα σε υγειονομικούς όρους, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: η τοπική οικονομία «κλείνει» στην συνέχεια μιας άκρως προβληματικής περιόδου, οι επιχειρήσεις γενικώς που δραστηριοποιούνται εκεί θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, όλοι οι οικονομικοί δείκτες θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα επιδεινώσουν τον φαύλο κύκλο της τοπικής ύφεσης.

Στις περιπτώσεις αυτές, τα καλοδεχούμενα μέτρα, όπως η μείωση του ενοικίου, οι αναστολές συμβάσεων και η μη επιστροφή επιστρεπτέας προκαταβολής, από μόνα τους δεν αρκούν και απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, ως ακολούθως:

  •  Η ήδη παρεχόμενη δυνατότητα αναστολής καταβολής ΦΠΑ έως 30-4-2021 πρέπει να διευρυνθεί για τις πάσης φύσεως υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όπως: ο Φόρος Εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ (εναπομένουσες 5 δόσεις, με εκείνη του ΕΝΦΙΑ για τον τρέχοντα μήνα να είναι διπλή, καθώς θα περιλαμβάνει και την υποχρέωση του Σεπτεμβρίου), ο ΦΜΥ και οι λοιποί παρακρατούμενοι φόροι, όπως επίσης και οι εισφορές στον ΕΦΚΑ, τρέχουσες και ρυθμισμένες, για τις οποίες θα πρέπει να εφαρμοστεί το νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών χρεών (αποπληρωμή από τον Μάιο του 2021 και μετά). Η συνέχιση της ισχύος των παραπάνω μέτρων θα συναρτάται από την αποκατάσταση της λειτουργίας της κάθε τοπικής αγοράς.
  • Επέκταση του υφιστάμενου μέτρου αποπληρωμής από τον Μάιο 2021 και στις απλήρωτες οφειλές Μαρτίου – Ιουνίου 2020 (α΄ κύμα πανδημίας) και για εκείνες του Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 (β΄ κύμα πανδημίας) και μάλιστα με μηδενικό επιτόκιο σε περίπτωση επιλογής άνω των 12 δόσεων (13 έως 24).
  • Επέκταση της πάγιας ρύθμισης από 24 σε 48 δόσεις για τις φορολογικές οφειλές των επιχειρήσεών μας από τακτική αιτία, προς το Δημόσιο. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ΕΦΚΑ η διεύρυνση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 κρίνεται επιβεβλημένη.
  • Αναστολή των πάσης φύσεως κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Παράταση της προθεσμίας σφράγισης των επιταγών από τις 8 στις 75 ημέρες, με πρόβλεψη να επεκταθεί περαιτέρω, αναλόγως των περιστάσεων. Αντίστοιχα, θα πρέπει να αίρεται η ποινική διάσταση της επιταγής και η αναγγελία της στον Τειρεσία. Προκειμένου να ληφθεί πρόνοια τόσο για τον εκδότη της επιταγής όσο και για τον κομιστή, ζητούμε την δανειοδότηση του εκδότη με το ισόποσο της επιταγής και αποκλειστική – υποχρεωτική κατεύθυνση προς τον κομιστή. Το σχετικό δάνειο θα πρέπει να είναι άτοκο για την περίοδο χάριτος της επιταγής, με επιβάρυνσή του με ένα μικρό επιτόκιο μετά την πάροδο αυτής.
  • Απελευθέρωση των κατασχεμένων και δεσμευμένων επιχειρηματικών λογαριασμών, προκειμένου να αποκτήσουν οι πληγείσες επιχειρήσεις μια κάποια πρόσθετη και απολύτως αναγκαία ρευστότητα.
  • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων και μη δανειακών υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες, με μεταφορά τους στο τέλος του χρόνου αποπληρωμής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
  • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού για επιχειρηματίες που απασχολούν έως 20 άτομα, που θα ανέρχεται στα 534 €, σε μηναία βάση και ανεξαρτήτως κριτηρίων, όπως ακριβώς ισχύει για τους εργαζόμενους, που η σύμβασή τους έχει τεθεί σε αναστολή. Θεωρούμε άδικη την εξαγγελία που προβλέπει ότι, εάν η διάρκεια παραμονής στο πολύ υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας της Περιφερειακής Ενότητας είναι μικρότερη ή ίση με 14 ημέρες, η ειδική αποζημίωση των πληττόμενων επιχειρήσεων περιορίζεται δραστικά στα μόλις 300 €.
  • Δυνατότητα αναδρομικής ένταξης στην «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3» όλων των επιχειρήσεων με έδρα ή υποκατάστημα στις κόκκινες περιφερειακές ενότητες της περιοχής μας, άνευ λοιπών προαπαιτούμενων, παρά μόνο εκείνου της συρρίκνωσης του τζίρου τους. Περαιτέρω, πρέπει να ξεκινήσει η «Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4» εντός του προσεχούς Νοεμβρίου αντί Δεκεμβρίου που έχει σχεδιαστεί και στην οποία ο δικαιούχος θα επιστρέφει μόνο του 50% του χορηγούμενου κρατικού δανείου (Μερικώς Επιστρεπτέα Προκαταβολή).

Τέλος για την επίτευξη της απαραίτητης ρευστότητας πρέπει, είτε να σχεδιαστεί ένα ειδικό πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων, χωρίς περιοριστικά κριτήρια μοριοδότησης αλλά επάνω στον ποσοτικό άξονα της ζημίας της κάθε επιχείρησης, είτε να υλοποιηθεί άμεσα η δηλωμένη πρόθεση των Τραπεζών για ενίσχυση των ΜΜΕ στη β΄ φάση του ΤΕΠΙΧ 2 και των δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου (από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα) και να διοχετευθούν οι σχετικοί πόροι άμεσα και χωρίς κωλυσιεργίες στις πληττόμενες επιχειρήσεις των κόκκινων περιοχών μας.

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την κορυφαία επιλογή που φυσικά είναι η προστασία της ζωής και της υγείας των ανθρώπων, θεωρούμε ότι έρχεται και ακολουθεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να μείνουν και αυτές ζωντανές.

Τα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές μας έχει διαπιστωθεί ότι λειτουργούν τηρώντας ευλαβικά και με επιτυχία τους συνεχείς υγειονομικούς κανόνες που θέτει η Πολιτεία και βεβαιωμένα αποτελούν εστίες πολύ χαμηλού κινδύνου μετάδοσης της νόσου Covid-19.

Ωστόσο, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού βρήκε τις επιχειρήσεις μας ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένες και ευάλωτες από το πρώτο κύμα αλλά και από την 10ετή κρίση και ύφεση που προηγήθηκε. Αν δεν ληφθούν άμεσα και ρεαλιστικά μέτρα στήριξης στο πλαίσιο των προτάσεων που καταθέτουμε παραπάνω, φοβόμαστε ότι πολύ δύσκολη θα είναι η ανάκαμψή τους και –συν τω χρόνω- θα θρηνήσουμε επιχειρηματικές απώλειες, με προφανείς συνέπειες στις οικονομίες, στην εργασία και στην συνοχή του τοπικού κοινωνικού ιστού.

Ευελπιστώντας στην άμεση και θετική ανταπόκρισή σας, δεδομένου του ενδιαφέροντος που διαπιστωμένα έχετε επιδείξει για το εν λόγω θέμα, διατελούμε,

Με Εκτίμηση

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                 Ο   ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Ι.  ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΤΣΑΔΗΛΑΣ

Back to top button