Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Δύο μόλις επιχειρήσεις στο ΒΙΠΑ Καστοριάς – Τι οδήγησε στην έλλειψη ενδιαφέροντος

 Απεμπλοκή της ΕΤΒΑ από τις ΒΙΠΕ ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Ποια είναι η κατάσταση σε Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά 

Την απεμπλοκή της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ από την τη διαχείριση των ΒΙΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, καθώς και τη δημιουργία νέου Ειδικού Φορέα Διαχείρισης και για το ΒΙΠΑ Καστοριάς, με τη συμμετοχή Δήμων, ΕΒΕ και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων εισηγούνται σε λίγη ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, οι Αντιπεριφερειάρχες των αντίστοιχων Π.Ε.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες εισηγήσεις το Περιφερειακό Συμβούλιο αναμένεται να εξουσιοδοτήσει τον ίδιο τον Περιφερειάρχη για την διαχείριση του όλου θέματος, με τον Γιώργο Κασαπίδη να έχει άνοιξε πόλεμο με την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, πριν αρκετό διάστημα και να έχει διαμηνύσει πως θα φτάσει την υπόθεση μέχρι το Μαξίμου.

Η κατάσταση των συγκεκριμένων χώρων σύμφωνα με τις εισηγήσεις των Αντιπεριφερειαρχών δείχνει πως υπάρχουν αρκετές ελλείψεις ενώ στο στόχαστρο μπαίνει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ η οποία κατηγορείται πως δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει αναλάβει.

Για τη ΒΙΠΕ Κοζάνης η οποία δεν έχει λειτουργήσει από το 1997 η εικόνα είναι αυτή της απαξίωσης των υποδομών που υλοποιήθηκαν στον χώρο ενώ η Περιφέρεια μέσα από τις απαιτούμενες ενέργειες θα προσπαθήσει να αποκτήσει τη συγκεκριμένη έκταση μέσω του νέου Φορέα Διαχείρισης.

«Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. ως φορέας διαχείρισης δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις

της αναφορικά με τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων της ΒΙ.ΠΕ», τονίζεται και στην εισήγηση για τη Φλώρινας, απ’ όπου ζητείται επίσης η απεμπλοκή της.

Στην ΒΙΠΕ Φλώρινας είναι εγκατεστημένες 10 ενεργές επιχειρήσεις, υπάρχουν βασικές υποδομές ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών και οδικού δικτύου, ενώ η θέση της περιοχής χαρακτηρίζεται «στρατηγικής σημασίας» λόγω της εγγύτητας της με τα σύνορα της Ελλάδας.

Παράλληλα υπάρχουν διαθέσιμες οριοθετημένες εκτάσεις και καθαροί τίτλοι ακινήτων.

Στο ΒΙΠΑ Καστοριάς μετά από 10 χρόνια υπάρχουν 2 μόλις επιχειρήσεις. Η Αντιπεριφέρεια Καστοριάς κάνει την εκτίμηση πως το υψηλό τίμημα των 22.500 ευρώ ανά στρέμμα οδήγησε στην έλλειψη ενδιαφέροντος για εγκατάσταση επιχειρήσεων στο σημείο και ζητά να γίνουν οι ανάλογες ενέργειες σύμφωνα με τις περιπτώσεις των ΒΙΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.

Ζήσης Πιτσιάβας

ptolemeos.gr

 

 

 

Back to top button