H παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται πως 1 στα 3 ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι χώρες της Ευρώπης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Η παιδική παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα για εμφάνιση στην μετέπειτα ζωή πλήθους ασθενειών μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, κακοήθειες και ψυχολογικών προβλημάτων.
Ανάμεσα στα αίτια των αυξημένων επιπέδων παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι η απομάκρυνση από την μεσογειακή διατροφή και η αλλαγή στον τρόπο ζωής των σύγχρονων οικογενειών. Οι γονείς συχνά δεν έχουν αρκετό χρόνο για να προετοιμάσουν γεύμα και καταφεύγουν στην εύκολη λύση του γρήγορου φαγητού. Συχνά χρησιμοποιείται το φαγητό ως μέσο επιβράβευσης ή ακόμα και απασχόλησης των παιδιών. Τα παιδιά δαπανούν πολλές ώρες στην τηλεόραση ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή και τις συσκευές τεχνολογίας και συχνά τρώνε ασυναίσθητα. Τέλος σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα παίζει η μειωμένη σωματική δραστηριότητα, τα παιδιά περπατούν ελάχιστα, δεν παίζουν πλέον στην γειτονιά αλλά στον υπολογιστή και γενικώς κινούνται ελάχιστα σε σχέση με το παρελθόν.
Με αφορμή τις διακοπές των Χριστουγέννων προτείνουμε 10 συμβουλές που θα βοηθήσουν τους γονείς ώστε να διατηρήσουν το βάρος των παιδιών τους σταθερό αλλά και να βελτιώσουν την ποιότητα διατροφής και ζωής τους.
1) Να μην τρώμε στις δύο εβδομάδες των διακοπών καθημερινά σαν να είναι γιορτή, αλλά ενδιάμεσα στις ημέρες των γιορτών να τρώμε προσεκτικά.
2) Αυξημένη κατανάλωση λαχανικών στο κυρίως γεύμα των παιδιών και να ξεκινάμε το γεύμα με την κατανάλωση αρκετής σαλάτας.
3) Τα ενδιάμεσα σνακ στην διάρκεια της ημέρας να είναι φρούτα και ξηροί καρποί.
4) Το πρωϊνό να περιέχει μία μορφή γαλακτοκομικού (γάλα-γιαούρτι-τυρί).
5) Τα αναψυκτικά και οι χυμοί προσθέτουν θερμίδες οπότε είναι προτιμότερη η κατανάλωση του φρέσκου φρούτου ώστε το παιδί να προσλάβει όλες τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες του φρούτου και να νιώσει μεγαλύτερο κορεσμό.
6) Τα γεύματα των παιδιών να γίνονται κατά προτίμηση με όλη την οικογένεια.
7) Τα γεύματα να μην γίνονται παρακολουθώντας τηλεόραση ή χρησιμοποιώντας κινητό, tablet κλπ. ώστε το παιδί να μην τρώει ασυναίσθητα και χωρίς να καταλαβαίνει την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει.
8) Τα γλυκά αυτές τις μέρες θα πρέπει να είναι με μέτρο.
9) Το σπιτικό φαγητό έχει συνήθως λιγότερο αλάτι, λιγότερα λίπη και πιο ποιοτικές πρώτες ύλες σε σχέση με το φαγητό από έξω (fast food, εστιατόρια κλπ.), οπότε θα πρέπει να προτιμούμε το σπιτικό φαγητό και όχι φαγητό που θα παραγγείλουμε από έξω.
10) Επειδή οι δραστηριότητες των παιδιών στην περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων είναι περιορισμένες ή σταματούν (σχολείο, φροντιστήριο, προπονήσεις σε αθλήματα), θα πρέπει το παιδί να ασκείται και γενικώς να έχει κάποια φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, ποδήλατο, ασκήσεις γυμναστικής στο σπίτι κλπ.).
Οδηγίες για το γιορτινό τραπέζι:
Nα προτιμήσουμε γαλοπούλα αντί για χοιρινό γιατί η γαλοπούλα έχει λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά.
Η γαρνιτούρα να μην είναι πατάτες τηγανιτές αλλά μπορεί να είναι πατατοσαλάτα με πατάτες βραστές ή πουρές.
Αντί για τυριά να προτιμήσουμε να φάμε φρέσκια σαλάτα λαχανικών και αντί για αλοιφές να κάνουμε σπιτικό τζατζίκι με γιαούρτι που να έχει μειωμένα λιπαρά.
Να προτιμήσουμε τα μελομακάρονα σε σχέση με τους κουραμπιέδες γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες.
Καλές γιορτές με υγεία!
Επιμέλεια: Β’ Τάξη, Τμήμα Υγείας 2, ΕΠΑΛ Καστοριάς
Οι μαθητές της τάξης υπό την επίβλεψη του καθηγητή τομέα υγείας του ΕΠΑΛ Καστοριάς, Ιωάννη Νικητίδη