Είκοσι ένα χρόνια ιστορίας στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο έχει να επιδείξει ο ΑΓΣ ΧΙΟΝΑΤΟΥ, ο οποίος από το 1978 όταν ιδρύθηκε μέχρι και το 2013 συμμετείχε στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς, έχοντας περισσότερες συμμετοχές (18) στην Β’ κατηγορία, δύο στην Γ’ και μόλις μία στην Α’.
Προσωπικό αρχείο:
Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ)
Πρόεδροι στον σύλλογο έχουν διατελέσει οι: Γιαζιτζίδης Κων/νος, Ζαφειρόπουλος Νικόλαος, Κεσίδης Ευάγγελος, Βαρτανίδης Ιωάννης, Νικολαϊδης Δημήτριος, Ελευθερίου Ιωάννης, Ελευθερίου Κλεάνθης, Μαλέσιος Δημήτριος, Χατζηδημητρίου Χρήστος, Χασιώτης Δημήτριος
Ωστόσο τα 21 χρόνια ιστορίας του είναι χωρισμένα σε δύο δόσεις, αφού από το 1978 μέχρι το 1994 συμμετείχε κανονικά στα πρωταθλήματα, ενώ στη συνέχεια από το 1995 και για 14 χρόνια – μέχρι το 2009 ήταν σε αδράνεια και επανήλθε το 2010.
Τα πρώτα χρόνια το Χιονάτο δεν είχε δικό του γήπεδο και ως έδρα χρησιμοποιούσε το ξερό γήπεδο της Οινόης. Την περίοδο 1984-85 απέκτησε το δικό του γήπεδο, το οποίο όμως όλα τα χρόνια που πέρασαν παρέμεινε ξερό και παρά τις προσπάθειες των παραγόντων για να αποκτήσει χόρτο ο αγωνιστικός χώρος, τελικά κάτι τέτοιο τα τελευταία χρόνια .
Το Χιονάτο είναι ένα ορεινό χωριό με πληθυσμό περίπου 120 κατοίκους ανήκει στον δήμο ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Χιονάτο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χιονάτου, του πρώην Δήμου ΑΚΡΙΤΩΝ του Νομού ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Το Χιονάτο έχει υψόμετρο 960 μέτρα.
21 χρόνια ιστορίας με 3 τίτλους
Συνολικά το σωματείο του Χιονάτου έχει 21 χρόνια ιστορίας με 18 συμμετοχές στην Β’, 2 στην Γ’ και 1 στην Α’ κατηγορία, ενώ από το 1995 μέχρι και το 2009 ήταν ανενεργό και δεν συμμετείχε σε κανένα πρωτάθλημα. Επανιδρύθηκε το 2010 με νέο αριθμό μητρώου και έδρασε μέχρι το 2013.
1978 : Από… συγκυρίες η πρώτη άνοδος
Το πρώτο επίσημο ματς χρονολογείται την Κυριακή 15 Απριλίου 1979, εκτός έδρας, με αντίπαλο τον Παύλο Μελά Τσάκωνης.
Στην πρώτη του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας αν και τερμάτισε στην 4η θέση με 7 βαθμούς (4-2-4, 11-16 τέρματα)κατάφερε να πάρει το εισιτήριο ανόδου στη Β’ κατηγορία, ενώ η προκήρυξη προέβλεπε πρωταθλητές τις πρώτες ομάδες από κάθε όμιλο, όμως, εξαιτίας αύξησης ομάδων από νέες συμμετοχές και αναδιάρθρωσης των κατηγοριών, το Χιονάτο επωφελείται και με τον τρόπο αυτόν ανέρχεται στην Β’ κατηγορία. Την ίδια περίοδο είχε και έναν μηδενισμό -3, επειδή διακόπηκε εις βάρος του ο αγώνας με την Πτεριά.
ΑΓΣ Χιονάτου 1979
Εκεί παρέμεινε για έξι χρόνια, έχοντας μέτρια παρουσία (1979 6ος,, 1980 8ος,, 1981 9ος, 1982 9ος, 1983 6ος, ενώ το 1984 τερμάτισε στην 13η θέση και υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία, μετά από αγώνα μπαράζ που έδωσε με τον 13ο του Α’ ομίλου, τον Αγ. Μάρκο Κλεισούρας.
ΑΓΣ Χιονάτου 1980
ΑΓΣ Χιονάτου 1981
ΑΓΣ Χιονάτου 1983
1985 : Άμεση επιστροφή στην Β’ ΕΠΣ – Ρεκόρ νικών
Η επάνοδός του στην Β’ κατηγορία ήταν θέμα χρόνου κι έτσι την επόμενη σεζόν (1985) μετά από πολύ καλή πορεία σε έναν όμιλο των 10 ομάδων κατέλαβε τη 2η από τις τέσσερεις προνομιούχες θέσεις, με 28 β., έχοντας ρεκόρ νικών 13, 2 ισοπ. 2 ήττες και τέρματα 43-23. κατακτώντας τον 2ο τίτλο στο παλμαρέ της ομάδας.
ΑΓΣ Χιονάτου 1985 η πρώτη φωτογραφία στο δικό του γήπεδο που είχε κατασκευαστεί στην είσοδο του χωριού
1986 – 1992 : Σταθερή πορεία στη β’ κατηγορία
Η πορεία της ομάδας του Χιονάτου στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας για τα επόμενα επτά επτά χρόνια ήταν σταθερή καταλαμβάνοντας τις μεσαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα, ενώ δεν κινδύνεψε με υποβιβασμό.
Με το νέο σύστημα βαθμολογίας (3-2-1) συντελείται η έκπληξη και η άνοδος για πρώτη φορά στην Α’ κατηγορία το 1992.
Αν και η ομάδα όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε δείξει τάσεις πρωταθλητισμού, το 1992, πραγματοποίησε την υπέρβαση, ξεκινώντας για το μεγάλο άλμα, την άνοδο στην Α’ κατηγορία, αφού πλέον διέθετε πολύ καλό ρόστερ δημιουργώντας μία εξαιρετική ομάδα.
Συμμετείχε στον Β’ όμιλο με 12 ομάδες σε ένα ομολογουμένως συναρπαστικό πρωτάθλημα που κρίθηκε στο φινάλε του πρωταθλήματος, και μάλιστα σε ισοβαθμία στη 2η προνομιούχο θέση με την ομάδα της Πενταβρύσου, όπου υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Εντυπωσιακό δε είναι το γεγονός ότι σε εκείνο το πρωτάθλημα η ομάδα του Χιονάτου είχε τάσεις αυτοκτονίας στα ματς εντός έδρας στον α’ γύρο, με απολογισμό μόλις 2 νίκες, 21 ισοπαλίες και 3 ήττες (Σύνολο Α’ γύρου 5 Ν., 2 Ι., 4 Η.), χάνοντας πολύτιμο έδαφος, όπως επίσης και η Πεντάβρυσος που , την ίδια ακριβώς περίοδο , είχε πολλές απώλειες βαθμών παρόλο που αναμετριόταν με αδύναμους αντιπάλους κυρίως εκτός έδρας (5 ισοπαλίες, 1 ήττα).
ΑΓΣ Χιονάτου 1992 η ιστορική ομάδα που ανήλθε στην Α’ κατηγορία
Με την έναρξη του β’ γύρου η εντυπωσιακή , εκτός έδρας , νίκη της ομάδας του Χιονάτου στο ντέρμπι με την Πεντάβρυσο (1-3), έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα πορεία τους στο πρωτάθλημα.
Η ομάδα με ένα σερί νικηφόρων εμφανίσεων (11 νίκες , 1 ισοπαλία και 1 ήττα), βρέθηκε με το ένα πόδι στην Α’ κατηγορία. Ωστόσο , όμως , εξίσου εντυπωσιακό ήταν και το σερί της Πενταβρύσου στον β’ γύρο (9 νίκες, 6 ισοπαλίες και 2 ήττες), με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν μια αγωνιστική πριν τη λήξη του πρωταθλήματος στη 2η θέση με 42 βαθμούς.
Έτσι όλα κρίθηκαν στο φινάλε του πρωταθλήματος. Το Χιονάτο , που υποδεχόταν στην έδρα του το αδιάφορο βαθμολογικά Πευκόφυτο, ήθελε μόνο νίκη για να εξασφαλίσει, – ανεξαρτήτου αποτελέσματος της Πενταβρύσου στο Σιδηροχώρι (0-5)- την άνοδό του αφού υπερτερούσε στα μεταξύ τους παιχνίδια (1-1 εντός και 1-3 εκτός έδρας).
ΑΓΣ Χιονάτου 1992 η ιστορική ομάδα που ανήλθε στην Α’ κατηγορία
Όμως στο τελευταίο αυτό ματς του πρωταθλήματος, το Πευκόφυτο κάθε άλλο παρά αδιάφορο παρουσιάστηκε, αφού ο αγώνας εξελίχθηκε σε ένα πραγματικό ντέρμπι με πολλές συγκινήσεις, με το Χιονάτο να πετυχαίνει τελικά τη νίκη ανόδου με το αγγλικό σκορ 4-3. Το τι ακολούθησε μετά, σίγουρα δεν περιγράφεται. Γλέντι μέχρι το πρωϊ, όλο το χωριό ζούσε μεγάλες στιγμές αυτής της τεράστιας επιτυχίας, που ήταν και η κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου.
Την ίδια περίοδο το Χιονάτο σε 22 ματς είχε ρεκόρ βαθμών (45) (14, 3, 5) και παραγωγικότητας τερμάτων 52 υπέρ-23 κατά.
1993 : Εξαιρετική παρουσία στην Α’ κατηγορία, αλλά…
Η ομάδα του Χιονάτου στην παρθενική της συμμετοχή στην Α’ κατηγορία ενισχύθηκε κατά την μεταγραφική περίοδο, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να παραμείνει στην κατηγορία. Γεγονός είναι ότι είχε μία ομολογουμένως εξαιρετική πορεία τερματίζοντας στην 10η θέση με 39 βαθμούς σε 30 αγώνες και απολογισμό 11 νίκες, 6 ισοπ. και 13 ήττες.
ΑΓΣ Χιονάτου 1993 η ιστορική ομάδα που αγωνιζόταν για πρώτη στην Α’ κατηγορία
Όμως στάθηκε φοβερά άτυχο, αφού τη χρονιά εκείνη, για πρώτη φορά στην ιστορία, υποβιβάστηκαν στο τοπικό πρωτάθλημα όλοι οι εκπρόσωποι του νομού από την Δ΄Εθνική, που ήταν τέσσερεις (Αστραπή Μ., Παναργειακός, ΑΕ Καστοριάς και Νταηλάκη), και όπως ήταν αναμενόμενο συμπαρασύρθηκαν και ομάδες που υποβιβάστηκαν από την Α’ στην Β’ κατηγορία.
Έτσι, αντί να υποβιβαστούν 4 ομάδες , όπως προέβλεπε η προκήρυξη, τελικά υποβιβάστηκαν επτά, που ήταν και ο μεγαλύτερος αριθμός υποβιβαζόμενων ομάδων στην ιστορία των πρωταθλημάτων. Δυστυχώς…. η ομάδα του Χιονάτου έτυχε να βρίσκεται στην 10η θέση και να αποτελεί την 7η ομάδα που υποβιβαζόταν…
1994 : Νέος υποβιβασμός
Ο άδικος αυτός υποβιβασμός έφερε την απογοήτευση στην ομάδα του Χιονάτου, η οποία την επόμενη χρονιά αποδυναμώθηκε αισθητά και μετά από μία μέτρια πορεία, τελικά τερμάτισε στην 9η θέση και υποβιβάστηκε στην Γ’ κατηγορία, επειδή αυτή τη φορά δεν υπερτερούσε στην ισοβαθμία που είχε με τον Αλιάκμωνα Κρανοχωρίου.
Εξαφανισμένος από τον ποδοσφαιρικό χάρτη για 14 χρόνια!!!
Τον νέο υποβιβασμό φαίνεται δεν τον άντεξαν και έτσι ο σύλλογος παρουσίασε σημάδια διάλυσης, αφού δεν συμμετείχε στα επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς για τα επόμενα 14 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2009!!!
2009 : Η αναγέννηση του συλλόγου
Το 2009 μια ομάδα νέων ανθρώπων με όρεξη και διάθεση αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επανιδρύσουν τον σύλλογο.
Ωστόσο, για γραφειοκρατικούς λόγους το 2009, ‘’δανείστηκε’’ το μητρώο του Π. Μελά Τσάκωνης συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας (είχε καταργηθεί η Γ’), με επίσημη ονομασία όμως του συλλόγου της Τσάκωνης (το ιστορικό της συγκεκριμένης περιόδου περιλαμβάνεται στο σωματείο του Π. Μελά Τσάκωνης).
2010 : Η επανίδρυση του συλλόγου
Την επόμενη χρονιά (2010) ο ΑΓΣ Χιονάτου επανιδρύει επίσημα τον σύλλογο με νέο αριθμό μητρώου ΕΠΟ, και συμμετέχει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας έχοντας όμως μέτρια παρουσία.
Το 2010 καταγράφει αρνητικά ρεκόρ με την 13η θέση στην βαθμολογία σε 24 ματς, μόλις 2 νίκες και 19 ήττες και ρεκόρ χειρότερης άμυνας με 80 γκολ.
Αντίθετα, το 2012, τερμάτισε στην 5η θέση σημειώνοντας ρεκόρ βαθμών στην ιστορία του (55), νικών 18 και παραγωγικότητας τερμάτων με 68 γκολ.
Το τέλος εποχής για τον ΑΓΣ Χιονάτου γράφεται την περίοδο 2013-14 στον εντός έδρας αγώνα με τον Κρόνο.
Έτσι, φέτος συμπληρώνει 6 ολόκληρα χρόνια ανενεργούς δράσης και προσφοράς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.
ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Συνολικά στα 21 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα
Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς,
ο ΑΓΣ ΧΙΟΝΑΤΟΥ έχει δώσει 492 αγώνες,
μετρώντας 163 νίκες, 73 ισοπαλίες, 229 ήττες (441 βαθμούς)
και τέρματα 771 υπέρ – 902 κατά.