Αρχές του 2020 και συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου και έπειτα άρχισε να εμφανίζεται και να εξαπλώνεται στην Ελλάδα ο νέος κορονοϊός covid19. Με την επιβεβαίωση των τριών πρώτων κρουσμάτων οι υγειονομικές αρχές της χώρας άρχισαν να συστήνουν μέτρα αναστολής εκδηλώσεων, αρχικά σε τοπικό επίπεδο και αργότερα σε πανελλαδικό με λήψη περισσότερων περιοριστικών μέτρων[1], όπως η απαγόρευση λειτουργίας χώρων συνάθροισης, η προσωρινή αναστολή λειτουργείας όλων των ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτηρίων[2]. Κλείσιμο καταστημάτων (τόπων λατρείας, αθλητικών χώρων κλπ). Ωστόσο το Υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία από άλλες χώρες που επλήγησαν και θέτοντας υπόψιν ότι η μετάδοση και η διασπορά του νέου κορονοϊού μεταδίδεται και διασπείρετε εύκολα θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων, προχώρησε με μέτρα προσωρινής απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών[3]. Περιορισμό συνδέσεων περιοχών και μετακινήσεων προσώπων, καραντίνα και περιορισμό κυκλοφορίας εντός της επικρατείας.
Τα περιοριστικά μέτρα όμως έφεραν ποικίλες αντιδράσεις στους πολίτες καθώς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης[4], τα οποία οξύνθηκαν με την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας[5] να απαγορεύσει από τις 15 έως τις 18 Νοεμβρίου 2020 δημόσιες συναθροίσεις στις οποίες συμμετέχουν τέσσερα ή περισσότερα άτομα στο σύνολο της Επικρατείας.
Νομοθετικό πλαίσιο
Τι ισχύει όμως για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα; Σύμφωνα με το άρθρο 11 Σ, οι Έλληνες πολίτες έχουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι (άρθρο 11 § 1 Σ). Η παρουσία της αστυνομίας επιτρέπεται να…
Συνέχεια στο enimerosou.gr