Ελλάδαευρωπη

Το Baby Boom που δεν έγινε ποτέ: Λιγότερες τελικά οι γεννήσεις του πρώτου Lockdown

Ίσως να ευθύνεται το στρες.΄Ισως η υποχρεωτική συγκατοίκηση με την πεθερά. Αλλά οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους: ο αντίκτυπος του λοκντάουν λόγω του κορονοϊού είναι ξεκάθαρος, οι άνθρωποι έκαναν λιγότερα παιδιά, πολύ λιγότερα μάλιστα.

Οι γεννήσεις στην Ιταλία τον Δεκέμβριο, ακριβώς εννέα μήνες μετά την έναρξη του πρώτου λόκνταουν στη χώρα και του πρώτου πανευρωπαϊκά, μειώθηκαν κατά 21,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία από ένα δείγμα 15 ιταλικών πόλεων, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την στατιστική υπηρεσία της χώρας ISTAT.

Και δεν είναι μόνο αυτός ο αντίκτυπος. Οι γάμοι μειώθηκαν και αυτοί κατά 50% και πλέον τους πρώτους δέκα μήνες του περασμένου χρόνου, κάτι το οποίο ο επικεφαλής της ISTAT Τζανκάρλο Μπλαντζάρντο χαρακτήρισε “έναν επιπλέον παράγοντα μιας πιθανής μείωσης των γεννήσεων στο άμεσο μέλλον”.

Ειδικοί δημογράφοι προβλέπουν μείωση των γεννήσεων σε όλη την Ευρώπη από το 2021 καθώς τώρα είναι ορατός ο αντίκτυπος από το περυσινό λοκντάουν.

Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες στη διάρκεια του λοκντάουν του Μαρτίου και του Απριλίου έδειξε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβαλαν τα σχέδιά τους να αποκτήσουν παιδί.

Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι ήταν εκείνοι που απάντησαν περισσότερο ότι θα καθυστερήσουν την απόκτηση παιδιού, ενώ οι Ιταλοί εκείνοι που θα εγκατέλειπαν την ιδέα εντελώς.
Τον περασμένο χρόνο η Βρετανία κατέγραψε μείωση ρεκόρ στην εισαγωγή βρεφικών καροτσιών, που έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν να κρατούνται σχετικά αρχεία, το 2000.

Παρότι δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένη η εικόνα, η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το 2020 ήταν πιθανόν η πρώτη χρονιά, μετά το 2011, κατά την οποία δεν αυξήθηκε ο πληθυσμός, τόσο εξαιτίας της μείωσης των γεννήσεων όσο και επειδή, λόγω της COVID-19, μετανάστευσαν λιγότεροι άνθρωποι.

Μολαταύτα, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι, οι οποίοι είχαν αναβάλει τα σχέδιά τους για την απόκτηση παιδιού το 2020, τελικά άλλαξαν γνώμη.

Οι πωλήσεις των τεστ εγκυμοσύνης και των βιταμινών που λαμβάνει μια έγκυος στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που διενήργησε η υπηρεσία φαρμακευτικών ειδήσεων Apotheke Adhoc.

“Οσο μεγαλύτεροι είναι οι οικονομικοί φόβοι, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο αντίκτυπος στο ποσοστό των γεννήσεων”, λέει ο Μάρτιν Μπούτζαρντ, ο υποδιευθυντής του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου για την Πληθυσμιακή Έρευνα της Γερμανίας.
“Επομένως σε χώρες όπου το κράτος πρόνοιας ελαχιστοποιεί τον οικονομικό αντίκτυπο, όπως είναι η Γερμανία, μπορεί να είναι μικρότερα τα αρνητικά αποτελέσματα”.

ΑΠΕ

Back to top button